Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za rudé trenky nad Hradem trest nepadl. Zeman věří, že soudkyně byla na střeše

Autor: ČTK, sou - 
16. října 2015
16:56

Soud dnes odmítl návrh státního zastupitelství na potrestání dvou členů umělecké skupiny Ztohoven za vyvěšení obřích trenýrek na Hradě. Chybí prý důkazy o tom, že to byla právě obviněná dvojice mužů, kteří trenýrky vyvěsili. Podle soudu rovněž není přesně vyčíslená škoda, řekl advokát umělců Michal Pokorný. Žalobce může podat proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 stížnost. O vývoji v případu informovala Česká televize.

Soudkyně podle advokáta umělců Michala Pokorného uvedla, že střecha Hradu mohla být poškozena, ve spisu ale nejsou důkazy o vině členů Ztohoven. Soudkyni se prý také nezdálo vyčíslení škody. „Není exaktně stanovena," dodal Pokorný.Páteční rozhodnutí potvrdila i mluvčí soudu Lenka Cihlářová.

Státní zastupitelství může podat proti rozhodnutí soudu stížnost, kterou bude řešit Městský soud v Praze. Případ se může vrátit žalobcům, kteří nařídí policii další vyšetřování, nebo rozhodne soud jinak.

Prezident Zeman reagoval vzápětí po informaci médií o rozhodnutí soudu prostřednictvím svého mluvčího. „Ke kauze Ztohoven: Pan prezident obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat," napsal Ovčáček na internetové sociální síti Twitter.

Soudkyně rozhodla týden poté, kdy jí státní zastupitelství poslalo návrh na potrestání. Také žalobci jednali v řádu dní, jejich mluvčí Jan Lelek dříve řekl, že návrh byl zaslán krátce poté, kdy žalobci dostali spis od policie. Rychlost vyšetřování Lelek vysvětlil tím, že případ se řešil ve zkráceném řízení a jde o "bagatelní věc".

Délka řízení je prý bolestí české justice

Zeman se v reakci na rychlost soudkyně dotkl dlouhodobého tématu. Například při jmenování nových soudců opakovaně upozorňoval na to, že soudní řízení v ČR trvají příliš dlouho. „Uvědomte si, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž vaší profese, a snažte se dělat všechno pro to, aby se ta lhůta zkrátila," řekl nováčkům letos v lednu.

Jindy si posteskl, že délka soudních řízení je největší bolestí české justice, a uvedl, že soudnictví by se mělo inspirovat v USA, kde platí zákon o rychlých soudech, podle nějž by od zahájení do skončení soudního řízení nemělo uplynout více než 100 dnů. Další skupince nových soudců popřál "čistý stůl v jejich práci" se zdůvodněním, že jedním z kritérií hodnocení efektivity soudců je počet nedodělků.

Výtržnictví, krádež a poškození cizí věci

Případ se týká tří mužů z umělecké skupiny Ztohoven ve věku 33 až 41 podezřelých z vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem. Cenu údajně ukradené prezidentské standarty, kterou na chvíli nahradilo spodní prádlo, policie vyčíslila na zhruba 33 tisíc korun. Umělci se údajně dopustili výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci. Trenýrky vyvěsili lidé ze skupiny Ztohoven 19. září jako kritiku prezidenta.



 

 

auslak ( 18. října 2015 09:06 )

. . . .Za rudé trenky nad Hradem trest nepadl. Zeman věří, že soudkyně byla na střeše . . . . Mynář s Ovčákem tam byli 4 krát

byvalyvoliccssd4 ( 17. října 2015 21:10 )

Vlajka se ztratila? Chytili je hned, jak slézali ze střechy. A vlajka "najednou" není. Kdopak měl zájem na tom, aby vznikla škoda, za kterou by bylo možno někoho stíhat?

jana999 ( 17. října 2015 10:50 )

Přijďte dnes 17.10. ve 14 hodin na VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ V PRAZE K MUZEU, DEJTE VĚDĚT CO SI MYSLÍME!!!! Souběžně běží akce "Nechte vlajky vlát" a to po celé republice!! Kdo nesouhlasí s přibíráním migrantů a cítí, že je tady náš domov a nechce měnit naši kulturu o 1400 let nazpátek, kdo nechce, aby tady rozhodovala EU, ti, co nechtějí udělat z naší krásné země islámský chalífát, vyvěste všude kde můžete naši vlajku, na domy, do oken, na auta, aby ti nahoře věděli, že my jsme tady DOMA!!!

st.rec ( 17. října 2015 09:31 )

Měla to soudit Íčko-Langerová a seděli by jako tykadlo řidič.Tohle byla práce na zakázku někde od protektorů z některé embassy. Ale naši soudci dovedou divy...-https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . zneužití pravomocí+pohrdání soudem,loupež a nikomu to nějak nevadí. . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo .Soud v Plzni,asi i v Plzni studovaný

eliska963852 ( 16. října 2015 22:15 )

To je takovej, věčně nalitej člověk, občas je vidět v TV jak se potácí a blbě kecá.

Zobrazit celou diskusi