Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhada prezidentova palce vyřešena: Zemana trápí cukrovka!

Prezidenta Miloše Zemana trápí cukrovka, může prý patrně i za jeho problémy s motorikou
Prezidenta Miloše Zemana trápí cukrovka, může prý patrně i za jeho problémy s motorikou  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK, poe - 
31. července 2013
18:44

Dlouho se spekulovalo, co u Miloše Zemana zapříčiňuje nejistý krok, vrávorání a dokonce i občasné pády. Bolavý palec, znělo s Hradu. Jenže situace je patrně vážnější, než se při tomhle zdánlivě banálním poranění zdá. Zeman může mít dokonce tzv. diabetickou nohu! Trápí ho totiž cukrovka.

Miloš Zeman si již v minulosti postěžoval, že má cukru více než dost. V rozhovoru pro Aha! z roku 2010 se však ještě smál, cukrovku si prý léčí vínem. "Lékař mi poradil, že lehké bílé víno spaluje cukr, a já jsem před dvěma lety dostal slabou cukrovku, takže se tím vínem v podstatě léčím," svěřil se tehdy Zeman.

Jenže "vinná kůra" tak úplně nezabírá a situace se podle všeho nelepší. U Zemana jsou stále častější problémy s motorikou, které eskalovaly po prezidentské volbě, kdy se prezident před zraky a objektivem fotografa Blesku skácel ze schodů. Ani ochranka tehdy nestačila zareagovat.

O Zemanově zdraví se pak spekulovalo i v souvislosti s kauzou viróza, kdy se Zeman na Hradě potácel při otevírání korunovačních klenotů. Za Zemanovu nejsitou chůzi však prý nemůže jeho známá vášeň k alkoholu, ale zdravotní obtíže! Mluvilo se o bolavém levém palci, loni v únoru Zeman dokonce podstoupil pod vedením předního ortopeda Pavla Dungla operaci šlachy.

Diabetická noha

Nyní však vychází najevo, že si u Zemana vybírá daň cukrovka - v podobě horšího vedení nervů v nohou. "Jeho (Zemanův) problém spočívá v tom, že má v oblasti nohou horší vedení nervů, což vzniká u určitého procenta lidí s cukrovkou," odhalil pro MF Dnes fyzioterapeut Pavel Kolář.

A doktor Jiří Šafránek Blesku vysvětlil, co přesně Zemana mohlo potkat: "Člověka, který trpí cukrovkou, někdy postihne problém nazvaný diabetická noha. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem, takže když si nohu poraní, rána se snadno infikuje bakteriemi. Hojení je svízelné, někdy hrozí i vážné riziko vzniku gangrény," uvedl lékař z Ordinace.cz..

Zemanovi pomůžou v Motole

Kvůli Zemanovu zdravotnímu stavu také dnes poprvé zasedalo dvanáctičlenné lékařské konzilium, které se bude prezidentovým zdravím intenzivně zabývat. Šéfem konzilia je rovnou ministr zdravotnictví Martin Holcát, kter dosud působil jako náměstek ředitele v pražské nemocnici v Motole. Právě toto zdravotnické zařízení bude základnou pro Zemanovy léčby, potvrdila ČTK mluvčí nemocnice Pavlína danková.

V pátek prozradí aktuální zdravotní stav

Na pátek se pak chystá tisková konference k aktuálnímu zdravotnímu stavu hlavy státu, kde by lékaři měli upřesnit prezidentovu diagnózu. "My počítáme s tím, že experti se budou scházet spíš na pravidelných schůzkách," dodal MF Dnes prezidentův kancléř Vratislav Mynář s tím, že sestavení konzilia bylo dlouhodobě plánované. Tento týden přitom již Zeman absolvoval plánovanou operaci zubů, dopadla podle Hradu dobře.

Zeman nyní po zubní operaci odpočívá na Vysočině, kde má chalupu. Bude tam do 6. srpna, o den později už se vrátí do úřadu. Právě 7. srpna má totiž Sněmovna jednat o důvěře pro úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

alande ( 1. srpna 2013 22:53 )

Češi jsou na 1,nebo na2 místě ve spotřebě alkoholu a proto si již po druhé volíme zase alkoholika a opět nemocného,který se zase bude léčit týmem lékařů. Jestliže někdo chce nějaké významné místo,tak po něm požadují zdravotní způsobilost.Jak je vidět,tak při volbě prezidenta to asi neplatí-ten může být volen i s rúznými virozami.Neměli bysme se při další volbě prazidenta zamyslet a dát přednost někomu mladšímu,na kterého bysme byli hrdí a né abysme se za něj museli stydět.Vždyť není den,aby jsme se nedočkali nějakého překvapení a to je na hradě teprve pár dní.Co nás ještě čeká????? Doufám,že si lidi na to,co jsou to ti Zemanovci vzpomenou při jarních volbách.

wandzi ( 1. srpna 2013 14:17 )

Pokud se vám také nelíbí, že prezident republiky nerespektuje ústavní zvyklosti, podpořte svým podpisem naši výzvu, kterou jsme adresovali poslancům Poslanecké sněmovny ČR. http://***zvyklostinejsouhlouposti.cz/

e.44 ( 1. srpna 2013 12:01 )

Za Botičem nebo za Sázavou?

e.44 ( 1. srpna 2013 11:59 )

Ses zasek?

e.44 ( 1. srpna 2013 11:58 )

Sorry, nedá mi to. Prostě tě litovat musím. Bude to děsná rána, až ta tvoje bublina iluzí praskne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa