Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropská komise zažaluje Česko. Kvůli registrům i bezpečnosti na kolejích

Evropská komise podá u Soudního dvora EU žalobu na Českou republiku. Země stále nemá (mimo jiné) elektronický registr silničních dopravců propojený s evropským.
Evropská komise podá u Soudního dvora EU žalobu na Českou republiku. Země stále nemá (mimo jiné) elektronický registr silničních dopravců propojený s evropským.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
21. října 2015
21:30

Evropská komise ve čtvrtek podá u Soudního dvora EU žalobu na Českou republiku. Jak ve středu zjistila Česká televize, Česko se mělo podle Bruselu provinit tím, že nemá elektronický registr silničních dopravců propojený s evropským. Druhým důvodem je prý pomalé vyšetřování železničních neštěstí.

„Vnitrostátní rejstříky měly být zavedeny a vzájemně propojeny nejpozději do 12. prosince 2012,“ píše Evropská komise ve zprávě. To se podle ní však nepodařilo České republice a navíc také Lucembursku a Portugalsku. Kvůli tomu prý nemohou efektivně fungovat rejstříky na celounijní úrovni.

Rejstříky chtějí evropští úředníci propojit kvůli rychlé a snadné výměně informací o přestupcích dopravních společností. Nejen s kamionovou dopravou, ale též autobusovou. Měla by se tím zvýšit bezpečnost na evropských vozovkách.

Na železnici chybí směrnice už 9 let

Evropská komise bude Česko žalovat také za to, že „se jí nepodařilo řádně provést směrnici o bezpečnosti železnic Společenství do svých vnitrostátních předpisů“. Směrnice z roku 2004 ukládá členským státům povinnost vytvořit nezávislý inspekční úřad, jehož úkolem by bylo vyšetřování železničních nehod a mimořádných situací.

„Konkrétně jde o to, že česká legislativa nezaručuje, že inspekční orgán zahájí vyšetřování nejpozději do jednoho týdne po obdržení hlášení o nehodě,“ píše se ve zprávě Komise. Česká republika měla unijní směrnici zavést do roku 2006.

ad-ga ( 22. října 2015 08:46 )

souhlasím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa