Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejstarší manželský pár volil v Jirkově: Dnešní politici jsou na zabití!

Autor: Helena Lacinová, geok - 
25. října 2013
08:39

Nejstarší manželský pár v Česku, Františka (97) a František (100) Votavovi, odvolil mezi prvními v Jirkově. Zde žijí v domově důchodců. Za celý život nevynechali ani jedny volby. Koho volí, však prozradit nechtěli.

„Nechtěli bychom, aby to nějaká strana zneužila ke své propagaci,“ řekla za oba paní Votavová. Její muž František byl radikálnější. „Dnešní politici jsou na zabití. Hádají se a neumí se dohodnout. Volby pak stojí hodně peněz a ty se dají využít jinak,“ netajil stoletý muž.

Kdy bylo nejlíp?

František Votava se narodil za Rakouska-Uherska a prožil pět politických režimů. S manželkou se shodli, že nejlépe se jim žilo za první republiky. „Nebyl takový strach o práci,“ řekla žena. Pár příští rok oslaví 75. výročí svatby. Než se vzali, pět let spolu chodili. Dodnes dodržují celoživotní rituály. Každý den paní manželovi vaří odpolední kávu a povídají si. „Ani po tolika letech bych bez pohlazení a pusy na dobrou noc neusnul. Svoji manželku pořád miluji,“ vyznal se muž. Mají dva syny a pět vnoučat. Oba pracovali v elektrárně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa