Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rathovu poradci hrozilo 10 let za daňové úniky, vyvázl bez trestu

Autor: ČTK, simao - 
12. listopadu 2015
15:31

Bývalý poradce Davida Ratha Filip Bušina (38) dopadl u soudu o poznání lépe, než jeho někdejší šéf. Žalobce pro něj požadoval za údajné rozsáhlé daňové úniky 10 let natvrdo, jenže Bušina se u soudu obžalobě ubránil. Do vězení nepůjde. Na rozdíl od dalších obžalovaných.

Soud ve čtvrtek zprostil obžaloby ze stamilionových daňových úniků Filipa Bušinu, exporadce bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Ostatním 13 obžalovaným v kauze udělil Krajský soud v Praze tresty od čtyř do sedmi let vězení nebo podmíněné tresty.

Kauza se týká podezření z krácení daně a praní špinavých peněz v souvislosti s fiktivními fakturami za reklamní činnost. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Bušinovi podle obžaloby hrozilo až deset let vězení, státní zástupkyně pro něj navrhla 7,5 roku. Bušinu vinila zejména z organizování trestné činnosti, údajně řídil svoje kolegy a přebíral hotovost.

Bušina tvrzení vyšetřovatelů od začátku odmítal a ve zhruba rok trvajícím hlavním líčení se podle něj žádné z nich neprokázalo. Stamilionové daňové úniky se podle obžaloby uskutečnily přes nastrčené firmy a vytvářely se smyšlené faktury.

Mezi osvobozenými jsou také pracovníci finanční správy. Zbylí obžalovaní působili v různých statutárních orgánech firem, například jako jejich jednatelé. Případem se zabýval trestní senát soudce Roberta Pacovského, který řešil i Rathovu korupční kauzu.

Soud měl nejdřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit dřív, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě. Rathovi pak soudce v červenci udělil trest 8,5 roku vězení za údajné ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků. Verdikt je zatím nepravomocný, Rath se odvolává k vrchnímu soudu.

carisima ( 13. listopadu 2015 13:48 )

Proč soud nepřipustil odposlechy jako důkaz? V případě Ratha ano, takže se stále ještě měří různým metrem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa