Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česky na školách i na úřadech. Povinně pod pokutou 50 tisíc, chtějí komunisté

Autor: val, ČTK - 
20. listopadu 2015
06:00

Pokuta až 50 tisíc korun by hrozila za porušení jazykového zákona z dílny komunistů. Ti chtějí oficiálně zakotvit do legislativy užívání českého jazyka. Povinně by tak v češtině musely například vycházet mezinárodní smlouvy a zákony, čeština by se také stala oficiálním vyučovacím jazykem na školách. Návrh ale nemá podporu vlády.

Ačkoli postavení češtiny upravuje v Česku řada norem, komunisté opakovaně kritizují, že chybí předpis, který by ji jasně zakotvil jako státní nebo úřední jazyk.

Podle návrhu, který nyní předložili, by se povinně vyhlašovaly a zveřejňovaly mezinárodní smlouvy, zákony, právní předpisy, informace a právní a úřední akty v češtině. V tomto jazyce by se také musely označovat úřady.

Čeština by se rovněž stala oficiálním vyučovacím jazykem na školách, samozřejmě s výjimkou výuky cizích jazyků. Česky by se musely také vysílat rozhlasové a televizní programy kromě pořadů k výuce cizích jazyků a vysílání převzatých zahraničních pořadů, které by ale musely být opatřeny mluveným nebo psaným překladem.

Tříměsíční lhůta na nápravu

Pokud by někdo zákon porušil, kontrolní úřady by na prohřešek nejprve upozornily a poskytly by nejvýše tříměsíční lhůtu k nápravě. Kdyby ani poté nenastala, mohly by zahájit správní řízení a uložit, i opakovaně, až 50tisícovou pokutu.

Předlohu v pátek posoudí kabinet, ale dá se předpokládat, že ji zamítne. V předběžném stanovisku pro ministry se totiž hovoří o nadbytečnosti takové normy. Užívání češtiny už podle vládních legislativců upravují zákony v případech, v nichž je to podle nich nutné, tento stav vyhovuje a nepřináší problémy.

„Předložená zákonná úprava úředního jazyka a jeho ochrany není nezbytná, jakkoli v obecné rovině (vláda) souhlasí s tezí o hodnotě českého jazyka jakožto součásti kulturního dědictví českého národa," píše se v předběžném stanovisku pro ministry.

1917 ( 20. listopadu 2015 12:29 )

Naprosto v pořádku a jen idiot může tento návrh kritizovat z důvodu, že ho navrhli komanči. Ten už měl být přijat dávno. Jinak mě štve, když mě obsluhuje prodavačka a hundrá na mě slovensky a ještě hůře, když někam volám a z různých firem mě taktéž odpovídají slovensky. Je to přinejmenším neúcta k tomu, že jim je tu dávána práce a oni namají ani přinejmenším úctu k tomu tou řečí mluvit.Žil jsem 2 roky na Slovensku a ústa jsem neotevřel česky, protože v obchodě a i jinde se na mě naši bratia dívali jako kdybych měl přinejmenším lepru.

stařec ( 20. listopadu 2015 10:55 )

Hlupáci svou tupost většinou tutlají,Ty jsi vyjimka,Ty se tou tuposti chválíš!!! Zajímavé.

stařec ( 20. listopadu 2015 10:52 )

trhnisinadledvinkou ( 20. listopadu 2015 10:49 )

a co ta přiblblá rolins s tím prdlým rytmusem... a "právnička" verešová... jakmile by mektli slovensky, pryč s nima... na slovensku jeden čas musely být všechny české filmy předabovány do slovenštiny.. v česku se mluví česky a basta fidli, slovensky si můžou pokecat na slovensku

moiaza ( 20. listopadu 2015 10:47 )

 Je mi jedno, zda tyto slova pronesl komunista, nebo člen jiné strany. Tyto slova jsou pravdivá. Čeština se nám odcizuje. Docela mě naštve, když ve veřejnoprávní televizi, kterou si ze svých peněz platím, slyším naprosté zkomoleniny. Sportovní redaktor huláká na mě, že byl eising, další že politik si dělal selfie, pak že je něco jiný level a pod. Mezi sebou ať si lidé hovoří jak chtěji. Já si platím televizi v češtině a ne v nějakých populistických výrazech. Když chtěji někomu lézt do zadku, ať se do té země i odstěhuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa