Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problém pro ODS: Doporučili vydat exprimátora Svobodu! Kvůli Opencard

Exprimátor Bohuslav Svoboda s manželkou
Exprimátor Bohuslav Svoboda s manželkou  (Autor: Hermina.cz)
Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2014
14:06

Bohuslav Svoboda (ODS) čelí obvinění kvůli kauze Opencard. Mandátní a imunitní výbor proto zasedal kvůli tomu, zda by měl být pražský exprimátor vydán k trestnímu stíhání. Verdikt? Ano! Nyní bude na poslanecké sněmovně, zda Svobodu uchrání imunita a nebo bude ván na milost policii a státním zástupcům.

O doporučení vydat svobodu k trestnímu stíhání dnes informovala novináře Miroslava Němcová (ODS). Hlasování prý bylo těsné, podle informací ČTK o jediný hlas. Policie Svobodu viní v případu Opencard.

Škoda pro Prahu za 25 milionů?

Problémů kolem Opencard je přitom více. Nejen z doby primátora Pavla Béma. Společně s dalšími radními je Bémův nástupce Svoboda podezřelý z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a z porušení povinností při správě cizího majetku. To když pro firmu Haguess schválili zakázku bez výběrového řízení a městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun. Poslanec za ODS však označuje obvinění za nesmyslné. Proti vydání však nemá námitky. "Já nemám žádnou potřebu schovávat se," tvrdí pražský exprimátor.

Policisté za svými argumenty podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty stojí. Výbor se přitom zabýval Svobodovým případem už potřetí. Bývalého primátora již dříve vyslechl, dnes kauzu vysvětloval poslancům Šlachta. Stanislav Polčák (TOP 09) však podotkl, že poslanci nemohli na některé otázky dostat odpověď: "Pan ředitel Šlachta se nemohl vyjádřit, neboť mu státní zástupkyně k tomu nedala souhlas," uvedl.

Již druhý poslanec, o kterém budou rozhodovat

Nyní je míč na straně poslanců ve Sněmovně, kteří by měli rozhodnout na zasedání již na začátku února. Pokud Svobodu nevydají, bude moci být stíhán po skončení mandátu. Doživotní imunitu totiž nadlidé ze Sněmovny loni zrušili.

Od říjnových předčasných voleb půjde přitom již o druhé hlasování o vydání poslance - v případě Bronislava Schwarze z hnutí ANO hlasovali poslanci pro vydání. Někdejší policista je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Video  Pavel Bém u soudu kvůli Opencard  - Petr Soukup, Soňa Kacerovská
Video se připravuje ...

itartas ( 26. ledna 2014 09:58 )

Tento člověk už jenom proto, že vyměnil svoji manželku za mladší model, jako nějaké auto se pro mne stává naprosto bezcharakterní a nemorální osobou. Takový člověk bude jistě schopen čehokoliv....

wimr ( 24. ledna 2014 12:34 )

jenže z ku.n.dy na něj nekouká 20 melounů

salto ( 24. ledna 2014 07:49 )

siroky11 ( 23. ledna 2014 16:22 )

Kolik už podobných akcí bylo? A v drtivé většině se vše po čase ututlá, protože jak na st. zastupitelství, tak mezi soudci je dost korupčníků z ODS! A ti se už postarají o to, aby jejich "soukmenovec z ODSS nebyl trestán!

wolf66 ( 23. ledna 2014 16:16 )

Kdyby se nes..l do politiky a čuměl jako porodník ženským do rozkroku tak měl klid.Každá *** má svého řezníka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa