Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stíhaný náměstek Nečasovy vlády: Nastoupil jsem jen do rozjetého vlaku

Autor: zst, ČTK - 
15. října 2015
15:20

Bývalý první náměstek ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka stanul znovu před soudem. Tentokrát se Vladimír Šiška musí bránit obžalobě ze zneužití svého postavení, protože chtěl miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek „přihrát“ firmě IBM. Šiška se u soudu bránil tím, že projekt byl hotový už před jeho nástupem do funkce a on pouze naskočil do vlaku. Bývalého náměstka už v jiném případu soudce poslal, zatím nepravomocně, na sedm let do vězení za vydírání.

Šiška u soudu tvrdil, že svou práci odváděl poctivě a správně. Ohledně dané veřejné zakázky už údajně nastoupil do rozjetého vlaku, přičemž mu po cestě nikdo neřekl, že koleje jsou špatné. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení. Kvůli svému působení na ministerstvu Šiška čelí ještě dalším dvěma trestním stíháním.

Státní zástupce Zdeněk Matula viní Šišku v kauze IBM z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obžaloba směřuje i na soudního znalce Vladimíra Smejkala, který pro ministerstvo vypracoval údajně nepravdivý posudek.

„Projekt byl už tehdy připravený a hotový, můj úkol byl honit lidi do práce,“ vypověděl u pražského městského soudu Šiška. „Nastoupil jsem do vlaku až na šestém nádraží a jel jsem tím vlakem dál po kolejích, které byly nastaveny,“ prohlásil. „A v tom vlaku už sedělo IBM?“ zeptal se ho Matula. „Tak jsem to pochopil,“ odvětil Šiška. Zdůraznil, že rozhodoval na základě podkladů, které mu dávali podřízení. „Souhlasil jsem s navrhovaným řešením, které bylo plně v kompetenci ředitele odboru,“ dodal.

Šiška zahájil k 21. říjnu 2011 zadávání velké veřejné zakázky. K účasti vyzval jediného dodavatele - firmu IBM. Podle obžaloby se ale o zakázku mohly ucházet i další, proto prý Šiška postupoval protizákonně. Ministerstvem vyžádaný posudek advokátní kanceláře přitom upozorňoval na to, že pro jednací řízení bez uveřejnění nejsou splněny podmínky.

Prosazoval jen IBM, míní žalobce

„Snažil se docílit, aby ministerstvu bylo dodáno pouze řešení vyvinuté IBM, protože s realizací zakázky jiným dodavatelem vůbec nepočítal,“ uvedl žalobce na Šiškovu adresu.

Šiška pak následně údajně zadal Smejkalovi, s nímž se znal z dřívějška a s nímž si tyká, vypracování posudku k tomu, zda existují objektivní důvody pro jednací řízení bez uveřejnění. Podle obžaloby pak Smejkal v posudku nepravdivě napsal, že IBM je jediným dodavatelem, který je schopen zajistit plnění předmětu zakázky. Přitom prý ani neprovedl průzkum trhu. Za posudek dostal 238,5 tisíce korun.

Tendr v listopadu 2012 zrušil antimonopolní úřad poté, co si na postup ministerstva stěžoval jiný potenciální dodavatel, softwarová společnost SAS Institute.

Šiška, který na ministerstvu působil pod ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09), nepravomocně dostal sedmiletý trest vězení za vydírání a zneužití pravomoci při veřejné zakázce. Obviněn je také v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek. Drábek by měl v kauze IBM vypovídat příští týden.

kovarik ( 8. listopadu 2016 13:16 )

pardon - k bodu 1. to nesedí - omlouvám se. Platí ale, že vláda nemá náměstka, vláda má místopředsedu.

kovarik ( 8. listopadu 2016 13:14 )

Hm... tak 1. Šiška nebyl člen ODS 2. cáry by měly - jen blb napíše cáry byli 3. Předseda KDU-ČSL není Bělohrábek, ale Bělobrádek. Jak prosté, milý Watsone.

kovarik ( 8. listopadu 2016 13:11 )

náměstek Nečasovy vlády? Dneska může dělat novináře každý trouba! Takže 1. vláda nemá náměstka. Náměstka má předseda vlády 2. Šiška nebyl náměstek předsedy vlády, ale ministra financí. To je co? Jak prosté, stačí myslet, číst a studovat.

ivoadler ( 15. října 2015 16:20 )

Tohle přece víme všichni. Ten vlak jede už od roku 1989. A jede pořád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa