Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Singerovi spadla koruna: Na zemi zůstane nejméně do roku 2016, tvrdí ČNB!

Kolem 27 korun zůstane zůstane kurz koruny minimálně do začátku roku 2016. Dnes to oznámil guvernér centrální banky Miroslav Singer (46)
Kolem 27 korun zůstane zůstane kurz koruny minimálně do začátku roku 2016. Dnes to oznámil guvernér centrální banky Miroslav Singer (46)  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: Vladimír Barák - 
31. července 2014
18:58

Koruna bude i nadále oslabená a v kurzu kolem 27 korun zůstane minimálně do začátku roku 2016. Dnes to oznámil guvernér centrální banky Miroslav Singer (46).

Slabou korunu přitom udržují centrální bankéři už od loňského podzimu, za což je mnozí ekonomové kritizují. Dnes členové bankovní rady rozhodovali o budoucnosti intervence. Chvíli bylo ve hře dokonce další oslabení koruny, například na kurz 28.50 korun za euro. Singer a spol. ale nakonec sáhli »jen« k prodloužení svého opatření. Intervence měla skončit v půlce roku 2015, ale stane se tak až začátkem roku 2016.

Expert varuje

„Podle členů bankovní rady pravděpodobně převážil názor, že intervence ekonomice pomohla a proto ji prodloužili,“ řekl Blesku Marek Loužek, docent z pražské Vysoké školy ekonomické. „Je však třeba být na pozoru, protože čím delší intervence bývá, tím větší je pak pravděpodobnost výskytu problémů,“ varoval.

Další oslabení? Možná...

Nemusíme se ale nadále obávat hrozby, že ČNB korunu oslabí v budoucnu? Singer to na dnešní tiskové konferenci nevyloučil. Až v případě hrozby deflace, tedy meziročního poklesu cenové hladiny, by ČNB opět zasáhla.
Jak to pocítí naše peněženka?

Vánoce 2014 a 2015

Elektronika, která je před vánočními svátky nejžádanější, bude kvůli tomu, že je často dovážená, i nadále dražší než v době před intervencí.

Potraviny

Potraviny podle České potravinářské komory intervence zdražila asi o 8 %. Rapidně se například zvýšily ceny obilí.

Dovolená

Zájezdy v příští sezóně zdraží poprvé. Ty letošní měly totiž cestovky nasmlouvané ještě za kurzové ceny před intervencí. Ceny cestovek stoupnou až o 10 procent.

rudyptak48 ( 1. srpna 2014 16:45 )

Škoda, že z něho nespadlo pár kilo sádla. Divím se, že i při košér stravě, mohl tento židák tak stloustnout nekošér sádlem. Jak někdo může nechat hlídat peníze ve státní bance tomuhle nenažranci? Vždyť je nad Slunce jasné, že vykradne každou ledničku.

ferrys ( 31. července 2014 20:34 )

Ať se vystěhuje do Izraele a neškodí tady deseti milionům lidí.Už Rudolf II. věděl, co jsou zač a vymezil jim uzavřená gheta.Jisté věci mají tak, jak cikáni v krvi.Svým způsobem jednání dokazuje, že je to vpravdě Klausův člověk.Inu, jaký pán, taký krám.

zkzkz ( 31. července 2014 20:33 )

jarobara ( 31. července 2014 19:20 )

kripl jeden.

Zobrazit celou diskusi