Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Večeře u moře: Připlatíme si! Cestovní kancelář zjišťovala ceny v restauracích

Autor: Vladimír Barák - 
13. června 2014
05:15

O dovolené si toho dovolíme zase o trochu míň! Třešnička na dortu letní romantiky, večeře při západu slunce a šumění mořských vln, oproti loňsku citelně podražila. V restauraci necháme i o pár stovek oslabených korun víc!

Vyplývá to z průzkumu cestovní kanceláře Alexandria, která sledovala ceny v oblíbených turistických destinacích. Zatímco včera vás Blesk informoval o zvýšení cen v zahraničních obchodech, kdy například za půllitr lahvového piva ve Španělsku zaplatíte v průměru 28 korun, tedy o 18 korun více jak vloni, dnes přinášíme přehled průměrných cen v restauracích.

Večeře ve sledovaných zemích ve srovnání s loňskem může přijít klidně na osobu i o stokorunu dráž. Zčásti za to může i intervence České národní banky, která pod vedením guvernéra Miroslava Singera (46) na podzim 2013 oslabila českou korunu o dvě koruny na asi 27 korun za euro. Sama centrální banka ale uklidňuje: „Je třeba mít na paměti, že útrata za večeři v zahraničí je jen zlomkem celkové úhrady spojené se zahraniční dovolenou. České domácnosti často využívají možnosti stravovat se přímo v hotelu, kde jsou ubytováni, což je zahrnuto v celkové ceně zájezdu,“ napsal Blesku mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Bez stížností

A přitakávají mu i autoři průzkumu. „Stížnosti nedostáváme a mnozí klienti skutečně zdražení ani nezaznamenali, protože si platí kompletní stravování v rámci zájezdu,“ řekl Blesku marketingový ředitel Alexandrie Petr Šatný. Dodává také, že za výraznější zdražení u vybraných položek, jako například alkoholu ve Španělsku, mohou i místní vlivy. V tomto případě například úspěšnější boj Španělska s daňovými úniky.

Více šetřit ale budeme muset i na samotné zájezdy. V souhrnu ceny zahraničních zájezdů nabízených cestovními kancelářemi dle Českého statistického úřadu letos v květnu oproti stejnému měsíci loňského roku vzrostly o 5,2 procenta.

Proti intervenci ČNB se opakovaně vyjádřili jak současný prezident Miloš Zeman, tak jeho předchůdce Václav Klaus.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa