Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fotograf Blesku: Jak jsem nafotil padajícího Zemana! Czech Press Photo vyhrál Rath

Finalisté letošního Czech Press Photo: Snímek padajícího Zemana a nakonec vítězná fotka Davida Ratha ve výtahu
Finalisté letošního Czech Press Photo: Snímek padajícího Zemana a nakonec vítězná fotka Davida Ratha ve výtahu  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. října 2013
11:49

Prestižní soutěž Czech Press Photo 2013 zná své vítěze. Hlavní cenu si odnesl fotograf Michal Kamaryt za fotku obžalovaného Davida Ratha. Předčil tak snímek padajícího Miloše Zemana od fotografa Blesku Petra Novotného, který však porotu zaujal také. A jeho autor pro Blesk.cz popsal, jak jeden z nejznámnějších povolebních Zemanových snímků vznikl.

Pořadatelé soutěže Czech Press Photo dnes vyhlásili vítězné snímky 19. ročníku populární soutěže. V klání o nejlepší žurnalistickou fotografii dominovaly snímky z první přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně. Z hlavní ceny se však nakonec raduje fotograf ČTK Michal Kamaryt - za své foto Davida Ratha. Porazil tak fotografa Blesku Novotného, který se do užšího finále dostal s fotkou Miloše Zemana. A porota o fotce roku rozhodovala právě mezi těmito dvěma snímky. Nakonec se však přiklonila k Rathovi.

Vítězem Rath ve výtahu

Fotograf Kamaryt zachytil Ratha jedoucího výtahem v soudní budově, jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. Podle poroty fotografie symbolizuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost českých korupčních problémů. "Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů," zdůvodnila porota svůj výběr. Kamaryt tak získal hlavní cenu Křišťálové oko, spojenou s odměnou 120 tisíc korun. Slavnostní předávání cen Czech Press Photo se bude konat 19. listopadu v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Současně se na radnici otevře výstava nejlepších snímků letošního ročníku, která potrvá do konce ledna 2014.

Příběh jedné fotky: Padá Zeman, něco si přejte

Fotograf Blesku Petr Novotný sice nevyhrál, porotu však zaujal také. Může se tak těšit alespoň ze zařazení mezi letošní nejlepší snímky. Na okolnosti pádu tehdy čerstvě zvoleného prezidenta Miloše Zemana přitom vzpomíná takto: "Krátce po svém zvolení prezidentem Miloš Zeman absolvoval svou první jízdu s přidělenou ochrankou do studia České Televize na Kavčí Hory. Na politika tou dobou již čekaly na chodbě ČT štáby fotoreportérů, a na všech z nás byla po celém dnu stráveném na volbách patrná únava," říká Novotný. "Čekal jsem další banální záběr, kterých člověk udělal stovky," přiznává. Jenže stačil jeden moment, Zemanovo klopýtnutí a vše bylo jinak.

Takhle zachytil fotograf Blesku Petr Novotný padajícího prezidenta Miloše Zemana Takhle zachytil fotograf Blesku Petr Novotný padajícího prezidenta Miloše Zemana | Foto Blesk - Petr Novotný

Jak Zemana zachránilo křeslo a žádal popelníček

Miloš Zeman se zrovna chystal sejít schody, aby si zakouřil svou oblíbenou cigaretu. "V tom momentu se stalo to, co nikdo z nás nečekal. Po prvním kroku jakoby do neznáma se švihem málem skácel směrem do našeho hloučku a já jen měl prst na spoušti a tak nějak automaticky, jako při sportu, jsem již instinktivně fotil dál," popisuje fotograf Blesku dramatickou situaci. Po ní následovala známá žádost o popelníček, směřovaná na ředitele ČT Dvořáka. "V tu chvíli jsem se letmo podíval na displej fotoaparátu a zjistil, že pád Miloše Zemana byl zaznamenán," vzpomíná. Fotka poté začala navíc žít svým životem ve formě nejrůznějších koláží a vtipů.

Kolegovi to přeju, je to můj kamarád

"Pokud by se prezident při pádu zranil, nepovažoval bych jí za vtipnou, takhle se dá říct že šlo o první minuty přidělené ochranky a nově zvoleného prezidenta. Byl to jeho vzestup i pád," dodává fotograf Novotný. A k vítězné fotce poznamenává: "Bezesporu je to fotka, která má nějakou vypovídací hodnotu, je zajímavá a je také odrazem významné společenské události. Porota to neměla jednoduché. Kolegovi to přeju, je to můj kamarád. Jeho fotka je super, všechna čest," dodává Novotný s tím, že obě fotky zkrátky vyhrát nemohly. K triumfu však nechybělo mnoho.

Soutěž Czech Press Photo letos vyhrál Michal Kamaryt (ČTK) za snímek Davida Ratha ve výtahu Soutěž Czech Press Photo letos vyhrál Michal Kamaryt (ČTK) za snímek Davida Ratha ve výtahu | ČTK

3petunie ( 22. října 2013 19:11 )

Padající 70 letý muž je legrace k popukání.

marie60 ( 22. října 2013 12:48 )

 Není ten Petr Novotný příbuzný toho protekčního fracka Pavla Novotného ? Mají podobně vypasené drštičky.

babka54 ( 22. října 2013 12:28 )

Až jednou upadne tenhle buřtík,to bude sranda,doufám,že také bude v blesku.

black7011 ( 22. října 2013 12:05 )

Ano, hvězda padá vzhůru..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa