Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Okamura vs. Bobošíková: O Klausovi, Babišovi i přínosu dua Eva a Vašek!

Tomio Okamura a Jana Bobošíková promluvili na chatu Blesk.cz o všem možném. Třeba i o duu Eva a Vašek
Tomio Okamura a Jana Bobošíková promluvili na chatu Blesk.cz o všem možném. Třeba i o duu Eva a Vašek  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský, archiv Blesku)
Autor: simao - 
23. října 2013
13:14

Na poslední velký předvolební duel Blesk.cz dorazili dnes Tomio Okamura (Úsvit) a Jana Bobošíková (Hlavu vzhůru). Jak si poradili s otázkami čtenářů? Odpovídali třeba na to, co si myslí o Václavu Klausovi, Miloši Zemanovi, Andreji Babišovi, ale také hudebním duu Eva a Vašek.

Tomio Okamura je lídrem hnutí Úsvit přímé demokracie a proto právě přímou demokracii prosazuje, kde se dá. Někdy přede jako kolovrátek. Šanci dostat se do Sněmovny však má. O budoucích možných koalicích ale říká: "Hnutí Úsvit přímé demokracie nevstoupí do vlády, odmítáme sedět ve vládě vedle těch, co tady způsobili stávající marasmus za uplynulých dvacet let," řekl na chatu Blesk.cz. "Po 20 letech vládnutí ČSSD, ODS, TOP09, KDU-ČSL, Strany zelených a dalších, je země rozkradená a jsme zadlužení až po uši. A nikdo za to nenese odpovědnost," rozčiluje se Okamura. 

O své kolegyni z duelu Janě Bobošíkové však jako gentleman příliš mluvit nechtěl. Šéfka bloku Hlavu vzhůru možné koalice odmítla komentovat a svého konkurenta ohodnotila s úsměvem: "Na panu Okamurovi si vážím jeho přímosti. Někdy mě trochu rozčiluje jeho mnohomluvnost, myslela jsem, že upovídané jsou spíš ženy." Co dalšího v duelu tihle dva výřeční politici prozradili?

O Klausovi: Nespojuji se s ďáblem, říká Bobošíková

Bobošíková je známou "fanynkou" exprezidenta Klause. Ve včerejší debatě na idnes.cz dokonce prozradila, že by Klause v případě volebního úspěchu požádala, zda by mohl sestavit novou vládu! Jenže podle průzkumů není šance jejího bloku na usednutí ve Sněmovně valná. A Bobošíková se brání: "Nespojuji se s čertem ani s ďáblem. Spojuji se s lidmi, kterým leží na srdci osud České republiky, a kteří za ni bojují." Tomio Okamura si však o Klausovi myslí něco jiného. Pokud by fungovala jím navrhovaná přímá demokracie, "tak lidé v 90. letech by ihned Klause s Kočárníkem odvolali a tuším, že by byli pohnání i k hmotné a trestní odpovědnosti," ukázala Okamura prstem na Klause jako na toho, kdo se podílel na údajném rozkrádání země. S tím však Bobošíková nesouhlasí: "Klausova privatizace splnila základní cíl listopadové revoluce - odstátnila. A prokázalo se, že občané jsou daleko lepšími vlastníky, než stát," bránila "Bobo" svého guru.

O Bártovi a Andreji Babišovi

Okamura však musel pro změnu reagovat na dotaz ohledně jeho spojenectví s Vítem Bártou. A od Véčkaře se částečně distancoval! "Není to můj kamarád, ani není člen hnutí Úsvit. Ale je to typická oběť politicko-ekonomické mafie," myslí si Okamura. V případě dalšího kandidujícího podnikatele, šéfa ANO Andrejei Babiše, mu pak prý vrtá hlavou, jak by chtěl Babiš řídit stát jako svojí firmu. "Ve firmě přece majitel rozhoduje direktivně, jelikož je firma jeho, a pracují u něj jen ti schopní. Ale stát přece patří všem občanům a stát je potřeba řídit v rámci demokratických zásad, aby měli všichni lidé důstojné životy, nejen bohatí a schopní, ale i chudí, senioři či zdravotně postižení," tvrdí česko-japonský podnikatel. "AB (Andrej Babiš - pozn. red.) je bezesporu schopný podnikatel. Jako politik je nedůvěryhodný, na vše jen nadává a řešení nepředkládá," doplnila Bobošíková.

O prezidentu Zemanovi a hudební dvojici Eva a Vašek

Nit suchá nezůstala v tomto duelu ani na prezidentu Zemanovi. "Zeman nedělá nic jiného, než to, co slíbil. Vnějškově občas působí jako opilý mocí," říká Bobošíková. A Okamura dodává: "Moje představa o prezidentovi je jiná, myslím že naše země potřebuje prezidenta plného sil, v nejlepších pracovních letech, plného energie..." Pro odlehčení situace se pak řeč stočila také k hudebnímu duu Eva a Vašek. "Jsou to přátelé a jsem rád, že se rozhodli, že už nebudou mlčet a že už také nebudou lhostejní k tomu marasmu, který v naší republice panuje," poděkoval Okamura zpěvákům za podporu jeho hnutí. Jejich CD však prý nevlastní. "Eva a Vašek mají své posluchače. Já jejich hudbu nevyhledávám, ale vím, že řada lidí si při jejich písničkách odpočine a pookřeje. Rozdávají dobrou náladu a radost a za to jim patří dík," připojila se Bobošíková k hodnocení přínosu Evy a Vaška.

Tomio Okamura a Jana Bobošíková na chatu v redakci Blesk.cz Tomio Okamura a Jana Bobošíková na chatu v redakci Blesk.cz | Foto Blesk - Daniel Černovský

jete ( 24. října 2013 09:12 )

...jo,jo,Bendl,to určitě...nakradl jsi si už dost.Nech něco jiným...

satanklaus ( 23. října 2013 21:07 )

Okamura se akorát snaží dostat k politickýmu lizu, jelikož mu kšefty váznou, to je všechno

kraldavid ( 23. října 2013 20:44 )

Ve středních Čechách proti populistovi Okamurovi je Bendl jasná volba

kraldavid ( 23. října 2013 20:44 )

To je tedy sebranka ) Volím pravici a ODS. Nechci zadluženou budoucnost.

fazole10 ( 23. října 2013 16:06 )

Jestli chcete hnout s volbami, tak zaškrtávejte kandidáty od spoda. A ti šmej-di ze stran, kteří tam již byli, už se ke korytu nedostanou. Ať si vydělávají poctivě. Mě by zajímalo, jak můžou za takové děravé a nedokonalé zákony vůbec brát plat. Poslanci všechno zprasí a ještě si zvednou gáži za tlachání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa