Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

1 miliarda! Feministka Marksová vyčíslila škodu po Drábkovi. V resortu je prý neskutečný chaos

Ministryně Marksová Tominová je zděšena výsledky auditu z ministerstva, které před ní vedl mj. Jaromír Drábek
Ministryně Marksová Tominová je zděšena výsledky auditu z ministerstva, které před ní vedl mj. Jaromír Drábek  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2014
11:42

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) si posvítila na hospodaření ve svém resortu - a podle všeho má co dávat do pořádku, především po svém předchůdci Jaromírovi Drábkovi (TOP 09). Po auditu je prý jasné, že promarnil miliardu. A že po sobě zanechal chaos. Drábek se podobným nařčením brání. Prý naopak ušetřil. 

Především kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi promarnilo ministerstvo práce podle ministryně Marksové Tominové miliardu korun. Velká část systémů v resortu prý funguje bez smluv, některé služby jsou dvakrát... Ministryně dnes představila znepokojivé výsledky auditu, který zadala. Její úřad pak v souvislosti s nimi podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. "Čekali jsme, že výsledky auditu budou zajímavé, ale předčily moje osobní očekávání. Je tady obrovský chaos," postěžovala si ministryně na stav resortu.

Rázná ministryně vs. politici hovada

Marksová je přitom známou feministkou, která navíc rázně v MF Dnes tvrdí: "Chci ukázat, že všichni politici nejsou arogantní hovada, která navíc kradou. Že jsou mezi nimi i normální lidé." Ministerstvo převzala po svých předchůdcích - ministrovi úřednické vlády Františku Koníčkovi, Ludmile Müllerové z TOP 09 a především jejímu stranickému kolegovi Jaromíru Drábkovi, který vedl ministerstvo od července 2010 do října 2012.

Právě Drábkovi je nepořádek v resortu dáván za vinu především. Jeho náměstek Vladimír Šiška skončil kvůli IT zakázkám dokonce v policejních poutech a před soudem. Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání Drábek rezignoval. "Velká část systémů funguje v právním vzduchoprázdnu. V některých případech jsou služby nakoupeny dvakrát, nebo třikrát. Kvůli špatnému hospodaření v oblasti ICT se promarnilo kolem jedné miliardy korun," uvedla dnes ministryně Marksová.

Drábek: Těm číslům nevěřím

O jedné miliardě hovořila Marksová poté, co MF Dnes napsala, že Drábek prodělal dokonce miliardy dvě. "Těm číslům nevěřím, na to by ani nebyly peníze v rozpočtu. Nové systémy nestály víc než ty staré," tvrdil na svou obranu exministr z TOP 09. Ušetřil prý 10 miliard v době ekonomické krize...

Drábkovi je však vyčítáno, že resort rozložil. Ministerstvo prý nyní navíc musí vyhlásit desítky výběrových řízení, aby mohlo vůbec fungovat. A před Marksovou nestojí snadný úkol. Podle náměstkyně ministryně Ivy Merhautové ministerstvo na část systémů již totiž nemá smlouvy. "Není zajištěn provoz a rozvoj zásadních IT služeb, nebyly zahájeny přípravy výběrových řízení," uvedla náměstkyně. Dodala, že tendry se už nestíhají. Aby ministerstvo zajistilo fungování agendy, chystá se požádat vládu o schválení výjimečného postupu.

salto ( 16. dubna 2014 12:29 )

Děkujeme ti milá TOPko - to co jste předvedli ještě s ostatními darebáky v minulé vládě našemu státu opravdu, ale opravdu pomohlo na nohy

illis ( 15. dubna 2014 19:50 )

2) pro itartas Nenavážej se do paní ministryně, ta jediná za poslední roky je empatická a hlavně nemyslí sama na sebe. Michaela Marksová Tominová je ministryně podle mých představ a rozhodně morálně převyšuje Tvoji kámošku Janu Nečas Nagyovou . Ta si nechala navázat vlasy, utrácela neoprávněně vyplacené vysoké odměny ve značkových prodejnách a co z toho má? Z ostudy kabát a opovržení minimálně 80% lidí v této zemi. Paní ministryni přeji hodně štěstí a pevné nervy dát do pořádku ten bordel, který na MPSV po drábkovinách zůstal.

illis ( 15. dubna 2014 19:44 )

Drábek se chlubil, že za jeho působení MPSV ušetřilo 10 miliard korun, jen zapomněl upřesnit, že razantně snížil pracovníkům státní správy platy a ubral i dávky zdravotně postiženým . To se to chlubí, když se bere těm dole . Já bych mu teď nařídila, vše těm lidem vrátit a ze svého. Rozhodně není žádný chudák, na MPSV přitáhl i své kamarády, to se to potom ministrovalo, že pane Drábku, sobě a kamarádům do kapsy .

lev1 ( 15. dubna 2014 17:02 )

 Největší fór je že podali trestní oznámení na neznámého pachatele i když všichni i kojenci vědí že to vykradla žumpaTOP09 v čele s dementem Schwarzenbergem a Kuním Ksichtem

salto ( 15. dubna 2014 14:21 )

Co chcete po gaunerech z TOP? Bohužel řadě lidí nepřišlo podezřelé, že volí Kalouska, Šláfenberka a vlastně i ostatní, kteří mají podobné nebo dokonce stejné morálněvolní vlastnosti jako tyto špičky... Inu svůj k svému...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa