Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do školek jen s kompletním očkováním. Poslanci přehlasovali Senát

Očkování děti školkou povinné neuniknou (ilustrační foto)
Očkování děti školkou povinné neuniknou (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock)
Autor: Zuzana Štíchová - 
16. září 2015
10:50

Velmi vzrušenou debatu rozpoutal nový zákon o ochraně veřejného zdraví už na jaře, kdy ho poslanci schvalovali poprvé. Jednou z podmínek přijetí například do mateřských škol mělo být povinné očkování – tento bod ale chtěli senátoři změkčit jen na dobrovolnost. To dnes poslanci odmítli.

Zásah do systému povinného očkování, které samo o sobě přináší vlnu emocí, posvětili dnes poslanci. Mateřské školy tak budou moci přijmout pouze kompletně očkované děti. Pokud zákon poruší, hrozí jim pokuta až 500 tisíc korun. Stejná pravidla pak budou platit také pro zájmové skupiny nebo třeba pro školy v přírodě.

Senátoři nechtěli takovou povinnost na mateřské školy uvalit, podle horní komory parlamentu měly školy pouze zjišťovat, zda děti očkované jsou, nebo nejsou. Tuto verzi ale odmítli poslanci v čele s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), kterého se zastal i jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09).

„Ten senátní návrh – pokud by tato změna prošla, bude to velmi radikální a způsobí defakto nepovinnost očkování, přestože jeho povinnost dál v zákoně zůstane,“ popisuje určitou zákonnou schizofrenii bývalý ministr zdravotnictví.

Na druhé straně barikády stál během diskuse třeba čerstvý otec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „To riziko existuje a moje zdraví není majetek státu. Mám doma šestiměsíčního kojence a hexavakcína je pro mě zločin, mělo by to být na rozhodnutí rodičů,“ kroutil nad návrhem ministerstva Bendl hlavou, podívejte se na jeho názory na videu:

Video Proti novele vystupoval nejhlasitěji bývalý středočeský hejtman a exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Domnívám se, že v dnešní době, kdy do Evropy míří statisíce uprchlíků z různých končin světa, se ta situace i epidemiologicky může kdykoliv výrazně zhoršit, a vysoká proočkovanost je zárukou pro populaci, že nám zde hromadně nevypuknou přenosné infekční nemoci,“ ocenil schválení ministr zdravotnictví Němeček.

Novela také obsahovala omezení hluku. Venkovní hudební produkce tak bude povolovat místo hygieny obec a hudba už nebude brána jako hluk. Na celý komentář Svatopluka Němečka se podívejte:

Video Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) komentuje schválení novely zákona o veřejném zdraví. Mezi poslanci se debatovalo především o očkování. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

lobotom ( 17. září 2015 01:43 )

 A zdraví okolí zas není tvůj majetek. Množ si doma třeba černý mor, ale žij v plynotěsné komoře a nelez s tím mezi normální lidi.

kimbe ( 16. září 2015 13:41 )

 S očkováním naprostý souhlas. S tou hudební produkcí s přenesou zodpovědností na obce místo hygieny nevím, nevím.

agfor ( 16. září 2015 12:33 )

Zde se naplno projevil rasizmus parlamentních povalečů. České dítě musí být očkováno, ale že sem táhne neočkovaná a cizími nemocemi nakažená sebranka, to jim nevadí.

adelavytiskova ( 16. září 2015 11:34 )

 Nejvetsi zlo je ockovani a leky, z ceho se skladaji? sama chemie,hlinik a patri tohle do tela? Leky, ockovani a zdravotnictvi nas vsechny zabiji, doporucuju si o tom precist podrobne na www.SvetloZla.cz kdo se o tuto problematiku tolik nezajima

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa