Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda chce kontrolovat, čím lidé doma topí. Naruší jim úředníci soukromí?

Pokutu za špatné topení? I to se může stát
Pokutu za špatné topení? I to se může stát  (Autor: Blesk / David Malík)
Autor: simao, ČTK - 
14. prosince 2015
11:52

Kabinet premiéra Sobotky se v pondělí sešel nad řadou témat včetně uprchlíků, ale i situace v OKD. A domluvil se již na vyšších příspěvcích na péči o handicapované, ale i na dalších věcech. Chce třeba umožnit úřadům, aby mohly lépe kontrolovat, čím lidé topí. Vláda totiž schválila novelu zákona o ovzduší, která má lépe chránit zdraví lidí. Panují však obavy, že může jít o zásah do práva na soukromí.

Kolem klimatických změn, skleníkových plynů a emisí se hodně mluvilo v souvislosti s klimatickým summitem, který o víkendu skončil v Paříži. Několik ekologických témat se však objevilo i na stole české vlády, která vyrazila v pondělí jednat.

Kontrolovat, čím lidé topí: Ano, či ne?

Vláda schválila novelu zákona o ovzduší, která má lépe chránit zdraví lidí. Úřady by měly mít nově pravomoc kontrolovat, čím lidé topí v domech i ukládat pokuty.

Ministři z KDU-ČSL se však při hlasování o novele kvůli obavám z možného zásahu do práva na soukromí zdrželi. Ze stejného důvodu má novela řadu kritiků. "Já jsem tam uplatňoval výhradu, že je to zásah do domovních svobod. Byli jsme ujištěni legislativní radou vlády i ministerstvem, že to nepřesahuje ústavní principy, kdy do vašeho domu nebo bytu může vstoupit policie nebo nějaký státní orgán jenom po rozhodnutí soudu," uvedl novinářům lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Pokud úředníka ke kotli nepustíte, hrozí vám přitom pokuta až 50 tisíc korun, jak uvádí důvodová zpráva. Zavádět se pak má ještě jedna novinka. Podporující tak trochu i "donášení" lidí... V případě spatření "podezřelého kouře" mohou sousedi zaslat na úřad záznam kouře - fotku či video. A vystal tak na vás kontrolory.

Ministerstvo životního prostředí v předkládací zprávě uvedlo, že Česko má problém s velkým množstvím zastaralých zařízení, která umožňují spalování odpadu. "V případě, že ohrožujete zdraví člověka, což pálením odpadů bezpochyby děláte, pak má právě ústavní právo na ochranu zdraví stejnou váhu a přímo ústava umožňuje prolomení nedotknutelnosti obydlí s cílem zdraví lidí zajistit," uvedl šéf resortu Richard Brabec (ANO).

Podle ekologů je ale současný návrh nedostatečný a znečištění snížit nepomůže. Asociace ekologických organizací Zelený kruh navíc upozorňuje na to, že v zákonu chybějí nástroje zaměřující se na hlavní zdroje znečištění - topení uhlím, automobilovou dopravu a uhelné elektrárny - a počítá jen se zavedením kontrol domácností.

Situace kolem OKD

Na pořadu dne však bylo i jednání o těžební společnost OKD, jeden z nejsledovanějších bodů dne. Vláda měla podle původního plánu řešit pouze budoucnost ztrátového Dolu Paskov, ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale uvedl, že zdaleka nejde jen o osud Paskova, ale celé firmy OKD. Hrozí podle něj propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu. Návrh řešení situace, který státu předložil majitel OKD, označil Mládek za nehorázný.

Uprchlíci z Iráku i vyšší příspěvek na péči o handicapované

Vedle toho však měla vláda v plánu projednat i řadu dalších témat. Včetně uprchlíků. Ministři budou diskutovat o přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. Azyl by podle návrhu ministerstva vnitra mělo v Česku získat 153 lidí.

Již schválený je pak navýšený příspěvek na péči o handicapované. Od 1. srpna příštího roku se zvýší o 10 procent. Příspěvek nebyl valorizován devět let. Navýšení není zahrnuto do státního rozpočtu, jak ho minulý týden projednala Sněmovna. Vyžádá si tak zhruba miliardu navíc.

"Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité životní situaci neobejdou bez pomoci a péče," sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dlouhá léta, kdy se příspěvek nevalorizoval, podle něj přivedla řadu postižených do složité finanční situace.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Dospělí dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Od srpna by tak dospělí měli 880, 4400, 8800 a 13.200 korun, děti pak 3300, 6600, 9900 a 13.200 korun.

rumungro ( 15. prosince 2015 00:44 )

 2016 Volby do zastupitelstev krajů,2017 Poslanecká sněmovna-není vyloučeny,že volby do Ps budou dřív.

rumungro ( 15. prosince 2015 00:26 )

Každej náš blbeček v okolí se stane naším ekoteroristou.Navíc pro podniky toto neplatí.To chce skutečně vypráskat ten superplebs zpátky do reality života a zákony schvalovat po návrzích odborníků jedině referendem.//Jinak s křesťanskými imigranty souhlasím.

donaf ( 14. prosince 2015 23:47 )

Tohle opět jen a jen nahrává korupci!!! To už ta naše zk.ur.ve.ná vláda neví jaký bič vymyslet na občany? Tak to ji bude třeba vyměnit, těším se na volby a doufám, že příjdou brzy!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa