Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův budoucí ministr Pelikán: Rozvedený jogín a syn známé právničky

Autor: simao, ČTK - 
11. února 2015
10:19

Je favoritem Andreje Babiše, a proto má nastoupit do čela ministerstva spravedlnosti na místo Heleny Válkové. Robert Pelikán (35) se přitom netají tím, na co by se chtěl zaměřit – na exekutory a úpravu insolvencí. Zatímco o Válkové Babiš řekl, že měla lehké problémy s rozvážností a mírným přístupem, Pelikán o sobě říká, že naopak bude muset krotit svou razantnost.

„Pan doktor Pelikán je syn známé právničky, renomované, a není žádný politický trafikant,“ prohlásil dle Echo24.cz o Pelikánovi již loni Andrej Babiš. Nyní vidí v prvním náměstkovi na ministerstvu spravedlnosti nového ministra. Nominaci již obdržel i premiér Sobotka. Válková podle Babiše neměla dostatečné manažerské schopnosti a zkušenosti, byť je uznávanou odbornicí a pedagožkou. Resort však dle šéfa ANO potřebuje větší tah na bránu. A ten by měl předvést právě Pelikán.

Úraz na ministerstvu

I on má zkušenosti s přednášením na VŠ. Je přitom synem Ireny Pelikánové, profesorky obchodního práva, která působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU. Pelikánův otec Dragutin Pelikán pak přednášel na pražských právech právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. Sám Pelikán je rozvedený a má syna. Odreagovává se u jízdy na kole, a především jógy, kvůli které však měl potíže – loni si přetrhl vazy v koleni. K úrazu došlo v jeho kanceláři na ministerstvu spravedlnosti, upozorňuje Echo24.

Za prioritní úkoly ministerstva nyní Pelikán považuje nový zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a přípravu dlouhodobé strategie justice. Do funkce jde prý Pelikán s odvahou. Zároveň tvrdí: „Nemám pocit, že jsem nyní dosáhl nějakého životního úspěchu. Mám pocit, že se mi otevřely dveře k úspěchu. Míním tím, že se mi podaří prosadit něco, co bude dobře.“

Legislativní skluz už podle něj úřad do značné míry dohnal, teď prý půjde spíše o projednání návrhů a jejich prosazení v Parlamentu. Doplnil, že s aktuální dohodou o platech soudců a státních zástupců, kterou ve vládě prosadila Válková, je velmi spokojen.

„Je to pro mě samozřejmě obrovská výzva, velké vyznamenání a zároveň velká obava z toho, zda dovedu naplnit očekávání,“ uvedl dále k nabídce Pelikán. Válková podle něj neodchází proto, že by ministerstvo vedla špatným směrem nebo že by selhala. Cítí se prý unavená a nemá dost energie k dotažení náročných úkolů do konce. „Pak mi připadá logické, pokud se někdo z jejího týmu pokusí tu započatou práci dokončit,“ podotkl.

Komentoval i Babišova slova o tom, že Válková nebyla tak razantní a manažersky na výši. „Tyto věci jsou přirozeně dány věkem. Jestliže paní ministryně měla trošičku problém s razantností, já mám zas trochu problém s rozvážností, tak se budu snažit nějak mírnit,“ uvedl Pelikán, který dříve působil i na Babišově ministerstvu financí. Nyní popřel spekulace, podle nichž se na převzetí resortu připravoval už od léta, kdy na ministerstvo přišel. „Spolu s paní ministryní jsem byl od počátku brán jako odborník na tuhle oblast – takže někdo, kdo v případě, že by paní ministryně končila, by asi byl uvažován,“ vysvětlil vznik spekulací.

Kdo je Robert Pelikán

• Vystudoval práva v Praze, od roku 2011 má titul Ph.D. Po studiích nastoupil do advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol. V roce 2007 složil advokátní zkoušku. Poté pracoval v advokátce Linklaters a poté se stal partnerem v advokátní kanceláři Vrána & Pelikán.

• Od roku 2004 přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty UK.

• Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabbe ( 13. února 2015 20:16 )

Mam malou otazku : Nemel by se budouci ministr dat nejdrive trochu doporadku vzdyt vypada jak BEZDOMOVEC jak muze mit takovy clovek duveru a respekt mozna ze k te postavicce z hradu to pasuje

ipsace ( 13. února 2015 16:13 )

Obávám se mladíčka (35) odchovaného ve "vatě" ! Už jen to, že je SPOKOJEN se "smlouvou" s tzv. nenažranými soudci a st. zástupci o jejich vyrovnání mezd zpětně 3 roky svědčí o tom, že má sám odjakživa peněz jako "želez". Osoba, která nepoznala bídu, není nikdy dobrá pro starší občany. Nepochopí důchodce žijící např. za 1000 Kč/měs. na jídlo apod.

st.rec ( 12. února 2015 07:49 )

https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU - - - https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo - - -Exekuce vedou až ke zničení životů a zdraví a tady máš ministře důkaz,tak se na to podívej.

alex0800 ( 11. února 2015 16:31 )

Očekávejme vymýcení hříchu a zla s radostí a prosme za odpuštění svých hříchů!! . . Každý máme svědomí a tak víme, co děláme špatně. Svobodná vůle nám byla dána, abychom si svobodně vybrali, zda chceme jít cestou Dobra a žít život věčný nebo se přidáme k rychoužívačům životů žijícím na úkor druhých a budeme se chlácholit, že když pošleme 20Kč Babišovi či Kellnerovi jako darovací SMS na pomoc "druhým", budeme zachráněni, leč pravda bude, že materialisticky se projevující mamonáři i chudáci bez proseb o odpuštění hříchů, vnímající svět pouze materiálním pojetím, pak materiálně skončí, tedy jako jaderný spad té poslední války před tím, než přijde den bez konce, který skuteční věřící očekávají s radostí v duši i srdci ;-)

alex0800 ( 11. února 2015 16:22 )

Nebuďme naivky.. Bude to stejný případ malé domů, jakým je i ministr dopravy, jenž byl šéfem firmy, která má dnes větší objem zakázek z MDČR.. . . Ale STBák Bureš alias Babiš přece říká STOP klientelismu . . ANO? Jen další firemní strana jako byli VéVéčka.. Realita Luciferiánské doby konce světa temnoty a její okultní loutky, jako práskač Babiš, se zkrátka projevují více a více.. . . A s nimi u kormidla bude do pár let mnohem hůře. Budoucí prezident či premier Babiš a jeho loutkovodiči z oněch 13 světovládných rodin plánují DEPOPULAČNÍ VÁLKU ve velmi blízké budoucnosti nejen v Evropě, Africe, ale i na blízkém východě a Asii. . . Proto naše vláda na TAJNÉM jednání odsouhlasila nový zákon o branné povinnosti, která již bude povinná i pro ženy, nemluvě o případu mobilizace, kdy povalíme zemřít všichni.. . . Alespoň tato forma depopulace nebude tak okatá jako VÁLKY USA O ROPU, kdy civilní ztráty činili 99,5%. 1,6 milionu mrtvých Iráčanů, oproti cca 1000 mrtvým Talibáncům a Al-CIAďanům placenými USA a pár tisíci US vojáků, skutečně vypovídá o depopulačních válkách vedených proti civilistům!! . . Google: 200 let terorismu USA, ať víte, komu lezete do řitn*ho otvoru. Vím, že národ je k tomu tlačen propagandou massmedií, leč kdo chce a myslí, pravdu vždy najde!! . . Pravdu o realitě světa, kde šlo vždy a pouze O BOJ DOBRA SE ZLEM. Proto svět před počátkem Armageddonu připomíná spíše peklo, než pověstný ráj, který opět nastane a bude pro všechny boží děti, které prosí o odpuštění svých hříchů!! . . Proto již papež nemluví skoro 40 let o NUTNOSTI PROSEB ZA ODPUŠTĚNÍ NAŠICH HŘÍCHŮ A TÍM PÁDEM OČIŠTĚNÍ NAŠÍ DUŠE OD INDOKTRINACE OKULTISMEM TÉTO DOBY. Zato cosi mumlá o tom, že nás vykoupí materiální pomoc bližním. Jde o ČISTOU LEŽ VYSOKÉ SATANISTICKÉ LOUTKY VEDOUCÍ INDOKTRINOVANOU CÍRKEV KRISTOVU! . . . JE TO VRAH LIDSKÝCH DUŠÍ.. TENTO OKULTNÍ PAPEŽ JIŽ ZAVEDL I NOVÝ KŘÍŽ SE ŠELMOU VIZ Google: Pope new cross.. . . Očekávejme vymýcení hřích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa