Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Státní zástupce zrušil obvinění Jančíka

Milan Jančík je spokojený. Zdá se, že se z obvinění dostane bez trestu...
Milan Jančík je spokojený. Zdá se, že se z obvinění dostane bez trestu...  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, rvs - 
17. ledna 2011
12:45

Státní zástupce minulý týden zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) jako nepřezkoumatelné a nezákonné. Protikorupční policie koncem loňského roku Jančíka obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5.

"Dnes ráno jsme obdrželi usnesení státního zástupce z Prahy 5, kterým bylo obvinění zrušeno, a uložil policejnímu orgánu, aby ve věci opětovně jednal a rozhodl. Státní zástupce konstatoval, že usnesení policie o zahájení trestního stíhání je nepřezkoumatelné a tudíž nezákonné," ocitovala pro server Novinky.cz usnesení zástupkyně advokátní kanceláře Jiřího Teryngela, který Jančíka obhajuje. Státní zástupce Martin Černý tak vyhověl stížnosti, kterou Jančík proti usnesení o zahájení stíhání podal.

Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5 neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek za víc než 63 milionů korun. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas však zákon v podobných případech vyžaduje. Společnost Agentura Praha 5 podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun. Jančíkovi hrozí v případě opětovného obvinění a následného odsouzení dva roky až deset let vězení.

Jsem nevinný, tvrdí Jančík

Jančíka informace o zastavení trestního stíhání potěšila. "Jsem rád. Celou dobu jsem přesvědčen o své nevině. Argumenty, které jsme vznesli, hovořily jasně," řekl dnes Jančík.

Jančík považuje obvinění za absurdní. Tvrdí, že k postoupení pohledávek za nájemné v bytech podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100.000 korun. Přesto podle něj zastupitelé o všech krocích věděli. Převzetí pohledávek za nebytové prostory, které podle Jančíka mohou být vyšší než 100.000 korun, bylo údajně zastupitelstvem schváleno.

repro ( 28. září 2011 12:34 )

Jen ať se zvedne, Řekové to už udělali, protože jejich politici dělali to samé co tady a už toho mají všichni dost.

max898 ( 18. ledna 2011 10:24 )

Já myslím , že voliči už by měli mít rozum. Já se nikdy nedívám na nějaké předvolební žvásty , a sliby. Ty řečí o Řecku byla taky jenom politická taktika. Až padlo Řecko tak u nás vypukly tyhle žvásty. Do té doby se o nějaké krizi vůbec nemluvilo. ODS to holt na voliče umí , umí je oblbnout. Český volič neuvažuje zdravým rozumem.

husqarnowicz ( 18. ledna 2011 06:48 )

A co jste,lidi,čekali? Že ho vládní ptákostrana nechá padnout? ODS je v tomto státě rozlezlá jak rakovina u pacienta v pokročilém stádiu a vypadá to,že tomu ještě dlouho nebude jinak. Občané,Děste Se!

zirafa ( 17. ledna 2011 16:52 )

gogo, už jsem objednaná....

tabave ( 17. ledna 2011 13:40 )

scény, je člověku na zvracení. Všude se nacpala taková banda, že je to k neuvěření a není možné nikoho odvolat, vyhnat atd. To se týká všech poslanců, senátorů i obecních zastupitelů. Ať se chovají, jak chtějí, kradou, korumpují tak mají 4 roky zajištěný královský život.A po 4 letech, když je lidé vykroužkují, tak se nacpou zpátky, jako třeba poradci a jedou dál. A tomu se u nás říká demokracie.Navíc, nám předpisují už 21 ledietu a utahování opasků a sami ,, žerou" a kynou, jako např. Jančík.Český národ je berančí, ale jednou se zase zvedne a bude zle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa