Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci podpořili plné odškodnění dovolenkářů. Cestovky hrozí žalobou

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. září 2015
13:15

Budou pojišťovny platit lidem za neuskutečněné zájezdy po krachu cestovních kanceláří i nad rámec jejich pojistek? To je otázka, na kterou se ptali opoziční poslanci ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Podle ministryně problém nevznikne, pojišťovny ale hrozí opakem a cestovní kanceláře jsou v nejistotě. Novela zákona teď míří do Senátu.

„To, že lze nastavit správnou výši pojistného plnění, ukázal loňský rok – úpadek ohlásily jen čtyři cestovní kanceláře a všichni klienti byli plně odškodněni,“ je si jista ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, že se její zákon nemine účinkem. Sloužit by tak měl především k ochraně spotřebitele. O tom ale není přesvědčena opozice.

„Obávám se, že dobrá snaha šla úplně mimo realitu. Výsledkem nemůže být nic jiného než to, že cestovní kanceláře přesunou své podnikání do zahraničí,“ vysvětloval poslancům Miroslav Kalousek z TOP 09. S opozicí souhlasí i expertka, kterou Blesk už dříve oslovil.

„Sporná otázka se několik let zpátky vede o to, jestli pojišťovna má vyplatit lidem plnění nad limit sjednaného pojištění, nebo ne. V té verzi zákona, která je aktuálně projednávána, je stanoveno, že pojišťovna má za povinnost vyplácet pojistné plnění nad úroveň sjednaného limitu. Což je proti všem možným pravidlům, která existují,“ tvrdí Kateřina Lhotská, odbornice na pojišťovnictví.

Budeme teprve zjišťovat, jak se reálně zachovají pojišťovny, protože prohlášení před schválením jsou jedna věc, realita může být ne tak dramatická,“ komentoval rozhodnutí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Pokud by ale došlo na nejhorší, tedy že pojišťovny cestovní kanceláře nepojistí, může novela vést i k soudu.

„Pak bude na státu, aby nám zajistil kohokoliv, kdo nás bude pojišťovat, protože nám stát nařizuje zákonem, abychom pojištěni byli. Pokud by to stát nezajistil, tak my samozřejmě předpokládáme, že bychom se se státem museli soudit o všechny náhrady škody, které by vznikly, dodal Papež k jedné z variant možného dopadu novely.

Jinou variantu, která by problém vyřešila i podle Lhotské, představila Jana Fischerová. „Co by mohlo být nápravou při dlouho projednávaném návrhu tohoto vládního zákona, je zřízení garančního fondu,“ myslí si poslankyně ODS.

Šlechtová: K žalobám se musí postavit ministerstvo

Podle ministryně Šlechtové by se k možným žalobám ministerstvo muselo právně postavit. „Já teď nemohu hodnotit, protože nevím, z jakého důvodu. Všechny cestovní kanceláře jsou zatím pojištěny,“ řekla Šlechtová.

Bezprostřední dojmy Karly Šlechtové si přehrajte zde:

Video Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) je přesvědčena, že zákon problematický není a má chránit lidi jezdící na dovolenou. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Návrh ministerstva pro místní rozvoj nakonec ve sněmovně podpořila nejen koalice, ale také komunisté a někteří nezařazení poslanci – odpadlíci z Úsvitu Okamura, Fiala, Adam a Pražák. Pro novelu nezvedli ruce poslanci ODS a většina TOP 09. Se zákonem se teď musí popasovat senátoři.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa