Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je Zeman příčetný?! Knížete naštvala hádka prezidenta s ministrem Zaorálkem

Karel Schwarzenberg kritizoval Zemana za spor s ministrem zahraničí Zaorálkem
Karel Schwarzenberg kritizoval Zemana za spor s ministrem zahraničí Zaorálkem  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
1. února 2015
17:51

Nemusí se již delší dobu. Nesoulad mezi prezidentem Zemanem a ministrem zahraničí Zaorálkem se nyní projevil v roztržce, při které Zeman poslal Zaorálkovi deštník. Šlo o provokaci. Právě takový deštník totiž nosil muž, který ustupoval Hitlerovi... Spor Hrad–Zaorálek nyní komentoval exministr zahraničí Schwarzenberg. Ani on však Zemana nešetří.

Vše odstartoval Zemanův proslov při kongresu na Hradě. Prezident označil za úhlavního nepřítele dneška Islámský stát. A vyzval k mezinárodní vojenské akci. Zaměřit by se podle něj měla na výcvikové tábory teroristů s využitím moderních technologií.

Ministr zahraničí Zaorálek reagoval tím, že by se Evropa neměla nechat "zjančit teroristy". „Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl,“ oponoval Zemanovi Zaorálek. „Rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové. Především oni musí prokázat, ze vraždění a teror nejsou dnes pravou tváří islámu. Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu v Sýrii, Iráku či bůhví kam. Nevěřím,“ dodal ministr.

Deštník pro Zaorálka

Zemana Zaorálkova slova popudila. Přirovnal je k éře vzestupu nacismu – Zaorálkovo ustupování islámu označil za stejné, jako když Evropa ustupovala Hitlerovi před druhou světovou válkou. „Rozhořčené výroky pana ministra Zaorálka připomínají politiku appeasementu 30. let minulého století. Je to stejné jako prohlásit, že s Hitlerem se Němci měli vypořádat sami,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mluvčí navíc pozvedl celý spor na komickou úroveň. Mával totiž deštníkem, který chce Zeman předat Zaorálkovi. Proč deštník? Nosil jej totiž Neville Chamberlain, britský státník, který razil ústupky nacistickému vůdci Hitlerovi. Zeman sám má přitom mnohem raději politiku rázného Winstona Churchilla.  

Schwarzenberg: Je Zeman příčetný?

Nad sporem prezidenta a ministra zahraničí se však příliš nesměje exministr Karel Schwarzenberg. „Já to považuji za opravdu vážný incident, neboť ta výzva ke křížové válce přišla v okamžiku, kdy Islámský stát, a to ví každý, kdo pozorně četl noviny, už je po zenitu. Vážnější je, když hlava státu zaútočí takto na svého ministra zahraničí. To je nehorázné a nevídané. A tady se opravdu otevírá otázka příčetnosti,“ řekl kníže Lidovým novinám.

Sobotka: Neděláme islamistům ústupky

Že postoj Česka k Islámskému státu není politikou appeasementu pak v neděli přesvědčoval i premiér Bohuslav Sobotka. V televizi Prima v pořadu Partie označil některé výroky prezidenta v poslední měsících za hodně válečnické. Sobotka však volil proti Zemanovi mnohem mírnější rétoriku. Připustil, že v případě názorů Zemana a vlády se „občas objeví disharmonie“. Připomněl však, že se Česko zapojilo do mezinárodní akci proti islámským radikálům tím, že darovalo velké množství munice kurdským bojovníkům. Právě ti se snaží zastavit přímo na bojišti rozpínanost džihádistů. „I ta naše munice přispěla k tomu, že kurdští bojovníci mohli přejít do protiofenzivy,“ soudí Sobotka.

pozorovatel2013 ( 27. února 2015 18:43 )

a vůbec nejlepší ze všeho je, když kníže tady v této republice rozdává rozumy,(v tomto věku) ale za komančů byl zalezlý v cizině, v příbuzenstvu byli fašisti. A tento ospalý mužík si tady hraje na spasitele? s Kalouskem a jim podobným běžte někam. Zeman je daleko normálnější než ospalý uhuhňaný dědek a tunelářský Kalousek.

winklos ( 9. února 2015 20:30 )

Prosím Vás, vždyť Zeman je asi opravdu blázen a muže nám ještě pekne za vařit. To by knize neudělal, toho ve světe uznávají im když také ma své mouchy. Ale je mi mile jsi i s tou mluvou než opilec a fandů darebáka z Ruska. Proboha co je to za lidi, kteří jsou na straně těch primitivu a věcných alkoholiku bylo by ideální, kdyby se ta čast rusofilu odstěhovala do Ruska a nechala slusne lidi u nás si žít svůj život.

geza ( 5. února 2015 20:14 )

Ještě něco ,co je to za dementa ten Santixkauz?

geza ( 5. února 2015 20:14 )

Souhlasím s tím ,že Zeman těm lumpům nejde na ruku a dělá si co chce ,což urozený kníže ,Kalousek ,Matěj Putna a další vychytralí vyžírkové nikdy neunesou a budou proti němu bojovat .co to půjde .Bohužel mají pod palcem novináře a další média .

mirkazam ( 5. února 2015 17:05 )

,,Kníže " to dodnes neroschodil, že pohořel jako papír v prezidentské kampani.A s fuchtlí Vopěnkovou si taky trhl kšandu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa