Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další Babišův náměstek je z kola venku: Wagenknecht nechce politickou nálepku

Babišův první náměstek Lukáš Wagenknecht končí.
Babišův první náměstek Lukáš Wagenknecht končí.  (Autor: ČTK)
Autor: bru, ČTK - 
24. června 2015
09:01

První náměstek Babišova resortu Lukáš Wagenknecht skončí už za dva dny, odmítl totiž nabídku ministra financí, aby v úřadě zůstal jako řadový náměstek. Za posledních pět týdnů Andrej Babiš odvolal už druhého náměstka.

Wagenknecht, kterého Babiš v minulém týdnu odvolal z funkce prvního náměstka bez udání důvodu, z ministerstva odejde k 26. červnu. O tom, že politickou funkci nepřijme, informoval deník E15.

Jak jsem již řekl, pozice politického náměstka je pro mě neakceptovatelná. Je to formální funkce s řidičem a o to nestojím. Jsem odborník a nikdy jsem nebyl členem politické strany,“ řekl webu Wagenknecht. O svém dalším působení zatím jasno nemá, zvažuje prý nějaké pracovní nabídky. „Prioritní pro mě je a bude prosadit zákon o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě a doufám, že práce na něm s mým odchodem neskončí,“ dodal.

Šestatřicetiletý Wagenknecht, kterého Babiš na ministerstvo sám přivedl, se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Tento závěr potvrdila Evropská komise.

Auditoři ve zprávě poslané do Bruselu mimo jiné uvádějí, že zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady. Také hodnocení nabídek prý bylo netransparentní a nepřezkoumatelné. Audit kritizoval i to, že náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení.

Šlechtová audit označila za neprofesionální a opřený o spekulace. Prohlásila, že kvůli němu je ohroženo čerpání fondů v programovém období 2014 až 2020. Na konci dubna vláda rozhodla, že systém proplatí ze státního rozpočtu. Státní pokladna tak přijde o stovky milionů korun.

Wagenknecht je v krátké době druhým náměstkem, kterého Babiš odvolal. V květnu skončil ve funkci Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR.

osinek ( 24. června 2015 12:14 )

Babiš zlikvidoval nejlepšího náměstka na minister. financí Wagenknechta neboť ten poukázal na velká pochybení ministryně pro místní rozvoj Šlechtové z Hnutí ANO,v důsledku kterých přišla ČR o eurodotace kolem 100 milionů korun (náklady na projekt pak musel zaplatit stát). I komise EU dala za pravdu Wagenknechtovi,jehož tým provedl audit na úřadu řízeném členkou ANO Šlechtovou a odhalil tam velký "bordel" Místo toho, aby Babiš "vyrazil" nebo alespoň pokáral ministryní Šlechtovou z Babišova Hnutí ANO za velké pochybení (ČR přišla o stamiliony korun),tak Babiš zbavil funkce svého námětka Wagenknechta, který poukázal na "velký binec" ministerstvu pro místní rozvoj řízeného Šlechtovou Z hNUTÍ ano! Copak lze věřit slibům Babiš a jeho lidí z Babišova Hnutí ANO, že v této zemi udělají pořádek? I v této kauze Babiš prokázal,že kdo "šlápne na kuří oko"Babišovi a lidem z Hnutí ANO (byť jsou nekompetentní nebo kradou) tak má velkou smůlu! Oligarcha Babiš s ním zatočí...Tomu se říká demokracie v režii Babiše a jeho Hnutí ANO!!!!

Robbertt ( 24. června 2015 10:13 )

Důkaz, že stát je potřeba řídit jako firmu. Ten, kdo je nepohodlný je odejít. A zde to byl náměstek, který provedl audit, který se nelíbil vedení firmy, pardon ministrovi. Náměstek ještě nepochopil, že zde platí koho chleba jíš, toho píseň zpívej, věc kterou Šlechtová plní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa