Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus nechal projít církevní restituce: Nepodepsal, ale platit budou

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude platit. Prezident Václav Klaus jej nevetoval, ale ani nepodepsal.
Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude platit. Prezident Václav Klaus jej nevetoval, ale ani nepodepsal.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. listopadu 2012
12:31

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude platit. Prezident Václav Klaus jej nevetoval, ale ani nepodepsal. Jde o výraz mého distancování od předlohy, řekl.

Klaus to řekl ve zdůvodnění, které ČTK poskytl prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Klaus také poukázal na to, že nad schváleným řešením nepanuje konsenzus na politické scéně ani ve společnosti. Nechce ale prý komplikovat vládě situaci.

Předloha, která předpokládá naturální restituce a peněžité vyrovnání, nastoluje podle Klause nerovné podmínky v restitucích. "Církve oproti ostatním a na úkor ostatních zvýhodňuje," napsal prezident. Obává se kvůli tomu případného vzniku nových restitučních nároků.

Zákon vytváří podle Klause také precedens pro možné zpochybnění majetkových poměrů před únorem 1948. Před časem žádal od lídrů vládní koalice ujištění, že restituční hranice nebude prolomena. "Na mé pochybnosti, které jsem vyslovil v dopise předsedům koaličních stran v srpnu letošního roku, jsem od nich uspokojivou a přesvědčivou odpověď nedostal. Někteří neodpověděli vůbec," uvedl Klaus.

Prezident rovněž poukazuje na to, že peníze mají dostat i církve, kterých se zabrání majetků komunistickým režimem netýká. "To dokazuje, že zákon není restitucí, ale dotací církvím," tvrdí.

oukej ( 26. listopadu 2012 17:30 )

Vážená Daniely, pracovní tábory, to už tady kdysi bylo, že? A nejen pro církev. Když vás s podobnými touhami bude víc, budeme mít jako národ opravdu, co si zasloužíme

zdan ( 26. listopadu 2012 05:29 )

Desatky považujete za dobrovolný dar,jste směšný.....

zdan ( 26. listopadu 2012 05:28 )

Blbci.

zdan ( 26. listopadu 2012 05:26 )

gogo ( 25. listopadu 2012 21:22 )

Opět jeden z okamžiků, za který by se měl Klaus do hloubi duše stydět ! Církevní restituce jsou zradou na tomto již dvacet let okrádaném národě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa