Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V kase zbylo 12 tisíc, ale... Jde o smlouvu na 60 milionů, tvrdí Okamura o válce v Úsvitu

I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se postavil i Marek Černoch
I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se postavil i Marek Černoch  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
25. března 2015
20:15

Svrhli předsedu, postavili se proti muži, jehož tvář byla s Úsvitem neodlučitelně spojena. V kase Úsvitu přitom zůstalo zhruba 12 tisíc, ale Tomio Okamura tvrdí: Rebelům jde o desítky milionů!

„Mně je už úplně jasné, co je za tím pučem. Loni na podzim jsem upozorňoval na nevýhodnost smlouvy s jedním členem předsednictva z řad pučistů. Té firmě bylo vyplaceno už třicet milionů a ještě jí má být vyplaceno 30 milionů,“ řekl iDNES.cz Tomio Okamura. A prstem ukázal na člena předsednictva Josefa Pisaka, vlastníka a jednatele analytické firmy Celsianus, které byly peníze údajně vyplaceny.

Okamura prý chtěl nevýhodnou smlouvu vypovědět a narazil. Okamuru dokonce vyloučili z poslaneckého klubu Úsvitu. Ze zbytečného utrácení, a dokonce z vyvádění peněz Úsvitu se však obviňují obě strany. Západ Úsvitu je nyní možné sledovat živě na televizních obrazovkách... Okamura by měl navíc podle stranické analýzy vrátit hnutí dohromady asi tři čtvrtě milionu korun. On to však odmítá. "Stav bankovního účtu k dnešnímu dni je 12 850 korun," přitom oznámil na tiskovce poslanec Jiří Štětina. Finanční potíže má hnutí delší dobu. Další peníze od státu však mají dorazit. Za 4 roky má hnutí vyinkasovat celkem 122 milionů.

Video Zprávy: Okamurův nákup fanoušků za půl mega! A UFO na Slovensku!? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Černoch mu měl dělat řidiče?

Na Okamuru se dnes také obrátil otevřeným dopisem místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam. Od Okamury požaduje omluvy za údajné lži. Vyčítá mu například, že poslancům nenaslouchal. "Členové strany nejsou vašimi zaměstnanci a promiňte, poslanci nejsou užiteční idioti. Bohužel se tak většina z nás mnohdy cítila. Prohlásil jste, že s nikým z nás se stejně do budoucna nepočítá, kromě Radima Fialy a možná i (předsedy klubu Marka) Černocha na pozici vašeho řidiče. To není spekulace, to je skutečnost potvrzená dvěma svědky," píše Adam v otevřeném dopise.

Okamura to ale označil za naprostý nesmysl. "Vůbec si nepamatuji, že bych něco takového někdy řekl, a ani bych to neřekl," prohlásil. "Pučisté na mě budou už celý život házet bláto a špínu a mně nezbývá než si utřít obličej a jít dál," reagoval. "Do hnutí Úsvit přijde ještě 50 milionů korun a o ty se tady hraje," uvedl Okamura. "Jsou to obrovské peníze a já se nedivím, že stojí za to zlikvidovat kompletně jednoho člověka," dodal ke sporům Okamura.

Šarapatka opustil klub Úsvitu

Pod tlakem dramatických událostí v Úsvitu dnes členství v poslaneckém klubu dobrovolně přerušil poslanec Milan Šarapatka. Jako důvod uvedl nejasnosti ve financování, nepřehlednost situace v hnutí a to, že neměl možnost seznámit se s výsledky kontroly účetnictví Úsvitu.

Okamura řekl ČTK, že Šarapatkově činu rozumí, protože ani on zprávu revizní komise neobdržel. "Ve chvíli, kdy spolu hlavní aktéři sporu v přímém přenosu vedou spor nikoli o politických vizích, ale o zneužití mnoha desítek milionů korun, nepovažuji nadále za možné spojovat své jméno s hnutím Úsvit přímé demokracie," napsal Šarapatka. Již v lednu se distancoval od spolupráce na zahraniční politice hnutí. Reagoval tak například na Okamurovy výzvy k obtěžování muslimů "venčením prasat" kolem mešit, nebo přirovnání USA k nacistickému Německu. Okamurova veřejná vystoupení tehdy Šarapatka označil za nepřijatelná.

mirkazam ( 26. března 2015 07:30 )

Za čtyři roky má hnutí vyinkasovat od státu 122 milionů...proboha za co ???

lukreciaborgia ( 25. března 2015 22:05 )

Jsem zvědavá,do které strany nalezou,až jim přijde 50 milionů.Ty samozřejmě vyberou a hurá jinde,protože Okamura je už pro ně nepoužitelný.Jsou to podvraťáci.Jako by nev+d+li jak dopadla Píka s LIDEM.Ale oni už jsou poslanci a už nad ně není. Můj hlas Okamura má.

tymitaky ( 25. března 2015 21:39 )

Další podnikatelský projekt v politice je v troskách, jen ten populistický zůstal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa