Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Senát za poslance opravuje zákony. Posílají nám je děravé, stěžuje si předseda

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. října 2015
18:09

Zákon o registru smluv a změny v podmínkách pojišťování cestovních kanceláří – dva velmi důležité zákony projedná ve čtvrtek na své schůzi Senát. Podle jeho předsedy Milana Štěcha (ČSSD) ale obě normy museli senátoři lidově řečeno zazáplatovat. V prvním případě vyřešit problém státního podniku Budvar, v druhém neochotu pojišťoven platit více peněz za krach cestovek, než je ve smlouvě o úpadku.

Registr smluv, podle kterého budou muset všechny státní instituce včetně měst a obcí zveřejňovat své smlouvy na větší částku než 50 tisíc, dorazil do horní komory parlamentu a senátoři už o něm živě debatovali na výborech. Podle jejich předsedy Milana Štěcha z ČSSD přišel zákon ze sněmovny v problematické podobě.

Výjimku ze zveřejňování navíc místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zařídil třeba Kanceláři prezidenta republiky nebo kancelářím Senátu či Poslanecké sněmovny. „Já osobně bych je tam nepotřeboval, protože my v Senátu všechny smlouvy, které se týkají činnosti právnické osoby, zveřejňujeme,“ okomentoval výjimku Štěch.

Podle šéfa senátorů ale poslanci naopak zapomněli třeba na státní podnik Budvar, na polostátní ČEZ si přitom vzpomněli včas. Zákon se tak bude v Senátu měnit.

Stejně problematická je i současná podoba novely, která upravuje pojišťování cestovních kanceláří. Pojišťovnám hrozilo, že budou muset krýt náklady po krachu cestovek i nad limit sjednaného pojištění. To by většina z nich odmítala. Cestovní kanceláře zase podle zákona nemohou fungovat bez pojištění proti úpadku, proto hrozily odchodem z Česka.

Senátorům se podle Štěcha podařilo na rozdíl od poslanců najít kompromis. „Zajímavé je, že u obou zákonů, když ten návrh k nám byl odeslán, jsme byli hned vyzváni, abychom provedli změny. Že to není v pořádku. A mohu říci, že se nám podařilo dát dohromady ministerstvo pro místní rozvoj, cestovní kanceláře a pojišťovny a výsledek je, že je připraven pozměňovací návrh, který vyhovuje všem třem subjektům,“ řekl Štěch k zákonu, který senátoři projednají už ve čtvrtek.

Co dalšího k oběma zákonům předseda Senátu dodal? A jak je možné, že senátoři v některých případech hlasují proti přesvědčení poslanců vlastní strany? Odpovědi najdete v následujícím rozhovoru:

Video Milan Štěch o aktuálních zákonech projednávaných v Senátu a o tom, jak to v horní komoře parlamentu chodí. - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

saly23 ( 21. října 2015 20:07 )

Na začátku je vždycky docela dobrý protikorupční zákon.Pak ho ale začnou volení idioti„vylepšovat",a dorážejí ho senátní prasata.Udělají si čárku,že splnili předvolební slib.Výsledek je úplně bezzubý zákon,který měl původně jasně ukázat jak volení zástupci hospodaří s našimi daněmi.Du blejt velebnosti.😟

tgbg ( 21. října 2015 18:57 )

Předseda senátu pan Štěch. Nebyl ten pán Štěch náhodou odborář????Pěkný to byl odborář, když se dal na politiku. Asi komunistický darebák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa