Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kam na dovolenou? Terorismus zúžil Čechům výběr na hrst evergreenů

Autor: Václav Lang - 
30. prosince 2015
05:01

Francie, Tunisko, Belgie, Egypt. Tyto a další země mizí z hledáčku zájemců o dovolenou v příštím roce. Na vině je strach z terorismu a násilí, kvůli kterému lidé raději zvolí odpočinek v „klidnějších“ destinacích. Čechům pravděpodobně nezbude než sáhnout po evergreenech: Chorvatsku a Řecku. Nová vlna zájmu se zřejmě obrátí na Španělsko a Itálii.

Lidé se začínají po vánočních svátcích poohlížet po prvních nabídkách dovolených v novém roce. Na rozdíl od toho stávajícího si ale odjezd do některých zemí daleko více rozmýšlejí. Kvůli teroristickým útokům zmizely z mapy ideálních destinací pro dovolenou třeba Paříž, Egypt nebo Tunisko. Výběr se zúžil na osvědčené evropské destinace.

Ve Francii, Belgii, Tunisku, Egyptě a Turecku nabádají české úřady k obezřetnosti, Češi ale zřejmě na dovolenou zamíří opět do Chorvatska, Řecka, Španělska nebo Itálie. Ve Francii, Belgii, Tunisku, Egyptě a Turecku nabádají české úřady k obezřetnosti, Češi ale zřejmě na dovolenou zamíří opět do Chorvatska, Řecka, Španělska nebo Itálie. | Blesk.cz

„Teroristické hrozby stoprocentně poznamenaly výběr destinací. Lidé budou v každém případě víc uvažovat, kam na dovolenou pojedou a za jakých podmínek,“ uvedl pro Blesk.cz místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

„ S největší pravděpodobností bude pokračovat odliv z Tuniska, uvidíme, jaká bude reakce na Turecko,“ nastínil odborník. Přímo na pláži v tuniském letovisku Sousse zaútočil v červnu terorista, který postřílel na 40 lidí, v Turecku zase v současné době přiostřují boje s tamními Kurdy.

Češi vyjedou do Chorvatska, Řecka, Itálie a Španělska

Velmi opatrní začali být lidé také vůči Francii, která dosud platila za osvědčenou a bezproblémovou lokalitu. Jenže v souvislosti s lednovými a listopadovými teroristickými útoky se situace změnila.

„Ve Francii očekáváme přinejmenším to, že lidé budou trochu zdrženliví. Otázka je, jak se bude situace vyvíjet v prvních dvou třech měsících nového roku, jestli se něco nezopakuje,“ prohlásil Papež s tím, že pokud by došlo k dalšímu konfliktu, na turistiku v zemi galského kohouta by to mělo velký dopad.

Ve Francii stále platí stav nouze, který potrvá do konce února. V zemi byla výrazně posílena bezpečnostní opatření a zpřísněny kontroly na hranicích.

 

Jedničkou na českém trhu tak podle Papeže nadále zůstane Chorvatsko s Řeckem na druhém místě. Poroste prý také zájem o Spojené arabské emiráty. „S větší renesancí se dá počítat u Španělska a Itálie,“ předpověděl a dodal: „Jak do Itálie, tak do Španělska ubylo ruských klientů, a tím pádem obě země hledají náhradu a je možné, že nabídnou lepší podmínky do Česka.“

Ruští turisté mají kvůli konfliktům zapovězené také Turecko a Egypt. I tam by prázdné místo mohli Češi zaplnit, třebaže ministerstvo zahraničí varuje před návštěvou některých lokalit v těchto zemích. 

Nemohou zájem Čechů odradit tisíce uprchlíků, kteří stabilně přijíždějí právě k břehům oblíbených středomořských států? Podle Papeže nikoliv. „Lidé jsou k tomu velmi střízliví a nenechají se odradit od dovolených v destinacích, kde to mají rádi,“ míní.

Ministerské varování

Před cestami do některých zemí varují i české úřady. Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům zvýšenou obezřetnost například v Belgii, a to zejména ve veřejné dopravě a místech s vysokou koncentrací lidí. Na pozoru by se měli mít také cestující do Maďarska, kde se kvůli přívalu uprchlíků může neustále měnit dopravní situace a situace na hraničních přechodech.

Ve zmíněném Tunisku byl nedávno prodloužen výjimečný stav až do konce února. Ministerstvo zahraničí vyzývá české občany v této zemi k maximální obezřetnosti a žádá je, aby se před cestou zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů. Zároveň by se měli vyhnout individuálnímu cestování po Tunisku. Do některých oblastí důrazně nedoporučují cestovat s ohledem na možné útoky nebo únosy západních turistů.

Buďte na pozoru v Egyptě i Turecku

Opatrní by měli být lidé také při cestě do Egypta. „V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. Ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat do Egypta, s výjimkou rudomořských letovisek a významných staroegyptských památek, pouze v odůvodněných případech,“ uvádí Černínský palác.

Zároveň ale dodává, že bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji (Hurghada, Marsa Alam, Šarm aš-Šajch) je v současné době klidná. 

Důrazné varování platí také při cestách do Turecka. „Vzhledem ke stávající bezpečnostní situaci ministerstvo zahraničních věcí důrazně nedoporučuje cestovat do oblasti jihovýchodního Turecka,“ uvádí rezort s tím, že do míst v blízkosti syrských a iráckých hranic by se mělo cestovat jen v nejnutnějších případech.

Přehled všech aktuálních doporučení ministerstva zahraničí najdete zde

tgbg ( 30. prosince 2015 13:01 )

K článku o Ukrajině samozřejmě není povolena diskuse. Moc těm statečným Ukrajincům fandíme. Přitom fašistické příznaky jsou v Rusku evidentní a stále sílí.

tgbg ( 30. prosince 2015 12:47 )

Rusko se velmi fašizuje. Izraelci odvážejí ruské Židy letadly do Izraele, v Česku je již více jak 200 000 Ukrajinců, spousta Ukrajinců si vyřizuje vystěhování do Maďarska. Ukrajinci totiž utíkají před ruským fašizmem. O tom ruská média nemluví a nepíší.

ivoadler ( 30. prosince 2015 10:34 )

K článku o Ukrajině samozřejmě není povolena diskuse. Moc těm ukrajinským fašistům fandíme. Přitom fašistické příznaky jsou na Ukrajině evidentní a stále sílí.

egyptanka ( 30. prosince 2015 08:54 )

Po 14.letech jsem letos poprvé neletěla k moři. A nechystám se tam ani příští rok. Beru to pozitivně - že ušetřím.

naidka ( 30. prosince 2015 08:35 )

Řecko? Určitě ne na ostrovy mezi Tureckem a Řeckem. Nikdo neví, jak se tam situace na jaře vyvine.

Zobrazit celou diskusi