Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemusím být nejlepší tankista v zemi, vzkázal Zemanovi kandidát na šéfa obrany Stropnický

Podle Zemana by se Stropnický v čele obrany stal druhou Karolínou Peake. Grafik Ateo si z tohoto sporu udělal tak trochu legraci. Co si o tom myslíte vy? Hlasujte v anketě!
Podle Zemana by se Stropnický v čele obrany stal druhou Karolínou Peake. Grafik Ateo si z tohoto sporu udělal tak trochu legraci. Co si o tom myslíte vy? Hlasujte v anketě!  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ateo.cz)
Autor: simao - 
23. prosince 2013
11:44

Manžel Veroniky Žilkové Martin Stropnický (57) je hlavním kandidátem na nového ministra obrany. Herec a bývalý diplomat by tak měl vést resort, na který není nijak specializovaný. Tvrdí však, že šéfem obrany může být i civil a on sám není žádný nýmand. Na tahu je tak nyní prezident Zeman: Překousne Stropnického v čele tohoto ministerstva?

Koalice se shodla na 17 členech nové vlády - osm bude z ČSSD, šest z hnutí ANO, tři křesla dostali lidovci. Objevily se již i seznamy jmen, kdo by do čela jednotlivých resortů mohl usednout. Že bude šéfem financí po Miroslavu Kalouskovi podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš není žádným překvapením. Cestu na ministerstvo mu může zkomplikovat snad jen chybějící lustrační osvědčení.

Jenže Babiš také stojí za kontroverzní nominací člena hnutí ANO Martina Stropnického na ministra obrany! "Obávám se, že by to byla druhá Karolina Peake. Martin Stropnický nemá s obranou vůbec nic společného," varoval přitom již na začátku prosince Miloš Zeman s tím, že se Stropnickým bude mít problém. Babiš však prezidentových slov nedbal. ANO chce za ministra manžela herečky Veroniky Žilkové, zasloužilého herce, ale také exministra zahraničí a velvyslance v Portugalsku či Itálii Stropnického.

Stropnický: Ministr obrany nerozhoduje o přesunu jednotek

Koalice podepíše rozdělení resortů i text koaliční smlouvy 6. ledna. Zeman však hodlá výběr ministrů připomínkovat. Tvrdil přitom, že by mu nevadilo, kdyby Stropnický usiloval o ministerstvo kultury, či zahraničí. Jenže jeho nominace do čela obrany přijde Zemanovi absurdní. "Ministr obrany nemusí být nejlepší tankista v zemi, ani ten, kdo nejlépe střílí na terč. V civilizovaných zemích tento resort vede civilní osoba. Nepovažuji se za absolutního laika a nýmanda v oboru," vzkázal Zemanovi přes Právo Stropnický. A nyní si skutečně nominaci na šéfa obrany vysloužil. Může být ještě horší, než Vlasta Parkanová, nebo Karolína Peake?

Anketa
Měl by se herec Martin Stropnický stát novým ministrem obrany?
počet hlasujících: 1760
Anketa
Měl by se herec Martin Stropnický stát novým ministrem obrany?
NE
71 %
ANO
29 %
počet hlasujících: 1760

"Resort je dlouhodobě kritizovaný pro nehospodárnost a předražování zakázek a pro ANO to je hozená rukavice," tvrdí dále Stropnický. "Nechci, aby to znělo nadutě, ale není tolik lidí, kteří by byli použitelní na dva resorty. Spíš si myslím, že přesouvání mé osoby je kvůli tomu, že jsem kartou, kterou lze hrát na více místech," dodává v Právu Stropnický, který je prý zastáncem toho, že ministr obrany by měl být civil. "Ministr totiž nerozhoduje o přesouvání jednotek, to je úkol pro náčelníka generálního štábu, ale rozhoduje o politickém zadání, na co se zaměřit, kdo jsou naši spojenci a ten směr kultivovat, což znamená i velkou porci diplomacie," zdůvodňuje Stropnický, proč by post ministra obrany vzal.

capitan_jorge ( 30. prosince 2013 10:38 )

Zazibole, šaškové tam už byli.

capitan_jorge ( 30. prosince 2013 10:36 )

Nikdo, snad jen Žíla chce, po něm nechce, aby byl nejlepší tankista v zemi. Mně by stačilo, kdyby měl více sebereflexe a nechtěl pokračovat v komedii, kterou bravurně rozehráli bývalí ministři obrany. Za všechny ty karikatury správných ministrů vzpomeňme na superstars Parkanovou a Peakovou.

zabibol ( 29. prosince 2013 18:45 )

Hlavně žádného šaška na hradě.

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:48 )

ACH JO

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa