Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiala půjde za Nečasem, Topolem i Klausem: Smíří ODS s expředsedy?

Šéf ODS Petr Fiala se chystá promluvit se svými předchůdci: Topolánkem, Klausem i Nečasem
Šéf ODS Petr Fiala se chystá promluvit se svými předchůdci: Topolánkem, Klausem i Nečasem  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Karel Kopáč, Petr Novotný)
Autor: simao - 
21. ledna 2014
11:09

Osobně se prý zná se všemi svými předchůdci. Nový šéf ODS Petr Fiala by se však nyní rád s Petrem Nečasem, Mirkem Topolánkem i Václavem Klausem v nejbližší době sám sešel. Kvůli urovnání vztahů. ODS totiž zrovna nevyniká ve vztazích se svými bývalými šéfy. Fiala by to rád změnil. Proč?

Petr Fiala vzešel z víkendového kongresu ODS v olomouckém hotelu Clarion jako jednoznačný vítěz. A nyní nastínil, jaké by mohly být jeho první kroky. Chce zlepšit situaci kolem bývalých předsedů ODS, kteří se od své strany z různých důvodů odvrátili. "Já bych se rád se všemi třemi postupně v příštích týdnech sešel a diskutoval s nimi o jejich zkušenostech a jejich reflexi ODS," uvedl Fiala pro MF Dnes. Na mysli má trio Nečas - Topolánek - Klaus. Zatímco Petr Nečas se po pádu vlády odklidil do ústraní s Janou Nečasovou (dříve Nagyovou), Mirka Topolánka bylo i během kongresu ODS slyšet. Sice si údajně "uložil bobříka mlčení", přesto však mlčet nevydržel.

"Záškodník" Topolánek

Topolánek patří ke hlasitým kritiků ODS. Již loni stranu přirovnal k potápějícímu se Titanicu. Jak velkou trhlinu však modrá loď ODS ve svém trupu má, naplno odhalily předčasné volby. "Moje prognóza se nejen naplnila, ale následnými událostmi a pádem Nečasovy vlády ještě zhoršila," konstatoval Topolánek na webu virtually.cz a do vrcholných představitelů ODS se pustil s tím, že "nic nepochopili a nic se nenaučili". Delší dobu se přitom spekuluje, zda se "Topol" nerozloučí s ODS definitivně. Fiala přitom nestojí nijak zvlášť o to, aby mu Topolánek a spol. radili. "Třeba bude stačit, když nebudeme škodit," okomentoval výsledek zamýšlené schůzky Topolánek.

Otrávení Nečas a Klaus

Nečase pak popudilo vyloučení Jany Nečasové ze strany. Fiala by rád využil k uklidnění situace známosti z vlády - Nečas si jej ostatně vybral jako ministra školství. Poměrně zadobře je Fiala patrně i s Klausem, který však v poslední době také nenechal na ODS nit suchou a podporoval Suverenitu Jany Bobošíkové. "Pan prezident by Petru Fialovi rád popřál, aby se mu v čele strany dařilo," sdělil ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Exprezident se čestného předsednictví ve straně vzdal v roce 2008. Dojde nakonec na usmíření s bývalými předsedy?

ipsace ( 21. ledna 2014 19:14 )

Tluchoře, Šnajdra, Fuksy, Singera, 4 Klausovic, Topolánka, Dalíka, Nečase + kantýnské Nagy, Janouška, Béma, Grygárka, Rampuly, Grosse + bufeťačky Šárky a další zřejmé tuneláře máme plné zuby !

ipsace ( 21. ledna 2014 19:13 )

Fiala nebo Klaus, Topolánek, Dalík, Nečas atd., jedna pakáž

ipsace ( 21. ledna 2014 19:12 )

Tluchoře, Šnajdra, Fuksy, Singera, 4 Klausovic, Topolánka, Dalíka, Nečase + kantýnské Nagy, Janouška, Béma, Grygárka, Rampuly, Grosse + bufeťačky Šárky a další zřejmé tuneláře máme plné zuby !

ipsace ( 21. ledna 2014 19:11 )

ipsace ( 21. ledna 2014 19:11 )

Tluchoře, Šnajdra, Fuksy, Singera, 4 Klausovic, Topolánka, Dalíka, Nečase + kantýnské Nagy, Janouška, Béma, Grygárka, Rampuly, Grosse + bufeťačky Šárky, Fialy a dalších ev. tunelářů máme plné zuby !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa