Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Gross varuje ČSSD: Kalousek je šíbr s neuvěřitelně kreativním mozkem. Co říká na Babiše?

Miroslav Kalousek a tehdejší premiér Stanislav Gross v roce 2004, kdy podepsali koaliční smlouvu
Miroslav Kalousek a tehdejší premiér Stanislav Gross v roce 2004, kdy podepsali koaliční smlouvu  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
23. října 2013
10:15

Stanislav Gross vysekl skrytou poklonu Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Je to podle něj silná osobnost a "šíbr s neuvěřitelně kreativním politickým mozkem" a velkými zkušenostmi. ČSSD proto povolební koalici s TOP 09 rozhodně nedoporučuje, Bylo by prý těžké hledat Kalouskovi protiváhu. Gross však naopak dodává, že možná přece jen nastal čas pro spolupráci s komunisty. A co si expremiér myslí o Andreji Babišovi?

Stanislav Gross se rozhovořil o tom, jaké vyhlídky před sebou má kdysi jeho sociální demokracie. Koalice se sice domlouvají až po zveřejnění volebních výsledků, jenže po tajné schůzce lídrů ČSSD a KSČM Sobotky a Filipa to vypadá zase trochu jinak. Spřáhnou se dvě nejsilnější strany levice? "Mohli jsme to udělat dvakrát, ale nešli jsme do toho. Sám před sebou bych to neobhájil," říká Stanislav Gross v rozhovoru pro aktualne.cz. Ovšem přiznává: "Doba ale byla jiná, jsme o osm let dále a společenská situace je odlišná. Možná přišel čas na to, aby si sociální demokracie zvětšila možnost manévru na politické scéně tím, co prosazuje předseda Sobotka. Nechci to odsuzovat, ale že bych byl z toho šťastný, to nikoliv."

Gross přitom vzpomněl i tzv. Bohumínské usnesení, přijaté v roce 1995 - dohodu o nepřípustnosti spolupráce ČSSD s extremistickými politickými stranami, mezi které spadala i KSČM. Podle Grosse však tohle rozhodnutí "historicky koroduje".

Kalousek je příliš těžká váha, varuje Gross

Gross však naopak odmítá možnost spolupráce ČSSD a TOP 09. Podobně, jako to dělá současný lídr oranžových Sobotka. Gross má s Kalouskem své zkušenosti, seděli spolu ostatně i v jedné vládě. Před koalicí s Topkou proto nyní varuje: "Taková koalice možná není... Miroslav Kalousek je natolik velká osobnost, že kdyby proti sobě neměl stejně silnou osobnost ve vládě, sociální demokracie by to ve finále programově odskákala," říká Gross a Kalouska označuje za šíbra s neuvěřitelně kreativním politickým mozkem a velkými zkušenostmi.

Gross: Babišovo ANO je lepší než Véčkaři

Z mohutného předvolebního nástupu hnutí ANO miliardáře Babiše Gross zděšený není. Děsit by se podle něj měla kvůli novému lídrovi na pravici TOP 09 a ODS. "Myslím, že se Babiš snaží hrát svou roli poctivě a bude se snažit dostát odpovědnosti, kterou ve volbách získá... ANO odvede svou společenskou roli mnohem lépe než svého času Věci veřejné. Jsou tam výraznější osobnosti," myslí si Gross.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dareba ( 24. října 2013 16:50 )

Prosím Vás jak můžete psát rozhovor s Grossem. To je vidět úroveň plesku.

kkkastr ( 24. října 2013 15:59 )

Je zábavné to pozorovat a vidět hlupce upírat se k nové modle-Babišovi, změně atd. Je vidět že tomuto státu ještě něco zbylo že supové krouží. Není to tak dlouho co jsem v rozhlase poslouchal debatu s historikem Vondruškou, který se zabývá dobou Přemyslovců a ten vyslovil myšlenku že by nám prospělo 10 let bezvládí bez parazitů. Byla by jen výkonná moc kontrolující dodržování zákonů. Zajímavé je si o té době něco přečíst, třeba že to že platit daně jinde než v zemi působnosti by bylo zcela nemožné, neosetá pole rovná se houpání na šibenici. Ale holt jsme dál.

doktorka6 ( 24. října 2013 13:24 )

Mám pochybnost, že by v tom mozku po těch dávkách alkoholu ještě něco fungovalo... Navíc pan Gross není ta figura, co by měla lidem něco kázat! Raději se podívejte, jaké nové hnutí ve vašem okolí vzniká www.zmena.cz To jsou lidé co pro vás již nyní pracují a nevěřte planým slibům, co si sami na oblastní úrovni nezajistíme, nebude. Tak nevěřte na propadlé hlasy, ale volte podle svého svědomí.

george77 ( 24. října 2013 12:06 )

ČSSD, ODS a TOP 09 mají na svědomí velký tunel v praze www.volbydnes.cz/podvod-pri-privatizaci-prazskych-vodovodu-a-kanalizaci

salto ( 24. října 2013 08:11 )

Teda pane vachmajstr, voni sou hlava...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa