Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovi taktika vyšla: Advokáta mu přidělí, ale jednání je odročeno

Autor: ČTK ljš, ČTK ljš - 
19. května 2015
09:45

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce podle soudu nemá advokáta a soud nemá jinou možnost než mu ho ustanovit. Soudce Robert Pacovský dnes jednání odročil na červen a obhájce zajistí během dneška.

Rath tvrdí, že má od minulého týdne nového advokáta Michala Pacovského. Ten ale soudu po víkendu písemně sdělil, že obhajobu odmítl. Rath tvrdí, že nedostal výpověď plné moci, a i kdyby platila, advokát má zákonnou povinnost ho ještě 15 dní hájit.

Soudce odkázal Ratha ohledně jeho údajných nejasností s obhájcem Pacovským na Českou advokátní komoru, která je příslušná podobné věci řešit. Soud nyní vybere advokáta ze seznamu komory, který je podle zákona na řadě. Právník bude mít nárok na lhůtu k seznámení se spisem, kterou určí soud podle velikosti spisu. Ten má ale 30 tiscí stran. Hlavní líčení bude pokračovat 2. června.  Spekuluje se o tom, že průtahy exhejtman využije k odklonu majetku. Minulý týden už nechal přepsat hostivickou garsonku na firmu své partnerky Renaty Horké.

Rath podle žalobce Petra Jiráta ale také může přinést plnou moc od původních obhájců. Exposlanec i jeho dřívější advokáti Roman Jelínek a Adama Černý již v pondělí sdělili, že jsou připraveni v obhajobě, které zbývá přednést závěrečnou řeč, pokračovat.

Jirát, který minulý týden přednesl závěrečnou řeč s návrhem nejméně devítiletého trestu vězení pro Ratha, označil nastalou situaci za extrémní obstrukci ze strany obžalovaného. Hlavní líčení trvá od srpna 2013 a dosud ho provázela řada Rathových námitek, například na podjatost soudu. Rozhodoval o nich také Vrchní soud v Praze a zamítl je. Podobně se vyjádřil také Krajský soud v Praze v pondělí. Podle mluvčí Zuzany Steinerové Rathův postup vykazuje znaky účelové snahy dostat hlavní líčení na samý počátek.

Problém nastal před soudem v pondělí, kdy měla začít závěrečná řeč Rathovy obhajoby. Nikdo z advokátů ale nepřišel. Rath soudu řekl, že má od pátku nového obhájce Michala Pacovského, strýce soudce Roberta Pacovského, který se mu prý sám ozval, že obhajobu převezme. Soudce ale měl e-mail s ověřeným podpisem advokáta, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ a v této kauze nechce Ratha obhajovat.

Exposlanec je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Podle obžaloby bral milionové úplatky a hrozí mu až 12 let vězení. Rath vinu odmítá a tvrdí, že tendry neměl jak ovlivňovat, protože byly kontrolovány úřady. Kauza má další větev, ve které jsou obviněné zejména firmy. Tato část se zatím k soudu nedostala.

decathlonova-matka ( 19. května 2015 17:18 )

meleš hovna hňupe Soud v úterý vybral bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi obhájce ex offo.

tgbb. ( 19. května 2015 17:18 )

Long by nemusela hnout prstem, přímých důkazů je tolik, že není jiná cesta, než do lochu.

pandabambus ( 19. května 2015 15:16 )

Napin.dáš u všech šlánku jen hov..na

janina7777 ( 19. května 2015 15:08 )

je borec! dvě ženský naráz.. jako u nás doma

babana ( 19. května 2015 14:48 )

Pokud v rámci zákonných možností změní advokáta, vypoví mu plnou moc, má na takovou věc právo, jako každý jiný obviněný nebo obžalovaný. Že stát neuvidí z toho majetku ani korunu? Stejně by si na tom zase někdo namastil kapsu v šikovně udělané dražbě, jako tomu bývá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa