Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Kalouskova naděje ťala do soků: Zeman je zapšklý, Babiš mluví jako Stalin

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. prosince 2015
05:30

Raketový vzestup zaznamenala v politice Markéta Adamová (31). Původně počítala s tím, že bude pro TOP 09 roznášet letáky. Přes komunální politiku na Praze 8 se dostala do sněmovny, nyní byla zvolena místopředsedkyní své strany a záda tak bude krýt matadorovi Miroslavu Kalouskovi. Blesk.cz prozradila více ze svých postojů, záměrů, ale navezla se také do prezidenta Zemana a vicepremiéra Babiše.

Na sněmu TOP 09 skončil coby šéf Karel Schwarzenberg. Co pro vás právě on osobně znamená?

Pan Schwarzenberg je pro mě obrovskou inspirací toho, jak se dá dělat politika slušně, s nadhledem, s neustálým zřetelem na vlastní ideály, kterých se nikdy nevzdával a nepropůjčoval se populismu, lžím, naopak v tomhle směru představoval přímého člověka. A tím zůstává a bude i nadále, protože on z Topky neodchází, zůstává aktivním čestným předsedou.

TOP 09 je dle mého názoru po tomto sněmu dokonce obohacena, protože máme jak klasického předsedu, tak ještě čestného předsedu, což je na české politické scéně něco naprosto výjimečného, když se podíváte, jak dopadli bývalí předsedové jiných politických stran. A jaký je vztah těch většinou již bývalých politiků – ať už je to Petr Nečas či Jiří Paroubek – k oněm stranám. Rozešli se s ODS či ČSSD rozpačitě, či dokonce ve zlém.

Co říkáte na slova Miloše Zemana, že byl de facto neúspěšným politikem?

To přesně odpovídá charakteru pana prezidenta, který místo aby byl důstojnou hlavou státu, tak je naprosto zapšklým politikem, který není schopen nadhledu a není schopen objektivního pohledu na své soupeře. Vůbec mě to nepřekvapuje a z jeho úst to vnímám jako potvrzení jeho charakteru. Nevypovídá to nic o Karlu Schwarzenbergovi, vypovídá to dostatek o panu prezidentovi Zemanovi. To musí uznat i jeho příznivci.

TOP 09 vede nový kormidelník Miroslav Kalousek, společně s ním jste na kapitánském můstku coby místopředsedkyně hned tři ženy. Jaká bude nová Topka s novým vedením a čím byste chtěla nejvíce a skutečně zaujmout voliče?

Chtěli bychom zaujmout voliče tématy, která se týkají celé společnosti. Když jste zmínil, že jsme v čele tři ženy, předpokládám, že to do naší politiky vnese trochu jemnější styl, že to přinese některá témata, která jsme sice předtím řešili také, ale podaří se nám je více akcentovat.

A podaří se nám klást velký důraz třeba právě na hodnoty, které zastává i (nejenom) něžné pohlaví, samozřejmě, ale něžné pohlaví je možná cítí přece jen trochu opravdověji a důležitěji. A to je i důraz na úctu k rodině, k tématům, která se jí týkají. Ale je to i ochrana svobody, demokracie v ČR, o čemž hovořil i náš nový pan předseda.

Ještě jedno ohlédnutí za sněmem TOP 09. Na sociální síti zaujala vaše fotka s Karlem Schwarzenbergem a teplickým radním Dominikem Ferim...

Tohle je spíš taková póza pro fotografujícího kolegu (smích). Jak nejenom v rámci strany jsou všichni nadšeni z exotického vzhledu Dominika Feriho, tak jsme si z toho udělali trochu legraci. Dominik si z toho umí udělat legraci samozřejmě především, protože na tu pozornost je určitě velmi zvyklý. A to, že to bude mít takový úspěch a dostane se to třeba i na Blesk, to jsme při tom určitě nezamýšleli. Spíš je vidět, že tu politiku nebereme jenom vážně, ale že se umíme i nad to povznést, že jsme lidé jako každý jiný, kteří se baví, kteří mají rádi legraci.

Sjezd TOP 09: Dominik Feri, Markéta Adamová a Karel Schwarzenberg Sjezd TOP 09: Dominik Feri, Markéta Adamová a Karel Schwarzenberg | Facebook

Jaké šance si dáváte v porovnání s Babišovým ANO a ČSSD, kteří dle průzkumů stále vedou o parník před ostatními? A Jak vnímáte Andreje Babiše jako takového?

Máme určitě před sebou velkou výzvu jak s našimi tématy i hodnotami, oslovit co nejvíce voličů, jak se k nim vůbec dostat, jak jim zprostředkovat ideály, které zastáváme. Já jsem sama osobně přesvědčena o tom, že bychom měli sázet na kontaktní kampaň. Že bychom se měli snažit voliče oslovovat napřímo a nezůstávat pasivní. Pokračovat v tom i na sociálních sítích, protože my nemáme svá média, nemáme takovouto svoji sílu, kterou pan Babiš má. Byť třeba může tvrdit, že jí nezneužívá, tak je ten posun v médiích a informování o určitých kauzách a věcech, které se týkají této vlády, vidět. Myslím si, že za vše hovoří to, že když se někoho z vlády chtěl zbavit, tak o něm právě MF Dnes začala referovat.

Narážíte třeba na exministra školství Marcela Chládka (ČSSD)?

Je zajímavé, jak kauza pana Chládka rychle vybublala, rychle utichla a ztratila se. Nikdo už se dnes neptá, co se děje na ministerstvu, kde byly údajně ženy vystavovány nepřiměřenému chování z jeho strany, zda se to nějakým způsobem došetřilo, jak to vlastně dopadlo. To už najednou nikoho nezajímá.

Jsou to ale signály, že se nacházíme ve zlomovém období, kdy si musíme uvědomit, že situace není standardní a není prospěšná pro budoucnost naší demokracie. Dostáváme se do demokracie kontrolované určitým člověkem a k tomu autoritářskému způsobu řízení už je jenom krůček, protože pan Babiš se netají tím, že ho demokracie obtěžuje, že ho obtěžují běžné způsoby fungování parlamentu, že ho považuje za „žvanírnu“. Což mimochodem říkával už Stalin.

Ve vašem životopisu je studium andragogiky, dobrovolnické práce, spoluorganizování dětských táborů a akcí pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Práce u jednoho velkého operátora. Kdy nastal ten moment, že jste si řekla: Půjdu do politiky?

Co se kolem mě děje, mě vždy zajímalo, přijde mi samozřejmé sledovat věci veřejné. Snažit se je ovlivnit vnímám jako zásadní pro každého z nás, protože spoluutváříme prostředí, ve kterém žijeme. Vstup do politické strany jsem vnímala jako možnost ovlivňovat ty věci ještě účinněji s tím, že když vznikala TOP 09, byla mi sympatická osobou svého zakladatele – pana Kalouska.

Považovala jsem jej vždycky za nepopulistického politika a já si pamatuji velmi dobře, že v té době, kdy byl právě Paroubek na vrcholu své politické kariéry, tak byla republika oblepena billboardy, slibujícími například 13. důchody. Něco naprosto nesmyslného z pohledu budoucnosti a vývoje ČR, z pohledu zadlužení země. Vnímala jsem to jako příležitost vybudovat protiváhu na pravici, která by byla s to lidem přiblížit, co je skutečně důležité a jak je skutečně v této republice nutné hospodařit. V té době ta hospodářská témata dominovala.

Paroubka jsem vnímala jako velmi nebezpečného populistu, ale to jsme zdaleka tehdy ještě netušili, co nás čeká, co přijde v politice. Můj cíl byl té straně pomoci se na politickém trhu uchytit a být hybnou silou.

Myslela jsem si, že budu rozdávat letáky během kampaní, nemyslela jsem si tehdy, že budu aktivně zapojená do politiky jako nejdřív zastupitelka, radní a následně dokonce jako poslankyně. Ale náhoda tomu v mnohém chtěla, byla jsem ve správný čas na správném místě. Snažila jsem se pro stranu pracovat a všímali si toho kolegové.

Mohu být i důkazem pro mladé lidi, že pokud opravdu chcete a pokud máte chuť, energii a zájem pracovat pro stranu a v rámci toho i pro společnost, tak se můžete dostat poměrně vysoko a ty věci skutečně ovlivňovat a měnit je k lepšímu. Bude to znít trochu pateticky, ale je to tak.

Ve vaší kandidátské řeči jste zmínila, že chcete přinášet i pohled mladší generace, která příliš nepocítila nesvobodu a zná již spíše svobodnou možnost cestování, studování, volbu práce. Myslíte si, že takový pohled v české politice chybí? Řadu míst přece jen obsadili a drží zkušení političtí matadoři.

Mladých politiků by mohlo být i více, nebylo by to k neprospěchu ničeho. Právě proto, že mladí lidé jsou nezatížení minulostí a tím, že by vyrůstali během bývalého režimu, v totalitní společnosti. Tím pádem se na ty věci umíme dívat více globálně, skrze naši příslušnost k EU a k tomu, že jsme součástí tohoto společenství, které je dle mého názoru nejúspěšnějším mírovým projektem v novodobých dějinách.

Málo si to možná uvědomujeme, pokud se nejsme schopni dívat za české hranice, za českou kotlinu. Tenhle pohled lidí, kteří jsou i dost zcestovalí a mají zkušenosti ze zahraničí, přináší věci, které jsou v zahraničí běžné, samozřejmé. Mají i jiný pohled na fungování třeba v politických stranách a může to být obohacující pro celou společnost.

Nejsme zvyklí žehrat na něco nebo hledat příčinu neúspěchu u někoho jiného, v okolnostech, ale jsme schopni se na to dívat se svojí vlastní odpovědností. Jestli jsme my opravdu do toho dali maximum, jestli jsme udělali pro tuto věc dostatek. Když se tohle všechno spojí v rámci politiky, tak vidím, že mladí lidé dost často o těch věcech nejenom hovoří, ale právě i činí. Jsou aktivnější, mají na to energii. Nemají ideály tolik pokažené tou horší zkušeností na rozdíl od kolegů, kteří jsou třeba delší dobu v politice.

Neznamená to ale, že by to mělo být na úkor těch zkušených lidí v politice. Myslím si, že je to dobré mixovat, že je dobré se umět nad věcmi domluvit a kombinovat, co je vždy v tu chvíli prospěšné.

Video Poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) o tom, co mohou přinést mladí lidé do vrcholné politiky - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Stalo se vám, že vám někdo z kolegů ve sněmovně předhazoval právě váš nízký věk?

Ve sněmovně se mi to rozhodně nestává a nestávalo, spíš to byla moje mentální překážka v době, kdy jsem do politiky a do první aktivní funkce vstoupila. To mi bylo 26. Stala jsem se hned radní městské části Praha 8 a přiznám se, že mi nějaký ten týden či měsíc opravdu trvalo si to srovnat hlavě, že v tu chvíli možná působím nevěrohodně pro mnohé. O to víc musíte pracovat, o to víc musíte dokázat lidem, že za vámi stojí nějaké výsledky, že máte konkrétní program, konkrétní ideály a stojíte pevně na nich.

Nesmíte ale dopustit, abyste dělali nějaké zásadní chyby. Byla jsem vždy otevřená a jsem dodnes naslouchat zkušenějším a rychle se učit od nich tomu, co je pro politiku prospěšné. Ale neučit se některé zlozvyky, které politici mívají. Politika je podle mě řemeslo, nedá se vystudovat obor, který by vás na to zcela připravil, nedá se říci, že nějaká průprava je lepší než jiná. Politika je o tom, že se to naučíte tak, jak se to učí jiní – stejně jako když vyjdete ze školy jako čerstvý absolvent, tak vám dá nejvíce samotná praxe.

Jak se vám daří skloubit osobní život s politikou? 

V tomhle směru mám své priority jednoznačně nastaveny tak, že i když je práce velmi důležitá a můžete mnohé změnit a dokázat, což je nabíjející, nabíjí vás to chutí do toho, tak zároveň je velmi důležité si umět odpočinout a udržovat zdravé vztahy. Pro mě je tohle velmi zásadní a snažím si to hýčkat. Politiku a osobní život co nejméně spojovat. Snažím se nezapomínat nejenom na sebe a nejbližší okolí, mám obrovskou podporu rodiny a to si myslím, že je velice důležité.

Video se připravuje ...
Další videa