Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čekají nás dražší Vánoce i dovolená: ČNB chce oslabovat korunu ještě minimálně rok

Intervence ČNB vůči koruně bude trvat i nadále. Tím se nám zdraží jak Vánoce, tak dovolené nebo potraviny.
Intervence ČNB vůči koruně bude trvat i nadále. Tím se nám zdraží jak Vánoce, tak dovolené nebo potraviny.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: vlb - 
28. června 2014
18:02

Vyšších výdajů za zboží z dovozu a na zahraniční dovolené se hned tak nezbavíme. Česká národní banka rozhodla, že její intervence, které oslabují korunu, neskončí dříve než ve třetím čtvrtletí roku 2015.

Centrální banka bude i nadále držet korunu v kurzu kolem 27 Kč za euro. Původně přitom hovořila o tom, že oslabovat korunu bude jen do začátku příštího roku. „Smyslem tohoto dlouhodobého závazku je poskytnout podnikům a vlastně celé ekonomice zcela mimořádnou míru jistoty ohledně vývoje kurzu koruny,“ zdůvodňuje banka. A dokonce nevylučuje, že slabá koruna bude Čechům zdražovat život ještě déle.

Podle děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslava Ševčíka je to ale chyba. „Jsou to zbytečně vyhozené peníze občanů. Čím dřív už intervence skončí, tím lépe,“ řekl na dotaz Blesku.

Co to bude znamenat pro peněženky Čechů

Vánoce 2014

Elektronika, která je před vánočními svátky nejžádanější, letos určitě nezlevní, jak jsme doufali. Přitom už o minulých Vánocích jsme kupovali hlavně počítače o 5 až 8 % dráž, u fotoaparátů, externích pamětí i disků pak bylo zdražení až 15 %.

Potraviny i benzín

Potraviny podle potravinářů intervence zdražila asi o 8 %. Například vyšší ceny za obilí, které se hodnotí eurem, se odráží také do cen krmiv a tím třeba i do masa či sýrů. Ještě víc než rok se tak nedá čekat, že bychom potraviny kupovali levněji. Zrovna tak nemůžeme doufat, že kvůli pevnější koruně o něco zlevní pohonné hmoty.

Dovolená 2015

Původně měla intervence skončit počátkem roku 2015. Prodloužení znamená, že zájezdy na příští letní sezonu nezlevní. Naopak, mohou zdražit o 5 až 10 %. Letošní pobyty totiž měly cestovky v době intervence už nasmlouvány za nižší kurz. A tak se slabá koruna o příštích prázdninách projeví v plné síle.

andreslawicky ( 29. června 2014 16:05 )

Co ti brání založit si taky konto v Eurech??

andreslawicky ( 29. června 2014 15:45 )

50% Čechů

andreslawicky ( 29. června 2014 15:11 )

Je to hrůza jak to ČNB vede když 50ˇČechů letos opět vyjede k moři to budou asi plné koše paštik

andreslawicky ( 29. června 2014 15:10 )

To snad konečně bude lůza sedět doma

rastasan ( 29. června 2014 01:32 )

To říkal můj soused taky než mu zabavili houbičky.

Zobrazit celou diskusi