Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak spolu mluvili Sobotka s Merkel? "Dostaneš facku", umí třeba kancléřka česky

Autor: simao, ČTK - 
14. března 2014
15:00

Premiér Bohuslav Sobotka dokončil svou návštěvu Německa, kam vyrazil poprvé za doprovodu manželky Olgy. V Berlíně se setkal i s kancléřkou Angelou Merkel. Museli přitom překonávat i jazykovou bariéru - český premiér němčinu neovládá, německá kancléřka si však z dob stáží v Československu pamatuje alespoň některé české fráze. Třeba "dostaneš facku", tvrdila kdysi při návštěvě Prahy.

Sobotkovi se v Berlíně dostalo vojenských poct. Hbitě vyskočil z vládní limuzíny, předal Angele Merkel květinu a prošel se s ní před nastoupenou čestnou stráží s více jak stovkou vojáků.

Německou kancléřku se mu pak podařilo i příjemně překvapit. To když jako součást své delegace vzal do Berlína profesora Rudolfa Zahradníka. Když totiž Angela Merkel pracovala v 80. letech jako vědecká pracovnice na Akademii věd NDR v oboru kvantové chemie, dostala se i na několik stáží do Prahy. A stala se Zahradníkovou "žačkou". "Pan premiér mi skutečně přichystal překvapení a to velmi pěkné," uvedla Zahradníkovou účastí potěšená Angela Merkel na tiskové konferenci.

Jak je na tom Angela Merkel s češtinou?

Traduje se, že z doby svého pražského působení umí Angela Merkel obstojně česky. Zase tak horké to však patrně s jejími znalostmi nebude. I sám Zahradník přiznal, že Angelina čeština se omezovala spíš na schopnost domluvit se v základních situacích – třeba objednat si pivo nebo pokoj na hotelu. V laboratoři se mluvilo anglicky, citoval Zahradníka server ihned.cz.

"Dostaneš facku, to si ještě pamatuju. Vždycky jsem se snažila v restauraci mluvit česky. Měla jsem dojem, že mi u číšníka pomůže, když si česky objednám smažený řízek a lahev bílého vína," uvedla přitom Merkel při návštěvě Česka v roce 2012, když v aule Právnické fakulty UK dojatě vzpomínala na své cesty do Československa.

Sobotkova pasivní angličtina

I tehdy byl při návštěvě Merkel přítomný Rudolf Zahradník. Nechyběl ani včera a o současné kancléřce řekl: "To je bytost tak vzácná, jako vědec, dneska samozřejmě jako jedna z vedoucích bytostí politického života. Milá, pracovitá, zkrátka fajn."

Merkel však tentokrát při brífinku češtinou neperlila. A premiér Sobotka pro změnu nepřispěl v němčině. Raději. Jeho znalost jazyků se omezuje na "pasivní angličtinu", jak je uvedeno v jeho životopise na stránkách ČSSD. Předpokládá se však, že se Sobotka jako student práv v Brně s jazyky potkal a základní fráze zvládne. Na brífinku v Berlíně přesto raději mluvil česky.  

Sobotka dnes uctil popravené bojovníky proti nacismu

Sobotkův program v Německu pak pokračoval i dnes. Po včerejším zastavení u Berlínské zdi se tentokrát vydal do berlínské věznice Plötzensee, kde uctil památku téměř 700 popravených českých bojovníků proti nacismu. Včetně novináře Julia Fučíka. "Já musím říci, že je to zvláštní pocit, zejména když má člověk možnost navštívit místnost, kde tito českoslovenští vlastenci byli popravováni, kde zahynuli," řekl Sobotka u památníku, vybudovaného přímo v místě někdejší popravčí místnosti. Z věznice se pak přesunul premiér do dolnosaského Wolfsburgu, kde navštívil centrálu společnosti Volkswagen, vlastníka automobilky Škoda Auto.Odtud se pak již vydal zpátky směr Praha. 

petr.cech ( 16. března 2014 00:37 )

A protože ty na to nemáš, aby ses dostal do parlamentu, tak ti nezbývá nic jiného, než jen slintat závistí. Máš to holt těžký!

petr.cech ( 16. března 2014 00:34 )

Ty jsi holt kobyla, kobylo!

petr.cech ( 16. března 2014 00:33 )

Zaharvi, ty mi nevymluvíš, že jsi primitivní odesácý buran někde ze zapadlé vesnice. Takových vás je celá ODS!

petr.cech ( 16. března 2014 00:31 )

Je trapné, že v 15. 03. 2014 20:15 píšete takové vroucí vyznání se slovy "Já preferuji vždy a jedině lásku, porozumění a spravedlnost" a teď se předvádíte jako zapšklá závistivá pavlačová hadrnice.

petr.cech ( 16. března 2014 00:29 )

Není to trapné, že ve svém věku neumíte psát česky a píšete proto bez diakritiky (to jsou čárky a háčky v českých slov, pokud to nevíte)? Styďte se!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa