Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman rozpustí Sněmovnu 28. srpna: Čekají nás nejdrsnější volby plné prasáren, tvrdí primátor

Prezident Zeman rozpustí Sněmovnu 28. srpna, podle primátora Olomouce nás čekají nejdrsnější volby vůbec
Prezident Zeman rozpustí Sněmovnu 28. srpna, podle primátora Olomouce nás čekají nejdrsnější volby vůbec  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: simao - 
22. srpna 2013
13:44

Nad politickými stranami visí Damoklův meč. Již za dva měsíce bychom měli jít k volebním urnám rozhodnout o dalším směřování naší země. Čeká se proto hodně intenzivní kampaň. O jejím výsledku rozhodne i velké množství "faulů a prasáren", myslí si olomoucký primátor Novotný (ODS). Právě jeho strana čelí po kauze spjaté s jejím bývalým lídrem Nečasem největšímu propadáku.

28. srpna se chystá prezident Miloš Zeman rozpustit Poslaneckou sněmovnu. "Oficiálně chce pan prezident říci datum, kdy Sněmovnu rozpustí, na tiskové konferenci zítra (v pátek) po setkání s předsedy parlamentních stran," upozornil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Předčasné volby se pak podle očekávání budou konat 25. a 26. října. "Toto své rozhodnutí sdělím předsedům parlamentních stran a zeptám se na jejich názor, ale myslím si, že proti tomu nejspíš nebudou mít nějaké zásadní výhrady," potvrdil serveru Zeman. Je tak jasné, že čas na předvolební kampaně bude velmi krátký. A proto se dá čekat extrémně intenzivní boj. Strany již zahájily hledání svých lídrů, ale také se objevují první střety, útoky a urážky, kterých do voleb rozhodně nebude málo!

Extrémní kampaň plná prasáren

"Očekávám, že volební klání bude tvrdší a drsnější než kdykoliv předtím. O výsledku rozhodne nejen naše úsilí, ale i množství faulů a prasáren na této cestě," řekl Parlamentním listům olomoucký primátor Martin Novotný (ODS). A podle všeho má pravdu. Předvolební průzkumy zatím favorizují levici a čeká se drtivé vítězství ČSSD.

Bez "kydání špíny" se však tenhle boj neobejde. Pravice se totiž pomalu sbírá po krachu Nečasovy vlády. ODS však na dálku bojuje i s TOP 09 o pozici nejsilnější pravicové strany. Samotné slovo "pravice" však jako by po problémech kolem Nečase a Nagyové bylo v poslední době takřka hanlivé. "My nejsme pravicová, my jsme konzervativní stran," upozorňuje totiž Karel Schwarzenberg. Třeba europoslanec Jan Zahradil (ODS) však Topku po rozpadu koalice označuje spíše za "jednotku politického kýče".

Hledání lídrů: Do Sněmovny míří odborář Zavadil

Levicová ČSSD již spustila transparentní účet pro sněmovní volby, do kterých chce dát až 90 milionů korun. A problémů pravice si užívá. Strana má již také jasno o řadě lídrů, kteří ji povedou za očekávaným vítězstvím. V Praze ponese sociálně demokratickou zástavu do boje odborář Jaroslav Zavadil. A do Sněmovny se podle všeho dostane. "V listopadu končím jako šéf odborů," oznámil Zavadil. Svůj odchod vysvětlil tím, že nebude mít čas vykonávat dvě funkce najednou. A "jeho" odbory doufají, že budou mít díky němu ve Sněmovně zastání.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se pak bude o hlasy voličů ucházet v Brně. Jihomoravským lídrem ODS naopak bude exministr školství, nestraník Petr Fiala. "Politiku nezlepšíme, nebudeme-li aktivní. Proto jsem se rozhodl přijmout výzvu a kandidovat jako nestraník za ODS do Poslanecké sněmovny," vysvětlil Fiala.

ODS: Němcová, nebo snad Pospíšil?

TOP 09 chce dát do voleb do 50 milionů, ODS 40 až 50 milionů. Otázkou však je, kdo vlastně nakonec celou ODS potáhne do volební vřavy. Současný šéf Martin Kuba postrádá na nového lídra dostatek charismatu. A tak to vypadá na "hodnou paní" Miroslavu Němcovou. "V tuto chvíli je to správná volby v rámci krizového managementu. Dovedl bych si představit také Jiřího Pospíšila, o lídrovství si však zatím prostě neřekl," tvrdí o poměrně oblíbeném exministrovi spravedlnosti primátor Novotný.

hejhej ( 23. srpna 2013 20:06 )

Jaké prasárny má na mysli pan Novák? Největší předvedli ODS, TOP09 a seskupení kolem Peake.Jen namátkou:cirkevní restituce, registry, S-karty,velké odměny té.co dřela jako kůň u Nečase v posteli,vysoké odměny, které si rozdali za 1.pol.,nejvíce kníže na svém ministerstvu, nehorázné zvýšení DPH,ve zdravotnictví nadstandardy,aby se následně zrušili, předražené státní maturity k ničemu, trafiky pro "věrné",předražené zakázky.A mnoho dalšího marasmu,která trojkolka napáchala.

rudyptak48 ( 23. srpna 2013 12:56 )

Primátore Nováku, co je skutečně vaší pracovní náplní? Vždyť se zviditelňujete na každém otevření a oslavě něčeho a stříháte akorát pásky. Občas si také sprostě zanadáváte. Jste to pěkné hnízdečko politiků jak z ODS, tak z ČSSD a KSČM, co se zde zašíváte v závětří města Olomouce. Spolupráce všech těchto stran hezky funguje. Také Tesařík je hezký ptáček (ten má alespoň přiléhavé příjmění) s celou rodinou podnikatelů, kterým se dohazují výnosné kšefty. Dobře jste si to zařídili. Ovládli jste celé politické spektrum a nestranně dohazujete kšefty své rodině a známým. Holt, politika je d-ě-v-k-a, která podrží každému, kdo to s ní umí. Také hazardu se v Olomouci daří. Místo divadla v Hodolanech se zde soustředí hazard pod značkou Endl a spol. Také jedna kriminální rodinka k pohledání, začínající na základech bývalé KSČ. Holt zloději a tuneláři jsou dnes nepostižitelní. Prodloužené chapadla mají na úřadech, u policie i na soudech.

aluman ( 23. srpna 2013 00:54 )

To máš tedy o pravici hodně zcestné představy

aluman ( 23. srpna 2013 00:53 )

Pokud vidíš v jeho činech něco pozitivního pro naši zem, tak se rychle prober.

annakarenina ( 22. srpna 2013 22:06 )

aluman: Kdyz das vsechny ty vznikle bohace dohromady, tak mas pravici jako vysitou. Budes pak spokojen? Ja, na tvem miste, bych se odstehovala do Texasu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa