Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman s vnučkou Peroutky válečnou sekeru nezakopali. Spor o Hitlera gentlemana míří k soudu

Autor: ČTK, simao - 
12. srpna 2015
12:27

K dohodnutí smíru mezi Milošem Zemanem a vnučkou Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou nedošlo. Právníci obou stran sice zasedli ke společnému jednání kvůli kauze Peroutka, jenže se nedohodli. Válka, kterou odstartoval výrok Zemana o Peroutkově náklonnosti k nacismu a nyní dosti záhadném článku Hitler je gentleman, tak bude pokračovat nejspíše v soudní síni.

K jednacímu stolu dnes usedli právníci obou znesvářených stran – z prezidentské kanceláře a také právní zástupci Terezie Kaslové, vnučky uznávaného spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky. Na smíru ve věci výroků Miloše Zemana na Peroutkovu adresu se však nedohodli, prozradila ČTK Kaslová.

V tomto sporu tak nejspíš bude muset rozhodnout soud, u něhož se Kaslová domáhá omluvy hlavy státu. „Obě strany deklarovaly vůli k jednání, ale k žádné dohodě nedošlo,“ řekla ČTK Kaslová. „Takže pan doktor Vyskočil, tedy můj právník, sdělí soudu, ať nařídí jednání,“ poznamenala.

Další schůzka s protistranou, která podle ní dnes nepřišla s žádným konkrétním návrhem, zatím plánovaná není. „Jednat je samozřejmě možné vždycky dál, i v průběhu soudního jednání, ale prostě nebudeme my na nic čekat a požádáme soud o nařízení jednání,“ uvedla Kaslová. Osobně je přesvědčena, že se omluvy bude muset domoci soudní cestou.

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kauza Peroutka se tak táhne dál. Válečnou sekyru vykopal Miloš Zeman, když na Pražském hradu během fóra k holokaustu zmínil své přesvědčení, že uznávaný Ferdinand Peroutka jako někteří jiní intelektuálové v době nástupu nacismu k moci selhal. A projevil sympatie k Hitlerovi a spol.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘,“ pronesl Zeman na konferenci. V minulosti se přitom vyznával z obdivu k Peroutkovi, jenže po Zemanově vyjádření se Hrad naopak pustil do tepání do Peroutky.

Do hledání článku se totiž pustil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, úspěšný ale nebyl. Prezident však nadále tvrdí, že článek četl, ačkoli odborníci i současný vydavatel Přítomnosti nadále vyvracejí, že by Peroutka kdy takový článek sepsal a publikoval.

Mluvčí Ovčáček alespoň na stránkách Hradu uveřejňoval články, které měly dál poukazovat na Peroutkova selhání. Prezident Zeman navíc vyhlásil v pořadu Blesk TV „S prezidentem v Lánech“ odměnu pro úspěšného nálezce článku „Hitler je gentleman“. Později specifikoval, že ze svého nabízí 100 tisíc.

Na Terezii Kaslovou však již Zemanovo počínání bylo přespříliš. Rozhodla se kvůli podat žalobu na český stát, jehož je Zeman čelním představitelem. Dočká se omluvy? Nejde jí o peníze, ale právě o omluvu za poškození pověsti jejího dědečka, který, ač byl podle Hradu sympatizant nacistů, prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald! Podle kritiků postupu Hradu přitom právě články, které na Peroutku hradní mluvčí Ovčáček vytáhl, dovedly spisovatele za brány koncentráků...

aaobcanka ( 15. srpna 2015 00:03 )

Z diskuze Novinky.cz : Analytik kritizující Babiše a patřící do finanční skupiny Roklen, Lukáš Kovanda, vystudoval demografii na Přírodovědecké fakultě UK a ekonomii na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Doktorát získal na Národohospodářské fakultě VŠE, kde v současnosti působí. Od roku 2015 je též členem Katedry ekonomie a managementu na vysoké škole CEVRO Institut, kde přednáší kurz Pop-ekonomie. V podstatě jde o správce černých fondů ODS.

aaobcanka ( 14. srpna 2015 23:59 )

František Valášek, Nová Včelnice a já Ty osobnosti (Okamura), kterým jde o správnou věc, vyháníte ! Na další odvážné, vzdělané, makající pro obyč.občany, skromné, nezloděje, pořádáte hony (Zeman) a Babišovi vyčítáte chyby ODS/TOP pravičácké, tunelářské vlády !

rudyptak48 ( 14. srpna 2015 09:46 )

Tak proč reaguješ na mé články, kalinka maja...?

rudyptak48 ( 13. srpna 2015 11:59 )

Typická odpověď natvrdlého komouše. Nic jiného se nedalo čekat. Používáš pořád stejná slova jako.... blbej, trapný, stoka, odpad, kal, smrdutý, zmetek, pitomý, hovadiny, čmoudi, kanál, ap. To je odpravdu slovník inteligenta. A ty mi budeš něco povídat, že znáš Peroutku nebo si někdy četl básně Seiferta?

salto ( 13. srpna 2015 11:56 )

Souhlas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa