Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman jezdí hlavně na východ. Proč? Na západě o něj nestojí, říká diplomat

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. srpna 2015
20:01

Rusko, Čína, ale také Mongolsko nebo Tadžikistán – tam už Miloš Zeman na oficiální návštěvě byl. Do Číny se teď navíc chystá znovu – na oslavy konce 2. světové války v Tichomoří. A to i přesto, že nejvyšší představitelé zemí EU se jich zřejmě nezúčastní. Zato do Skandinávie, Španělska, Švýcarska nebo Velké Británie se český prezident ještě nevypravil.

Na jaře to byla cesta do Evropou sankcionovaného Ruska, teď chce Miloš Zeman do Číny, kde je debata o lidských právech tabu. To vše navzdory postojům zbytku EU. Do Zemana se kvůli tomu pustila opozice.

Buď opět vítězí ekonomické zájmy nad hodnotami, nebo se pan prezident stává stále méně kompetentním. Svými osobními zájmy škodí Česku v mezinárodním světle,“ obává se místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Premiér Bohuslav Sobotka naopak Zemanovu cestu schvaluje. 

Cesta do Číny ale zapadá do trendu Zemanových návštěv. Za více než dva roky v úřadu se prezident mnohem častěji vydal na východ než na západ. Proč preferuje východní Evropu a Asii? Na to jsme se ptali bývalého velvyslance v USA a předsedy Iniciativy pro evropské hodnoty Petra Koláře. 

Jak vnímáte tento trend oficiálních návštěv hlavy státu?

Hlavy států jezdí na státní či oficiální návštěvy tam, kam jsou zvány, kde jsou vítány a kde jejich cesta plní nejvyšší státní zájem. Měla by být v souladu s koncepcí zahraniční politiky a měla by korespondovat s prioritami naší země.

Nejsem si jist, zda celkový přínos, který jeho cesty na východ mají, je pro naše státní zájmy opravdu natolik zásadní. A už vůbec si nejsem jist, zda skutečně prospívají naší ekonomice nebo jen některým skupinám či jednotlivcům. Snad si je jistá alespoň vláda, když mu na to schvaluje peníze. 

Proč podle vás nejezdí nebo není zván více do západní Evropy? Nestojí o to on, nebo představitelé západních zemí?

Myslím, že o to nestojí naši partneři na západě. Způsoby a většinou i názory prezentované prezidentem Zemanem nejsou v civilizovaném, demokratickém a svobodném světě obdivovány. A Zemanova podpora našich ekonomických zájmů v zemích, kde fungují normální tržní mechanismy a vláda práva, by mohla být spíše kontraproduktivní. 

Kam by se podle vás měl určitě v nejbližším roce vydat ze strategických či ekonomických důvodů?

Pokud bychom měli prezidenta, jehož lze použít jako nástroj diplomacie a nemuseli bychom se za něj stydět nebo se bát, že bude přijímán u našich spojenců s rozpaky či dokonce s nevolí, bylo by velmi žádoucí usilovat o návštěvu USA a Německa.

Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem v NATO a strategickým partnerem pro zajištění bezpečnosti v Evropě. Německo je určující politickou i ekonomickou silou v EU a je naším nejdůležitějším ekonomickým partnerem.

Samozřejmě by také bylo potřebné udržovat vztahy se Slovenskem a zcela nesporně s Polskem. Obávám se ale, že k cestě do USA nedojde. A snad ještě víc se obávám, že k návštěvám u našich sousedů dojde. Moc bych si přál, aby z toho nebyla zase nějaká ostuda... Upřímně řečeno, jsem vlastně rád, když se Miloš Zeman na Západě moc neukazuje.

Podívejte se na názory prezidenta na Čínu:

Video Rozhovor Zeman - Dotazy od diváků 2 - Blesk TV
Video se připravuje ...

lipno ( 11. srpna 2015 17:15 )

To se ve šmajlích tlemíš za dolárky, ty by ti měli dát diskutující

salto ( 6. srpna 2015 13:07 )

Naprostý souhlas - jen mimochodem - u zemana je diskuse vždycky. Proč? No přece aby si každý blb do něj mohl kopnout. Zeman je ovšem nad věcí a to ty přitroubla rozpaluje do běla

st.rec ( 6. srpna 2015 11:52 )

Zeman nestojí o debily na západě a jejich politicko-muslimsko-imigrantskou sebevraždu.Nedokázali nikdy nic pochopit a jen blbci opakují stejné chyby.Ovšem takový Mareček Nevěstek-nebo Ženíšek ten tomu bude rozumět.

dzery ( 6. srpna 2015 11:46 )

Uklidíš si taky někdy po sobě??

salto ( 6. srpna 2015 09:52 )

Funkce jako noha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa