Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ambiciozní Pospíšil vyhořel: Je to trest, myslí si! Skončí v ODS?

Loučení Jiřího Pospíšila? Místopředsedou ODS se nestal. Objevily se spekulace, zda ve straně setrvá!
Loučení Jiřího Pospíšila? Místopředsedou ODS se nestal. Objevily se spekulace, zda ve straně setrvá!  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
20. ledna 2014
20:32

Jiří Pospíšil je zajímavým úkazem. Jako každý politik má své odpůrce, ale přesto uspěl ve volbách u řady voličů při kroužkování - i přes celkový propadák v ODS. Rád to ostatně připomíná. Jenže ve straně mu pšenka nekvete. Chtěl být prvním místopředsedou, místo toho tvrdě narazil. Proč? A co o tom on sám říká?

Po víkendu je vše jasné - ODS se z bahna, do kterého po hlavě spadla, bude snažit vytáhnout tandem Petr Fiala a Jan Zahradil. Není přitom zvykem, aby se tolik pozornosti věnovalo sjezdu strany, která ve volbách dostala necelých osm procent hlasů. Jenže OSD byla donedávna jednou z nejdůležitějších českých stran. Řadu lidí však zklamala, zaznamenala dramatický úbytek voličů.

Odpustí jí někdy její dřívější příznivci? A nebo ji na pravici definitivně převálcuje TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem? Vytáhnout ODS zpátky do výšin se chtěl pokusit i Jiří Pospíšil.

V Plzeňském kraji při volbách uspěl a jako jeden z mála "modrých" politiků nevyhořel. Jenže Pospíšila provází pověst poměrně oblíbeného politika, který však marně hledá zastání ve straně. "Jasně se při volbě ukázalo, že jsou regiony, které nedopustí, aby byl Pospíšil zvolen do vedení strany. Dokonce jsem u jednoho z delegátů viděl lísteček s nápisem ´nevolit Pospíšila´," postěžoval si Pospíšil serveru lidovky.cz.

Pospíšil a Němcová: Duo nechtěných?

Nezničitelný poslanec Marek Benda přitom Pospíšila nedávno označil za sólistu. "To je klišé, které šíří lidé, kteří mě nechtějí ve vedení. Je to vágní tvrzení, že hraju na sebe," brání se Pospíšil v rozhovoru pro idnes.cz a odmítá, že by v zákulisí kongresu v olomouckém hotelu Clarion spřádal nějaké nekalé intriky, které ho měly vynést mezi stranickou elitu.

Pospíšila převálcoval Jan Zahradil, Pospíšil se nestal ani řadovým místopředsedou. "Z toho, co poslouchám, tak si myslím, že je to trest," uvedl po prohře. Potrestání si prý mohl vysloužit např. svými reformami na ministerstvu spravedlnosti. Slova nového předsedy a exministra školství Petra Fialy, nasměrovaná i k Miroslavě Němcové, pak připomínají chlácholení dětí. "Budou to nadále aktivní členové poslaneckého klubu a nadále výraznými tvářemi naší politické strany."

Pospíšil bude muset v ODS dál čekat na svou šanci. Není jisté, zda se jí někdy dočká. A tak čelí otázkám i na to, zda se nechystá ze strany vystoupit. A zamířit ke konkurenci - ke knížeti, nebo snad do hnutí ANO Andreje Babiše. "Musím si to všechno rozmyslet. Mám mandát od voličů v mém kraji, nechci je zklamat," uvedl Pospíšil.

salto ( 21. ledna 2014 14:52 )

Pospíšil by měl následovat Mirušku Němcovou - kam? No přeci tam, kde ani diamaty nezáří

jana999 ( 21. ledna 2014 12:44 )

a vždyt poslancem je pořád, to až za čtyři roky to se nedostane na kandiátku, se ted musí němcová a pospíšil třást, aby nepřišly předčasné volby, už by je totiž na kandidátku nikdo nenapsal, to ted uvidíte, jak se poslanci ODS budou snažit, aby nová vláda vydržela celé období

jana999 ( 21. ledna 2014 12:40 )

pro lidi, k čemu je lidem ten zákon o adopci dospělého dobrý? Pro něj když ho chce ta stará bohatá adoptovat

jana999 ( 21. ledna 2014 12:38 )

vždyt ho ted adoptuje ta misionářka a bude za vodou

jity ( 21. ledna 2014 10:28 )

Já se o něj nebojím, ten se neztratí. Umí štěkat jako nějaká bába na trhu, viděla jsem ho u Jílkové jak mu ta huba jela. Hodil by se mezi nepřizpůsobivé, zajímalo by mne jestli by je přeštěkal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa