Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš je zklamaný, Jourová dostala v eurokomisi jen resort spravedlnosti a rovnosti pohlaví!

Autor: ČTK, simao - 
10. září 2014
13:23

A je rozhodnuto, budoucí česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) by v EU měla dohlížet na spravedlnost, spotřebitelskou politiku a také třeba otázky rovnosti pohlaví. Šéf ANO Babiš však z toho nijak nadšený není. Naopak. Čekal něco jiného a je zklamaný.

Šéf eurokomise Jean-Claude Juncker rozhodl o rozdělení resortů mezi své eurokomisaře, kterých je celkem 28, z toho devět žen. Komisi však ještě musí potvrdit europarlament. Českou kandidátkou do komise je Věra Jourová z ANO. Od Junckera dostala na starost resort spravedlnosti. "Myslím, že pro to mám ten správný tým... Rozhodl jsem se udělat některé změny a zatřást s věcmi," nechal se dnes slyšet Juncker.

Česko však stálo hlavně o ekonomickou oblast - regionální rozvoj, nebo alespoň dopravu. Neuspělo. "Čekala jsem jiné portfolio. Výběr ovlivnilo to, že mám právnické vzdělání. V konečném důsledku oblast spravedlnosti ale ovlivňuje životy všech občanů v Evropské unii," uvedla Jourová, ale zklamání zakrýt nedokázala. "Určité zklamání to je. Profesně jsem se na regionální rozvoj doma připravovala mnoho let," přiznala nynější ministryně pro místní rozvoj.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nezastíral, že portfolio spravedlnosti považuje za neúspěch a zklamání. Opozice mluví rovnou o diplomatické prohře. 

Jourová, která bude čtvrtým českým členem Evropské komise po Pavlu Teličkovi, Vladimíru Špidlovi a Štefanu Fülem, je první ženou, kterou ČR do této funkce vyslala. Někteří její kandidaturu, které předcházely dlouhé koaliční spory, kritizovali a tvrdili, že jedinou její kvalifikací je to, že je žena.

ronyrony ( 12. září 2014 22:30 )

P íí č a Hrůza zlatý komunisti a nebo stejní jako komunisti dražší než komunisti

sars ( 10. září 2014 23:57 )

 To mi připomíná za komančů když nějaký rudý z okresní organizace vystřelil až někam na ÚV, ta paralela podobnosti tam prostě je,(kapitalismus a komunismus je hnutí co člověka nutí makat až do skápnuti. ...)

sars ( 10. září 2014 23:43 )

 To až zjistíte co vyjednal Sobotka který už se třetí den chvasta před médii tak to ani neunesete, prostě zhola nic, ale mluvit a vynášet do nebes své domněle zásluhy to mu jde skvěle, ve vládě jsou snad všichni příbuzní!

beladona ( 10. září 2014 23:34 )

Blbečku, v Bruselu se štěkali jak psy , aby každý urval pro sebe a státy, co přišly z východu úplně odkopli

beladona ( 10. září 2014 23:31 )

Babiš nemá co být zklamaný, ale pořádně naštvaný a my všichni taky. Jednou jsme v EU tak Merklová nemá co vykládat, že ty pozdější země nemůžou dostat to, co ty, které jsou v EU už dlouho.Dál jsem četla komentáře politologů, kteří říkali, že v Bruselu se hádají jak psi o posty a že na Jourovou by mohla spadnout aspoň doprava. Že to bude takováhle katastrofa, to nikdo nepředpokládal. ZA CO NÁS TAM MAJÍ ??!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa