Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová zaútočila na bankéře Singera: ČNB nás připravila o 11 miliard!

Věra Jourová, která bude mít v evropské vládě na starosti rovnost pohlaví, se tvrdě opřela do šéfa národní banky.
Věra Jourová, která bude mít v evropské vládě na starosti rovnost pohlaví, se tvrdě opřela do šéfa národní banky.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: mim, lmk - 
4. října 2014
22:16

O 11,7 miliardy korun nás snížením hodnoty národní měny připravila Česká národní banka, řízená Miroslavem Singerem (46). Prohlásila to končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (50, ANO).

Intervence ČNB oslabila loni v listopadu měnu o zhruba o 2 Kč vůči euru. Banka to zdůvodňovala obavou z deflační spirály.

„Kdyby nebylo této intervence, která způsobila, že jsme měli k dispozici více peněz, tak by bylo nedočerpání výrazně nižší,“ vmetla však Jourováguvernérovi ČNB Singerovi. Ačkoli jsou evropské dotace koncovým příjemcům vypláceny v korunách, částka určená na čerpání je totiž stanovena v eurech, a vyplácí se vždy dle aktuálního měnového kurzu. Zásahy ČNB se tudíž projeví na tom, jak velkou částku v korunách má Česko k dispozici a kolik mu zbývá dočerpat.

ČNB však intervenci i po včerejším výpadu Jourové hájí. „Jde o snahu významně omezit riziko deflace a urychlit návrat do situace, kdy bude ČNB moci opět začít používat svůj standardní nástroj, tj. úrokové sazby,“ řekl na obranu banky její mluvčí Tomáš Zimmermann.

andreslawicky ( 6. října 2014 13:48 )

Tu Jourovou měli nechat sedět v té base

zabibol ( 6. října 2014 09:54 )

Ta Jourová vypadá jako Babička od Boženy Němcové

zabibol ( 6. října 2014 09:53 )

Za komunistů nebylo vůbec nic. Jenom komunistická hesla o lepších zítřcích a se Sovětským Svazem na věčné časy

doodledoctor ( 5. října 2014 11:24 )

EU je vlastně o tom, jak si zavázat zadluženou zemi. Za komunistů to bylo přidělování z centra, teď jsou to evropské dotace. Je to stejné jako s lidma. Musíme je naučit, aby žili ze dne na den a spoléhali na naši pomoc. To stejné dělají banky. Plní lidem jejich sny, a okamžitě. Všichni se předbíhají v nabídce různých úvěrů. Bohužel, ta kocovina po vystřízlivění stojí za to.

japos22 ( 5. října 2014 10:18 )

Správně Plesk umístil tohle pleskání Jourové do oddílu politika, protože s ekonomikou to nemá společného nic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa