Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toto město psalo dějiny: Němci slaví 25 let od pádu Berlínské zdi!

Autor: kat, ČTK - 
8. listopadu 2014
21:33

Celých 28 let rozdělovala mohutná železobetonová stavba rozvinutý Západ od »zaostalého « Východu. Dne 9. listopadu 1989, tedy přesně před 25 lety, konečně padla – strhl ji rozbouřený dav prahnoucí po svobodě.

Milník v historii Německa si připomíná celá Evropa, u oslav samozřejmě nechyběli ani dva hlavní političtí aktéři procesu sjednocení Německa – tehdejší spolkový kancléř Helmut Kohl (84) a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov (83).

Ten ve svém projevu apeloval na zlepšení vztahů mezi Ruskem a zbytkem Evropy. Varoval, že Evropa stojí na prahu další studené války.

Dokladem toho, že touhu po svobodě nejde zastavit, jsou podle Merkelové právě události z německé metropole 9. listopadu 1989. "Toto město psalo dějiny," řekla kancléřka s tím, že pád Berlínské zdi patří mezi nejvýznamnější okamžiky novodobé historie.

Už dříve během dne Merkelová v rozhovoru v televizi ARD mluvila o historickém významu pádu zdi. "Byl to zázrak, že se to všechno odehrálo nenásilně," řekla. Připomněla přitom, že v ulicích východního Berlína byli na podzim roku 1989 nejen ozbrojení policisté, ale také vojáci s těžkou technikou.

Merkelová v rozhovoru pro ARD také poprvé podrobně popsala, jak sama trávila před 25 lety 9. listopad. Tehdy pětatřicetiletá vědkyně prý byla ve východním Berlíně a vracela se domů ze sauny, když ji zaujalo velké množství lidí v ulicích. Společně s davem potom přešla na hraničním přechodu na Bornholmer Strasse do západní části Berlína, kde se objímala s neznámými lidmi a po pár hodinách se vrátila zpátky. "Byla to noc, na kterou nikdy nezapomenu," řekla kancléřka.

henryj ( 9. listopadu 2014 10:38 )

Já jako důchodce bych rád slavil taky,ale nějak mi chybí na oslavu to nejhlavnější "HMOTNÝ STIMUL".Ten nějak byl zbrděn vládnoucími impotenty.Hlavně ale,že žiji,(zatím).

Zobrazit celou diskusi