Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Proč je Babiš tygr Šerchán? Jeho firma má miliardy úvěrů a on vede kasu

Miroslav Kalousek označuje svého nástupce na ministerstvu financí Babiše za tygra Šerchána
Miroslav Kalousek označuje svého nástupce na ministerstvu financí Babiše za tygra Šerchána  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, Karel Kopáč)
Autor: simao - 
4. března 2014
18:35

Miroslav Kalousek byl v rádiu hostem dua Pokondr a rozpovídal se o tom, jakým byl ministrem financí, proč je podle něj Andrej Babiš jako tygr Šerchán z Knihy džunglí a jak vtipný je v současnosti Miloš Zeman se svými bonmoty.

Exministr financí Kalousek dorazil do studia Frekvence 1 evidentně dobře naladěný. Přivítala ho v něm moderátorská dvojice Miloš Pokorný a Roman Ondráček, která tvoří i pěvecké duo Pokondr. Dostali se k řadě lehčích témat, třeba ke Kalouskově zálibě v tenisu a "suchém bílém", či k cigaretám a absťáku, který prodělal, když se s kouřením snažil seknout. Ale samozřejmě i k politice.

Proč je Babiš jako tygr v masně

Pro svého nástupce Andreje Babiše Kalousek opět slova chvály neměl. "Já jsem na několika případech upozorňoval na obrovský setrvalý konflikt zájmů, obrovské setrvalé korupční prostředí, které tady vznikne tím, že bude vlastník Agrofertu, který má 25 miliard úvěrů, také ministrem financí, který je samozřejmě rozhodující osobou pro podnikání na finančním trhu, tedy pro banky, a že není pravda, že nad tím veřejnost může mít kontrolu," upozornil Kalousek.

Připoměl tak svoje přirovnání ze Sněmovny, kde Babiše označil za zlotřilého tygra Šerchána z Knihy džunglí. Nyní svůj bonmot vysvětlil. "Nemůžete dokázat, že se bude chovat nepatřičně... Ale je to stejné, jako když pustíte tygra do masny, zavřete a zhasnete. Můžete samozřejmě věřit, že si ten tygr nekousne, nemůžete tvrdit, že si kousne. Ale věřit je to jediné, co vám zbývá," uvedl Kalousek. 

Babiš je podle něj ve velkém pokušení. "Pokud se to riziko stane realitou, tak budeme na dobu kmotrů vzpomínat jako na dobu nevinných koťátek, tohle bude tygr, sám veliký Šerchán a pan premiér není Mauglí," myslí si Kalousek s odkazem na knižního hrdinu, který s tygrem zatočil. 

Se Zemanem v bonmotech nesoutěží

Kniha džunglí, Mauglí, Šerchán... Že by poslanec Kalousek začal ve volném čase více číst? Nebo snad trénovat bonmoty? "Nemám ambici soutěžit v bonmotech," tvrdil místopředseda TOP 09. "Když to přeháníte, jak se říká, že by pan prezident pro bonmot zabil vlastní babičku, když se do toho nutíte za každou cenu, tak ono se to časem trochu přejí a začne to být křečovité. Já se s tím snažím šetřit, pravděpodobně i proto, že nejsem tak vtipný jako pan prezident, takže mě to nenapadá tak často," poznamenal Kalousek. Buď prý zestárl, a nebo Zemanův humor "trochu ztrouchnivěl".

I ve Sněmovně si prý ale Kalousek užije humoru poměrně hodně. V zákulisí, ale i při jednáních. "Ne každý si ale při tom vystoupení uvědomuje, že je to k smíchu," poznamenal sarkasticky v pořadu Frekvence 1.

Fešácký důchod od státu nečekejte a šetřete, vzkázal exministr

Vážně pak Kalousek na otázku známých moderátorů z Pokondru, zda byl dobrým ministrem financí, dodal: "Jsem přesvědčen, že ano, že ty výsledky o tom svědčí." Poukazoval při tom na to, že přebíral veřejné rozpočty na bodu rozvratu. A na dosažení věrohodné politiky a důvěry na mezinárodních trzích.

"Zvolíte-li úspornou politiku jako nezbytnou součást hospodářské politiky, tak se to nesetká vždycky s kladnou odezvou na veřejnosti. Obecně každý souhlasí s tím, že šetřit se musí, ale každý je přesvědčený, že zrovna na něm určitě ne," uvedl Kalousek na Frekvenci 1. "Oblíbení politici vám tohle neříkají, protože nikdo není rád nositelem špatných zpráv. To nejhorší, co politik může říkat, je lakovat budoucnost narůžovo a lhát... Čekáte-li fešácký důchod, tak ho můžete mít, pokud budete mít naspořeno. Čekáte-li ho od státu, tak fešácký nebude," zakončil svou návštěvu na Frekvenci 1 Kalousek.

ObcanOO ( 7. května 2017 10:50 )

No není mi vůbec jasné, co taková pokřivená karikatura, jako je Kalousek, tady ještě dělá a jak je možné že "nestranná média" mu dávají takový prostor k vyjádření jeho podlých lží, když je absolutně nejméně oblíbeným politikem posledních let. Podle mého názoru ho měli už dávno zavřít za škody, které hlavně jako ministr financí napáchal za svého působení. Poslal bych ho do politického důchodu, kde by do smrti splácel alespoň těch 14 miliard, které již unikly na korunových dluhopisech, které nechal vydat. Mělo by se to důkladně prošetřit a viníka zavřít. Je to přece již pár korun ze státní kasy. Ale jak je vidět na pachatele se vytahuje jiný metr než na toho, který v mezích zákona a slušným procentemtem těchto dluhopisů použije. CHOVANEC by měl konat. Místo toho se zabývá nesmysly - leza Sobotkovi ...

japome ( 7. března 2014 02:51 )

japome ( 7. března 2014 02:50 )

dzery ( 6. března 2014 12:07 )

Koukám že chceš konkurovat Jiráskovi.

zadnice ( 6. března 2014 10:41 )

Kalousku běž už konečně do pr.de.le!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa