Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Svoboda o koalici s ČSSD: Nemohl jsem jinak!

Autor: ap, Kšim - 
21. listopadu 2010
18:14

Na poslední chvíli tím prý zabránil vzniku koalice mezi TOP 09 a ČSSD. Tak vysvětlil budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda, proč pražská ODS po dlouhých námluvách s vítěznou TOP 09, nakonec přes noc uzavřela koalici s levicovou ČSSD. Obě dvě strany by se prý jinak dohodly mezi sebou a Svobodovu ODS tak vyšachovaly ze hry. V Otázkách Václava Moravce se nad tímto tvrzením docenti Svoboda a Tůma pohádali. Třetí do party, Jiří Dienstbier ml. (ČSSD) raději mlčel.

Atmosféra v pořadu Otázky Václava Moravce se dala krájet. Poprvé od doby, co modří a oranžoví vypekli Tůmovu TOP 09, se před televizními kamerami střetli volební lídři těchto tří stran. A nešetřili se. Tedy aspoň co se Svobody a Tůmy týče. Don Quijote pražské sociální demokracie Jiří Dienstbier ml. se jen trpce usmíval. Možná pochopil, že svou roli uvnitř vlastní strany dohrál.

Chtěli jste nás podrazit

Volební lídr ODS a budoucí primátor Bohuslav Svoboda hned na začátku pořadu vyrazil do ofenzívy. Podle jeho soudu to byla celou dobu TOP 09, která jednala nefér. "Dělali jste na nás mediální podrazy," rozhořčeně argumentoval Svoboda. Vrcholem pak podle něj bylo, že TOP 09 nabídla ČSSD koaliční smlouvu, která byla pro ČSSD velmi výhodná.

Musel jsem jednat

"Musel jsem jednat, jinak byste nás vyšachovali," ujasnil, proč nakonec ODS dala vzniku koalice s Tůmovci vale a sama se přes noc dohodla se sociální demokracií.

Zůstává tak jen otázkou, proč ČSSD onu výhodnou nabídku ze strany TOP 09 nezvážila a naopak se velmi rychle dohodla s ODS. Možná si vzala příklad z jiných měst. Koalice ODS-ČSSD totiž ovládla radnice ve čtyřech největších městech republiky.

Tůma: Svoboda mě zklamal

Zdeněk Tůma, který byl kandidátem TOP 09 na primátora, tyto argumenty přecházel s trpkým úsměvem. Podle jeho názoru, byla koalice mezi ODS a ČSSD de facto dohodnutá předem.

Povolební vyjednávání tak bylo pouze pouhým divadlem. "Svoboda mě zklamal," stručně ukončil svůj pohled na povolební vyjednávání. Jako výsměch pak odmítl Svobodovu nabídku, aby ve volbách vítězná TOP 09 přijala jedno místo v radě.

Naivní rytíř Dienstbier

Zatímco dva docenti se mezi sebou hádali, kdo z nich může za krach povolebních jednání, Jiří Dienstbier ml. seděl v rohu a převážně mlčel. Zřejmě mu už došlo, že svou roli dohrál.

Jeho upřimná tvář přitáhla ve volbách k ČSSD spoustu nových voličů, kteří uvěřili jeho proklamacím, že nepůjde do povolební koalice s ODS. Jenomže Dienstbiera se krátce po volbách kmotrové sociální demokracie zbavili a uzavření koalice tak nestálo nic v cestě.

Politolog Bradík: Tůma a Dienstbier selhali

Podle politologa Michaela Bradíka, který pro Blesk.cz komentoval ONLINE přenos z Otázek Václava Moravce, doplatili oba poražení lídři právě na svou politickou naivitu. "Koalice se dělají po volbách, proto na vznik koalice v Praze nejde nahlížet jako na podraz. Dienstbier a Tůma se vyšachovali sami svou naivností," uvedl pro Blesk.cz.

Svoboda obstál

Skutečným vítězem voleb se tak podle Bradíka stala ODS a její lídr Svoboda. "To platí, i když připustíme, že byl spíše jen na poslední chvíli nastrčenou tváří, která měla posílit důvěryhodnost ODS. Ve výsledku ze všech tří lídrů obstál nejlépe," pochválil budoucího primátora politolog.

Podle jeho názoru bude Svoboda důsledně plnit roli koaličního primátora. "Co se v rámci koalice dohodne, bude Svoboda plnit. Nelze očekávat, že by se stylizoval do role individuální osobnosti, která by překročila stín strany, která ho nominovala," uzavřel Bradík s tím, že pro stabilitu koalice je to dobře.

Odpískal koalici Kalousek?

Je prý dokonce možné, že TOP 09 na opoziční roli vydělá, protože se může stylizovat do role poctivé opozice. Vyloučena prý není ani spekulace, že koalici TOP 09 s ODS v Praze odpískal sám Kalousek.

Kvůli problémům, které současná Praha má, by totiž řešení TOP 09 nepřinesla vůbec žádné politické body, naopak by ji mohla výrazně ubrat popularitu a preference.

Co si myslíte vy? Byla koalice mezi ODS a ČSSD domluvena předem? Nebo ji svým naivním jednáním zapřičinili Zdeněk Tůma a Jiří Dienstbier ml.? A nebo snad koalici odpískal Miroslav Kalousek? Blesk.cz váš názor zajímá.

komentator ( 23. listopadu 2010 23:11 )

To se měli socani dát dohromady s největšími darebáky, s topáckými revyklovanými černo***níky? Socani hájí zájmy obyčejných lidí. Copak nejde profláklej Kalousek obyčejným lidem po krku? Nebo další Topáci ministr práce nebo ministr zdravotnictví Heger: jde na ruku zahraničním farmaceutickým společeńostem, které sdírají české klienty v důsledku silně předražených léků? Ve srovnání s Topáky mají odéesáci ještě sociální cítění. Proto jsou socanům bližší odéesáci. Topáci hájí zájmy těch nejbohatších. Kalousek kryje zloděje, kteří dojí stýtní kasu.

stastnyjim ( 22. listopadu 2010 20:47 )

Akorát jedno nechápu. Jak mohla ta čestná a vždy rovná strana pro obyčejné lidi ČSSD tak zparchantět, že si padla do náruče s vejlupkem všech špatností ODS. Ale já vím. ČSSD vůbec nejde o moc a přístup k penězovodům, kdepak, oni ti férový chlapíci z ČSSD budou dávat pozor, aby ODS už nekradla.

stastnyjim ( 22. listopadu 2010 20:43 )

Jasně, obě strany udělaly správně. Akorát voliči to tak nechtěli, ale na těch přece nezáleží. Když jde o koryta, mohou tomu i naivní fandové říkat, že "budou užiteční".

stastnyjim ( 22. listopadu 2010 20:40 )

Jenomže voliči volili ČSSD, aby nevládla ODS a jiní zase volili ODS, aby nevládla ČSSD.

stastnyjim ( 22. listopadu 2010 20:38 )

jinak bych přece nebyl primátorem. To je přece jasný. Jenom si možná neuvědomuje, že tento krátkodobý zisk, bude mít dlouhodobý dopad, protože voliči si už dají setsakra pozor, aby zase nenaletěli na předvolební kecy. Pro pocit být primátoram přece stojí zato spojit dvě strany, která tvrdě varovaly jedna před druhou jako před černou smrtí. A vida najednou se ruka k ruce vine a Svoboda bude chodit s primátorským řetězem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa