Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klause vábí k návratu Bobošíková! Po Zemanovcích vzniknou i Klausovci?

Loni si Jana Bobošíková přišla pro podpis od Klause do jeho knížky. Letos by mohli spojit politické síly!
Loni si Jana Bobošíková přišla pro podpis od Klause do jeho knížky. Letos by mohli spojit politické síly!  (Autor: Foto Aha! - Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
19. srpna 2013
18:16

Je to zvláštní představa. Zemanovci se již dostali k moci i přesto, že nemají ve Sněmovně ani jednoho poslance. Ovšem nejen Miloš Zeman by mohl mít svůj politický "fanclub", bojující o hlasy voličů. Nadále se čile spekuluje o návratu Václava Klause, který by podle nejnovějších spekulací mohl spojit síly se Suverenitou rázné Jany Bobošíkové. Na obzoru se objevují Klausovci?

Své mateřské ODS dal Václav Klaus košem. Ovšem spekulace o tom, zda se v případě předčasných voleb přece jen nevrátí pozvednout šance pravice na zmírnění volebního debaklu, nekončí. Rozdmýchala je tentokrát Jana Bobošíková, která naznačila, že není proti spojení sil právě s Klausem, pokud by se nakonec přece jen pro návrat do politiky rozhodl.

"Pokud se rozhodne, tak udělám vše pro to, aby byl úspěšný," řekla Bobošíková Právu. Základem nového "klausovského" projektu by tak mohla být přímo její strana Suverenita. 

Jakl: Žádný zachránce nepřijde

Dlouholetý Klausův spolupracovník Ladislav Jakl však tvrdí, že exprezident Klaus návrat do politiky skutečně nechystá. Na politické scéně prý není v současnosti subjekt, který by mu za to stál, napsal dnes Jakl na dotaz ČTK. A Klaus prý neplánuje ani zakládat novou stranu. "Politická scéna si musí pomoci sama, žádný zachránce nepřijde. Pokud politická scéna vyprodukuje sílu, která bude za podporu stát, může ji Václav Klaus podpořit. Ne naopak," doplnil Jakl.

Hájek: Nevylučuji Klausův razantní zásah

Že by se však mohl Klaus vrátit již při očekávaných předčasných volbách, nevyloučil další z bývalých hradních rádců Petr Hájek. "Všechno je otázka příčin a následků, takže pokud se politická scéna dostává do dynamiky, tak nevylučuji, že Václav Klaus do toho se svou typickou razancí zasáhne," uvedl Hájek pro Parlamentní listy.

Čert aby se v tom vyznal. Ovšem podle aktuálního průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro ČT si Klausův návrat do politiky nepřejí skoro tři čtvrtiny lidí. Návrat Klause nebo nějakou formu spolupráce si však podle všeho přeje část členů ODS, ze kterých by se mohli rekrutovat noví Klausovci podobně, jako se z ČSSD vydělili SPOZ Zemanovci.

Schwarzenberg: Klaus nikdy neodešel, podporuje Zemana

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga by však nešlo o žádný Klausův návrat. "Já se nerad podílím na spekulacích, ale nemluvil bych o návratu, poněvadž je plně aktivní, otevřeně totiž podporuje pana prezidenta Zemana, takže jakýpak návrat? Václav Klaus je v politice, nikdy z ní neodešel," řekl kníže Parlamentním listům.

enriko ( 20. srpna 2013 18:55 )

A cos tím chtěl říct? Že jsi drhl podlahy na lodi? A že tví známí neuznávají nějakého Pružínského a kapitalisty? To je ale jejich problém.

enriko ( 20. srpna 2013 16:56 )

To není vtip, je spousta lidí v tomto státě, kteří si těchto dvou pravicových politiků váží. Nech se překvapit ve volbách, nemá cenu se dohadovat a urážet.

enriko ( 20. srpna 2013 16:51 )

Ale prdlajs, ti dva, myslím Klause se Zemanem, jsou jediní opravdoví dva porevoluční politici a pokračují v opoziční smlouvě. Hlavně, že jim to lidi baští.

enriko ( 20. srpna 2013 16:49 )

Ty už se zde zase se.re.š do diskuze? Jako včera? Že neřešíš problémy země, ve které žiješ. Tam bys měla vědět o čem mluvíš, tady jsi vždycky úplně mimo.

enriko ( 20. srpna 2013 16:47 )

Jj souhlas ale tady jsi špatně, zde jsou samí jednodušší diskutéři. Podle nich Klaus může i za to, že jim soused ukradl slepici. Mají viníka všeho co se nepodařilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa