Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Zeman v Abú Zabí: Šoféra mu dělal princ!

Autor: vr - 
12. února 2015
10:56

První den své státní návštěvy v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů, se prezident Miloš Zeman (70) setkal s korunním princem, šejchem Mohamedem Bin Zájidem. Jednání probíhala za zavřenými dveřmi, ale naše hlava státu svému arabském protějšku učarovala. Princ mu totiž na cestě do nedaleké restaurace na oběd dělal šoféra!

Blesku to potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který také přiblížil, o čem se státníci bavili. Korunní princ je totiž také zástupce vrchního velitele ozbrojených sil. „Diskutovali o boji proti mezinárodnímu terorismu. Hovořili spolu nejen o konkrétních hrozbách v současném světě, ale také o historických kořenech mezinárodního terorismu,” oznámil. Zeman údajně ocenil, že se Emiráty také zapojily do akce proti Islámskému státu.

Pozor na tupost

Ještě předtím Zeman otevřel českou ambasádu, která se stěhuje do prominentní vilové čtvrti v centru Abú Zabí, a přestřihl slavnostní pásku. “Jednou jsem dostal, pane velvyslanče, takové nůžky, které byly tupé a nedalo se tím nic přestřihnout. Doufám, že tentokrát se to nebude opakovat,” žertoval a dodal, že na vízech pro arabské turisty mířící do Čech vydělá ambasáda 4,5 milionu korun ročně. 

Chlubení se cizím peřím

Stejně jako v Jordánsku, ze kterého do Emirátů přiletěl, se však i zde chlubil prvenstvím. V Ammánu totiž zdůrazňoval, že je prvním evropským lídrem, který do státu přiletěl po brutálním upálení jejich letce teroristy. A zde? “Já jsem zjistil, že jsem první český prezident, který přijel do Emirátů, a o to víc mě těší, že mohu přestřihnout tuto pásku, i když se přiznávám, že my politici rádi střiháme pásky u děl, na nichž jsme se nijak nepodíleli. Říká se tomu někdy chlubení se cizím peřím,” pronesl.

Byl tam i Hašek

Poté se na ambasádě setkal s českými krajany včetně bývalého trenéra české fotbalové reprezentace Ivana Haška, který nyní trénuje tým v Dubaji. “Bylo to spíš o situaci, jak to vidíme my. Já jsem byl rád, že jsem se mohl účastnit této schůzky a vyslechnout si názor pana prezidenta na tento region,” řekl Hašek o schůzce Blesku.

 

zelena.karkulka ( 12. února 2015 21:43 )

Co je na tom nebezpečnýho???

zelena.karkulka ( 12. února 2015 21:43 )

Emiráty a Jordánsko je něco jinýho

radkapatka2014 ( 12. února 2015 15:27 )

Pane prezidente jste hrdina,že jedete do tak nebezpečné oblasti!

radkapatka2014 ( 12. února 2015 11:42 )

Miloši,bacha na kejhák !

tgbg ( 12. února 2015 11:28 )

Zeman řídit nemohl, měl hladinku!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa