Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení v ODS: Zahradilovy fialky a poražení modroptáci

Autor: Aleš Půček - 
19. ledna 2014
10:51

ODS přebarvila v pudu sebezáchovy svůj modrý Titanic na fialovou a v rytmu ďábelského čardáše kompletně změnila vedení. Vítězem je tandem Fiala-Zahradil. Poraženými pak především trio Němcová-Kožušník-Pospíšil. A ti, co stojí za nimi.

Nový lídr ODS Petr Fiala získal ještě drtivější podporu, než s jakou se počítalo. 437 hlasů od delegátů je silný mandát a totální porážka protikandidátů Mirky Němcové a Eduarda Kožušníka. Němcová svých 66 hlasů obrečela a nadobro si přivlastnila nálepku dobrácké tety, která nemá ve vedení co dělat.

Veřejnosti neznámý europoslanec Eduard Kožušník pak zjistil, že je považován i uvnitř ODS za „nemakačenka“, který by se měl raději věnovat své oblíbené atletice než reálné politice.

Pro Kožušníka je přitom porážka o to bolestivější, že v bitvě o prvního místopředsedu strany zvítězil další europoslanec Jan Zahradil. Muž, který kryl od prvopočátku Fialovi záda, porazil oblíbence lidu Jiřího Pospíšila a snad nic nesvědčí o změnách v rozložení sil uvnitř ODS jako tento výsledek.

Pospíšilovi, který je považován za „bílého koně“ plzeňského bosse Romana Jurečky, nepomohla ani podpora od bývalého mocného místopředsedy a jihočeského lídra Martina Kuby.

Pospíšil byl dokonce nakonec nucen vzdát i kandidaturu na prostého místopředsedu strany. Vzájemně se vyšachoval s oblíbencem dalšího mocného zákulisního hráče Ivana Langra Petrem Sokolem.

Z tohoto pohledu by šlo chápat konečný výsledek sjezdu ODS jako pootočení kormidlem směrem k záchraně. K  tomu ovšem vítěznému duu Fiala-Zahradil nebude stačit pouze přetření modrého Titaniku na Fialovo. Čas pro záchranu se krátí, ODS už klesla příliš hluboko.

kakakajka ( 19. ledna 2014 21:29 )

Paní Němcová a pane Pospíšile. Založte novou ODS. Pjdeme s Vámi.

pard ( 19. ledna 2014 20:09 )

Je to jako u Wells Fargo přepřáhli nové spřežení ale opratě drží stejný kočí.

wolf66 ( 19. ledna 2014 16:21 )

kéž by zustala u dna a nebylo oní už slyšeno.Stačilo co bylo předvedeno.

kajina ( 19. ledna 2014 15:11 )

Chcípající kobyla ODS je válí ve vlastních srajdách. Stejně pojde.

namoroman ( 19. ledna 2014 14:49 )

To máš štěstí, protože by Tě mohli pověřit nějakou funkcí. To bych potom s Tebou přestal kamarádit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa