Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Všichni muslimové nejsou nepřátelé. ISIS ohrožuje i je, říkají odborníci

Muslimové také trpí kvůli Islámskému státu.
Muslimové také trpí kvůli Islámskému státu.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: val - 
4. září 2015
06:31

„Muslimové jsou stejně ohrožováni Islámským státem jako my,“ prohlásil Ivan Jestřáb, politický ředitel ministerstva zahraničí na Mezinárodním bezpečnostním fóru v Praze, které se konalo ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně. Západ má tedy s mnoha muslimy společný cíl – zničit Islámský stát.

Tématem, kolem kterého se převážná část čtvrteční diskuse točila, byla radikální islamistická organizace Islámský stát. Ivan Gabal, poslanec a člen sněmovního branného a bezpečnostního výboru, poznamenal, že se jedná o fenomén, který významně ovlivňuje i pohled české společnosti, přičemž obavy lidí často vedou až k „ochotě rezignovat na některé základy evropské integrace, jako je svoboda a volnost pohybu“.

Ivan Jestřáb zase prohlásil, že zmíněná organizace není pro muslimy o nic méně nebezpečná než pro obyvatele západních zemí.

V ČR jen malá muslimská komunita

O rozsáhlé migrační krizi, která se v letošním roce značně vystupňovala, je podle něj nesmírně obtížné hovořit, neboť neexistuje jedna jediná její příčina, jak se mnozí mylně domnívají. „Čelíme přesunu obyvatel, který probíhá z různých důvodů,“ upozornil. Například Syřané podle něj nejčastěji utíkají skutečně kvůli válce ve své rodné zemi, přičemž drtivá většina z nich je připravena se vrátit do vlasti, pokud se situace uklidní. 

Panelisté se shodli také na nebezpečném fenoménu, kterým jsou takzvaní zahraniční bojovníci, tedy převážně mladí lidé ze západních států, již se zapojují do zahraničních konfliktů, načež se vrátí do svých domovských zemí radikalizovaní a jako potenciální teroristé. Zástupce ředitele Europolu a bývalý policejní prezident Oldřich Martinů uvedl, že takových lidí je až pět tisíc.

Benedikt Vangeli z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra nicméně ujistil, že v České republice žije pouze malá muslimská komunita, která není radikalizovaná, navíc se u nás nevyskytují muslimská ghetta. Schází také aspekt vyloučení, který hraje v podobných případech roli.

Video se připravuje ...
Další videa