Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pomalá wi-fi, vysoký záchod, neschnoucí prádlo: Proč Češi reklamují dovolenou?

Co Čechy nejvíce štve na dovolené?
Co Čechy nejvíce štve na dovolené?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
14. září 2015
18:25

Nedostatečně uklizený pokoj, nepříjemný delegát, ale také nekreativní uspořádání ručníků nebo řidič, co se neusmívá – to jsou jen některé důvody, proč bývají Češi na dovolené nespokojení. A očekávají vrácení peněz. Často se odvolávají na změnu v občanském zákoníku, který si pořádně nenastudují, a neví, co vlastně mohou reklamovat.

Zamračený řidič a neschnoucí prádlo

Bez kuriózních stížností by to nešlo. Tohle jsou ty nejzajímavější z nich:

  • Klient si stěžoval, že ručníky na pokoji nebyly skládány do kreativních tvarů, nýbrž pouze vyměněny a uloženy běžným způsobem: „Pokojová služba byla celkem OK, nicméně od úrovně 4* výše bych očekával kreativní práci s ručníky.“
  • „Pokoj se mi zdál menší, než jsem si představoval.“
  • „Řidiče autobusu práce očividně nebavila, neboť se za volantem neusmíval.“
  • „V hotelu se dá koupit české zboží za české koruny, ale je vše v italské cenové relaci.“
  • „Kabelová televize na pokoji měla pouze 6 programů.“
  • „Byl mi naúčtován příplatek za jednolůžkový pokoj cca 5000 korun, ale na místě jsem byl ubytován v pokoji se dvěma postelemi, požaduji vrácení příplatku.“
  • „Neschnoucí prádlo v apartmánu z důvodu vlhkého klima v destinaci.“
  • V avizovaném hotelovém bazénu s mořskou vodou si klient stěžoval na slanou vodu v bazénu.
  • „Toaleta v koupelně na pokoji byla vysoko (měřím 160 cm a když jsem se na WC posadila, nedosáhla jsem nohama na zem), naopak umyvadlo bylo moc nízko.“

Až 80 % reklamací je neoprávněných

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur bylo v loňském roce 90 % reklamací neoprávněných, letos je jich neoprávněných 70–80 %. „Reklamace většinou plynou z neznalosti a nezkušenosti klientů s danou destinací a cestováním,“ řekla Blesku ředitelka Asociace Kateřina Petříčková.

Na druhou stranu je podle Asociace trend reklamací při meziročním srovnání klesající. 

Klienti si špatně vykládají občanský zákoník

„V loňském roce jsme zaznamenali vysoký nárůst počtu reklamací v souvislosti s medializací nového občanského zákoníku z 0,5 % na 0,8 % z celkového počtu prodaných zájezdů českými CK,“ uvedla Petříčková. „V letošním roce můžeme potvrdit, že se podíl reklamovaných zájezdů vrátil na úroveň 0,6 %,“ dodala.

Podle nového občanského zákoníku má zákazník nárok na náhradu škody za „újmu při narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen“, pouze pokud CK porušila svou smluvní povinnost. To ale většina lidí netuší.

Pomalá WiFi a neochotný delegát

Reklamace se nevyhýbají žádné destinaci, nejméně nespokojených klientů má Itálie, Chorvatsko, Španělsko a Francie.

„Turisté například očekávají služby čtyř a pětihvězdičkového hotelu, ale zakoupili si ubytování ve tříhvězdičkovém hotelu, stěžují si na pomalou WiFi zdarma, placení parkovného nebo velké fronty na dálnicích při cestě na dovolenou v pátečních večerních hodinách,“ vyjmenovává důvody reklamací Petříčková.

Předmětem reklamace bývají i časy odletů, ale ty nemůže cestovní kancelář nijak ovlivnit, jsou v kompetenci leteckých společností. Cestovní kanceláře ve smluvních podmínkách uvádí, že první a poslední den zájezdu je určen k přepravě do nebo z destinace.

Oprávněná reklamace se týká například nefunkční klimatizace v pokoji či v autobusu či pokud nemáte v pokoji balkon, i když jste si ho objednali. Stěžovat si můžete, pokud nemáte dostatečně uklizený pokoj, máte neochotného delegáta nebo pokud dostanete balíček jídla na cestu špatné kvality.

Problém řešte hned na místě

Pokud máte na dovolené nějaký problém, okamžitě nahlaste problém delegátovi z cestovní kanceláře. Drtivá většina reklamací se na místě vyřeší k vaší spokojenosti. Cestovky ale také zaznamenávají situace, kdy klienti pochválí delegátovi pobyt a po návratu zašlou obsáhlou reklamaci, fotografie neuklizeného pokoje nebo špinavou pláž. Zpětně řešit reklamace je delší a těžší.

Nejdůležitější je reklamovat služby, které nebyly poskytnuty, přestože byly zaplaceny, bezodkladně v místě pobytu.

Pokud se rozhodnete reklamovat zájezd po návratu domů, musíte to stihnout do 1 měsíce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi