Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišova nová ministryně: Vybral blondýnu a svěřil jí 137 miliard

Autor: ČTK, simao - 
1. října 2014
15:39

Andrej Babiš se pochlubil, že je rád, že se mu podařilo utajit jméno jeho kandidátky na novou ministryni. Místo Věry Jourové vybralo hnutí ANO státní úřednici Karlu Šlechtovou. Zpočátku šlo o "ženu bez tváře". Než ale vystoupila na společné tiskovce právě s Babišem a ukázala se Česku!

"Ten resort je klíčový. Má zastřešovat 137 miliard. Návrh přišel od jednoho z našich poslanců," vysvětloval dnes Andrej Babiš, proč se protáhl výběr kandidáta na post šéfa ministerstva pro místní rozvoj. Babiš však prý byl v klidu, Jourová skončí k 3. říjnu, a tak měl prý ještě čas.

Nakonec jako kandidátku představil Karlu Šlechtovou. Ta po ohlášení jejího jména vystupovala napříč českými médii jako "žena bez tváře". Ani Úřad vlády totiž neměl na svých stránkách její fotografii, na drobný a nepříliš kvalitní snímek šlo narazit pouze na profesní sociální síti LinkedIn. Šlechtová však již dnes absolvovala společný brífink s Babišem, ukázala se na něm Česku a prozradila, co to pro ni znamená, stát se novou ministryní.

Blonďatá státní úřednice na tahu

Prioritou kandidátky na ministryni pro místní rozvoj Karly Šlechtové prý bude kontinuita ve vedení úřadu. Pracovat chce také na zviditelnění některých agend, které má úřad na starosti. Ministerstvo pro místní rozvoj je podle Šlechtové po působení dosavadní ministryně Jourové v dobrém stavu.

"Prioritou pro mě bude kontinuita. Ministerstvo nemá jednoduché agendy, nejtěžší z nich jsou eurofondy, veřejné zakázky, stavební řád a další. Chtěla bych se seznámit se všemi detaily těchto agend," uvedla Šlechtová. Kontinuitu chce zachovat i v personální oblasti. "Ráda bych zachovala kontinuitu úředníků. Vzešla jsem z nich, ráda bych se za ně postavila. Jsou tam kvalifikovaní lidé," doplnila Šlechtová.

Náhradu bude muset nová ministryně najít především za náměstka Daniela Brauna, který zřejmě odejde s Jourovou do Bruselu, kde dnes Jourová vyrazila na grilování kandidátů na eurokomisaře.

Šlechtová upozornila, že se 12 let pohybuje v oblastí evropských fondů. Sama nyní působila jako ředitelka Odboru EU fondů na Úřadu vlády. Nabídku od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostala Šlechtová před několika týdny, definitivní rozhodnutí podle ní padlo v neděli večer. Šlechtová, která nabídku označila za velkou výzvu, neuvažuje o tom, že by vstoupila do hnutí ANO. Ve vládě chce ctít koaliční dohodu. 

Neznáme ji, uvidíme, shoduje se opozice

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta má Šlechtová za sebou úřednickou kariéru, takže by měla by znát systémy fungování státní správy. Nemá však moc známou minulost. "Co se týká typového pohledu, já bych volil přesně opačnou osobnost, to znamená někoho z praxe, nejlépe někoho se vzdělaností v právu a nebo s věcnou znalostí prostředí zadávání veřejných zakázek, procesu projednávání umístění staveb, to znamená stavební právo," uvedl Laudát.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura také prohlásil, že prioritami ministerstva jsou stavební zákon a zákon o veřejných zakázkách, potom teprve evropské fondy. Šlechtovou ale bude podle něj možné hodnotit až po nějaké době. "Nemám o ní žádné informace, uvidíme, jak se ve funkci osvědčí," řekl novinářům. Podobně se vyjádřil i Radim Fiala z hnutí Úsvit, chce dát Šlechtové 100 dnů hájení.

osinek ( 2. října 2014 13:03 )

Nezpochybňuj rozhodnutí Babiše,který ji vybral za ministryni Bylo by však blbý, kdyby Šlechtová odborně selhala, tak jako odcházející ministryně V.Jourová z Hnutí ANO při včerejším "grilování" v Evropském Parlamentu!!! Byl to trapas! Šlechtová má spravovat víc než 100 miliard korun ze státní kasy!!!

osinek ( 2. října 2014 12:56 )

Je ta Šlechtová stejně kvalitní "expertka" jako 1.místopředsedkyně babišova hnutí ANO, která si včera udělala v Evropském parlamentu pěknou ostudu?Co je horší, Jourová udělala ostudu Česku!!! O Jourové Babiš rovněž tvrdil, že je vynikající kandidátkou na funkci eurokomisařky a ta včera shořela jak fagule v průběhu tzv. "grilování" v Evropském parlamentu!!!

azaz ( 2. října 2014 07:10 )

někdo by měl vždy poradit ženám, které vstupují do veřejného života - styl oblékání atd., ale hlavně ÚČES ! není třeba drahého kadeřníka, stačí DOBRÝ SESTŘIH (totéž platí i pro současný účes paní Jourové - ne moc vhodný ke kulatému obličeji)

kraken666 ( 1. října 2014 22:53 )

Je to vůbec ženská ? Kontroloval to někdo ?????

hrado ( 1. října 2014 17:01 )

Babiš žádné dluhy nemá !!!BREPTO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa