Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Knížecí skleróza aneb co Kalousek mohl a ostatní nesmí

Zdá se, jako by Karel Schwarzenberg zapomínal.
Zdá se, jako by Karel Schwarzenberg zapomínal.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Aleš Půček - 
14. listopadu 2013
17:41

NÁZOR: Když dva dělají totéž, není to totéž. Změny, které plánuje ČSSD v miliardových církevních restitucích, vyděsily předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. ČR by podle něj ztratila věrohodnost, kdyby chtěla již jednou podepsané smlouvy vypovědět nebo změnit.

Z úst předsedy TOP 09 to zní poněkud skleroticky. Vždyť tento přístup zavedla do politiky právě ona. Její místopředseda a ministr financí Kalousek přesně tu samou věc udělal minimálně dvakrát. U stavebního spoření a zdanění solárních elektráren.

Swarzenberg mluví o podrazu

ČSSD se snaží u svých potenciálních partnerů najít podporu pro možné úpravy církevních restitucí. Církvím dohoda uzavřená s minulou vládou zaručuje navrácení pozemků a nemovitostí za 75 miliard a finanční vyrovnání 59 miliard během následujících 30 let.

Proti tomu se ostře postavila TOP 09. "Není žádná firma na světě, která rozešle obchodním partnerům poselství 'vyměnili jsme ředitele, tudíž smlouvy, které jsme s vámi uzavřeli, neplatí'. Taková firma by skončila ihned v konkurzu," řekl novinářům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

TOP 09 sklízí, co zasela

V kritice TOP 09 je jistě mnoho pravdy. Měnit uzavřené smlouvy je značně pochybné. Jenomže... Ministr financí za TOP 09 Kalousek to udělal hned dvakrát. U stavebního spoření, kdy jej snížil o polovinu a dokonce jej zpětně zdanil 50 procenty (Ústavní soud tuto část zamítl) a u zavedení speciální 26 procentní daně u fotovoltaických elektráren.

I tehdy kritici těchto změn argumentovali tím, že ČR se stane nedůvěryhodnou. Schwarzenbergovi to ale tenkrát nevadilo. Svého místopředsedy se zastával s tím, že státní pokladně ušetřil miliardy. Tedy to samé, čím nyní argumentují socialisté. Tak proč ten dvojí metr kníže Schwarzenbergu?

1917 ( 25. listopadu 2013 11:13 )

A čemu se divíte.Restituce se nemohou měnit,protože Kalousek je zarytý starý překabátěný lidovec,tedy lhář a Swarzenberg s tím také nemůže souhlasit,protože dostal v restituci majetky na které neměl právní nárok ale dostal je proto,že se vetřel, jako veš, do Havlova kožichu.Jóóó když dva dělají totéž není to totéž.

123automobil ( 16. listopadu 2013 19:41 )

123automobil ( 16. listopadu 2013 19:41 )

hejhej ( 15. listopadu 2013 16:40 )

e.44 ( 15. listopadu 2013 13:20 )

Asi se fakt v zákulisí něco hlo Během tří dnů mi přišlo 28 mejlíků smrtelně vážně hanobících Kalouska z toho že prosadil např. daň z otevřeného okna a podobných kravin Sice mi na jednu stranu příde nemožný aby to někdo bral vážně ale co se tu za poslední rok děje je důkazem, že slaboduchých blbců u nás má volební právo neskutečně moc. Jenom s tím Havlem je to ňáký divný. Choděj mejly z obou stran - ty o kterých píšeš i ty o hajzlovi a gaunerech chartistech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa