Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dražší zájezdy a krachy cestovek? Dovolenkáře ohrožuje změna zákona

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. září 2015
05:30

Pojišťovny budou muset zaplatit lidem více peněz za zrušené zájezdy, než k jaké částce se ve smlouvě s cestovní kanceláří zavázaly. Ukládá jim to novela zákona, o které budou už brzy rozhodovat poslanci. Týká se to vyplácení peněz po zkrachovalých cestovních kancelářích, kdy mají pojišťovny vrátit lidem škodu za neuskutečněný zájezd. Ne vždy ale sjednaná pojistka na pokrytí všech nákladů stačí.

Zdražení zájezdů nebo možnost, že pojišťovny cestovní kanceláře nepojistí vůbec. To jsou podle expertky Kateřiny Lhotské možné dopady zákona, který upravuje legislativu v oblasti cestovního ruchu. Pojišťovny přitom proti úpadku musí být pojištěné ze zákona.

 

„Sporná otázka se několik let zpátky vede o to, jestli pojišťovna má vyplatit lidem plnění nad limit sjednaného pojištění, nebo ne. V té verzi zákona, která je aktuálně projednávána, je stanoveno, že pojišťovna má za povinnost vyplácet pojistné plnění nad úroveň sjednaného limitu. Což je proti všem možným pravidlům, které existují,“ vysvětluje poněkud složitější problematiku Kateřina Lhotská, expertka na pojišťovnictví.

 

Ministerstvo pro místní rozvoj, které novelu připravilo, se ale brání tím, že chce jen dobro zákazníků, tedy cestujících. V materiálu doslova stojí, že „cestovní kancelář a pojišťovna jsou povinny postupovat při sjednávání pojištění s odbornou péčí a sjednat pojištění tak, aby v případě pojistné události, kterou je úpadek cestovní kanceláře, byly uspokojeny všechny oprávněné nároky zákazníků.“

 

 

To je ale složité vypočítat. Ne vždy tak pojistka pokryje všechny škody, které krach cestovky napáchá. Pojišťovna by v té chvíli měla vyplatit všechny potřebné peníze bez ohledu na to, jak vysokou pojistku cestovní kancelář má proto, že podle zákona měla postupovat odborně. A tady je podle expertky i opozičního poslance kámen úrazu.

 

„Pojišťovny by měly v podstatě už bez ohledu na obsah služeb, jejich charakter a ceny, být povinny pokrýt celý program cestovních kanceláří ze sta či více procent,“ říká místopředseda opoziční ODS Martin Novotný. „Ze stran pojišťoven zaznívá, že v takové situaci v podstatě nejsou schopny spočítat cenu a zatím to vypadá, že není úplně jasno, jak by se toto opatření vůbec mělo realizovat,“ dodává k nejasnostem kolem zákona Novotný.

 

Zdražování nebo odchod cestovek z Česka

 

„Pokud by to bylo schváleno, pojišťovny takovéhle smlouvy v životě uzavřít nemůžou. Je to i v rozporu se zákonem o pojišťovnictví, kde stojí, že ta pojišťovna má hospodařit obezřetně,“ říká Lhotská. Cestovní kanceláře ale musí být proti úpadku pojištěny ze zákona, a tak je problém podle Lhotské v podstatě neřešitelný.

 

 

„Když se snažíte pokrýt všechna rizika, tak to bude buď nesnesitelně drahé, nebo do toho rizika nikdo ze strany těch pojišťoven nepůjde,“ souhlasí s expertkou opoziční poslanec.

 

 

Výsledkem tak bude buď výrazné zdražení zájezdů, nebo odchod cestovek z Česka do zahraničí a v tuzemsku budou své zájezdy prodávat jen formou agentur. „Ano, pojišťovny mohou říct ‚my vás nepojistíme na 5 milionů, ale každého na mnohonásobně více‘. To pojištění ale bude tak drahé, že to ty zájezdy zdraží. Ale nejsem si jistá, zda do toho ty pojišťovny vůbec půjdou,“ dodává odbornice přes pojištění.

 

Řešením zapeklité situace by mohl být vznik garančního fondu, který by pro tyto případy vznikl. Mluví se o něm už dlouho, v zákoně ale obsažen není. Ideálně by do něj přispívaly určitým dílem všechny cestovní kanceláře. Pokud by pak došlo k problému, peníze k vyplacení nadlimitních pojistek by se čerpaly odtud.

 

agfor ( 12. září 2015 14:45 )

Z vlastní zkušenosti vím, že pojišťovny tady nejsou od toho, aby něco platily, ale od toho, aby vybíraly peníze od důvěřivců.

Zobrazit celou diskusi