Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svoboda: Kmotry? Znám jen z knížky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Šimon Hradní, jos - 
29. listopadu 2010
05:54

ROZHOVOR: Už zítra má být na ustavující schůzi zastupitelstva zvolen primátorem. Lékař Bohuslav Svoboda nahradí po osmi letech končícího Pavla Béma, shodou okolností taky lékaře. Den to zítra bude rušný, na zasedání chce přijít i několik stovek demonstrantů, kteří odmítají velkou koalici ODS s ČSSD. Ale opravdu je podle Svobody proti čemu demonstrovat? A co nás příští čtyři roky čeká, čím překvapí?

Blesk: Začněme trošku mafiánsky, co vám říká pojem kmotr?

B.S.: To je taková docela zajímavá kniha, která popisuje život imigrantů italských v Americe a potom život jejich první a druhé následné generace.

Blesk: Dobře, a teďka ve spojitosti s pražskou ODS a vůbec s politikou jako takovou?

B.S.: V pražské politice se tento pojem objevil se snahou pojmenovat něco, co je v mnoha případech virtuální. To znamená, pojmenovat jiným slovem někoho, kdo má vliv na politický život. Aspoň tak to chápu.

Blesk: Ale je to vnímáno spíše negativně.

B.S.: Ten pojem má v sobě určitou rovinu pejorativnosti. Ale samozřejmě je možné chápat nejrůznější lobbystické zájmy jako zájmy, které fungují všude po celém světě. Čili když si to promítnu do toho, jak to vzniklo, je to v Praze název pro lidi, kteří se zabývají politikou a mají na ní nějaký vliv. Ale je to poměrně hodně virtuální pojem.

Blesk: Vy kolem sebe máte takovéto kmotry?

B.S.: Já už jsem starý člověk, takže můj kmotr už zemřel. Byl to inženýr, velice geniální člověk, který pracoval v Akademii věd a za hodně mu vděčím. Ale už je mrtvý dobře 20 let, takže kmotry kolem sebe nemám.

Blesk: A politické kmotry?

B.S.: Politické kmotry zcela zaručeně nemám.

Blesk: Jak to vidíte třeba s pány Hrdličky a Janoušky? Budou mít nějaký vliv na vaše působení v čele Prahy?

B.S.: Pana Janouška neznám, nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem s ním nemluvil. A s panem Hrdličkou se setkávám jen na grémiu, kam chodí pravidelně na schůze.

Blesk: Když jsme u těchto kmotrů nebo lobbyistů, kdo podle vás nyní opravdu vládne Praze?

B.S.: Já znovu říkám, že žádného kmotra neznám. Všecky tyto věci znám jako virtuální příběhy. Já jsem se s touto podobou politického rozhodování, že by si mě zavolal někdo a já bych políbil prsten a byl přijat, skutečně nesetkal.

Blesk: Takže šedé eminence pražské politické scény na Vás nemají vliv?

B.S.: Dokonce se mě ani nikdo nepokoušel přemlouvat, abych se někomu podřizoval. Je samozřejmě pravda, že řada lidí v ODS má nebo měla jiné názory než já. Ale já jsem měl vždycky možnost ty své názory prezentovat a zatím se mi daří dokonce i prosazovat. Takže kdybych to vnímal tak, jak to říkáte, tak bych se měl považovat za kmotra.

Blesk: V souvislosti s panem Bémem či Richterem se mluvilo o tom, že právě oni jsou pod vlivem kmotrů z ODS.

B.S.: Ale všiml jste si, že se neozvali ani Bém, ani Richter? To, co se říká o někom, je možná pravda, možná není. Já to nevím. Já to nejsem, já to nedělám. Čili k tomu nemůžu ani zaujímat žádné stanovisko, jestli je někdo ovládal nebo ne. Já to nevím. Nebyl jsem u toho.

Blesk: Když jsme u toho pana Béma, jaký máte na něj názor? Na jeho práci pro Prahu.

B.S.: Tak Pavel Bém je bezesporu člověk, který vývoj Prahy posunul dopředu. Každý, kdo v Praze žije a podívá se na to, jaký je dnešní stav města a vzpomene si, jak to vypadalo v roce 2002, tak uzná, že je Pavel Bém primátor, který pro Prahu udělal velmi mnoho.

Blesk: Hovoříte o něm v superlativech? Podrobíte ho i kritice?

B.S.: Je pravda, že se stal jakousi ikonou toho všeho, o čem se hovoří, že je nedobré nebo neprůhledné. Nejsem schopen posuzovat, jestli tento obraz, který mu byl přisouzen, je správný nebo nesprávný. Je pravda, že takový je v mediálním světě, ale naproti tomu je pravda, že jeho zásluhy jsou nezpochybnitelné.

Blesk: Co byste udělal jinak než pan Bém?

B.S.: Můj hlavní cíl toho, proč jsem do politiky vstoupil, je to, že chci, aby byl magistrát otevřený, přístupný veřejnosti. Aby byla všechna jeho rozhodnutí dohledatelná, aby všechna jeho rozhodnutí byla zdůvodněná, aby se opíral o podklady odborníků a názory Pražanů.

Blesk: Proto jste šel do politiky?

B.S.: Jsem přesvědčen, že politika, specielně komunální, je právě ta oblast politické činnosti, která je veřejná, která je pro lidi, která má bezprostřední dopady. I ten pojem levice pravice se tady trochu stírá. Tady prostě jde o to, že ta komunální politika musí zajistit pro ty občany všechno to, co k tomu životu potřebují. Bezpečnost, bydlení, dopravu, volnočasové aktivity.

Blesk: Co byste vzkázal lidem, kteří demonstrovali proti velké koalici a zároveň lidem, kteří podepsali petici také proti velké koalici?

B.S.: Dvě věci. Jednak demonstrace a petiční právo jsou dvě ústavní práva, na které má každý občan právo a já udělám všechno pro to, aby to mohli dělat. Na druhou stranu bych velmi vítal, kdyby zvažovali, proti čemu píší petici a proti čemu protestují. Jestli protestují proti tomu, že chci Prahu očistit, pak se ten protest se míjí účinkem.

Blesk: Proti čemu by Pražané tedy měli protestovat, aby jste se tím zabýval?

Já bych hrozně uvítal, kdyby vyrazili do ulic a psali protestní dopisy v okamžiku, kdy to, co je obsahem mého nebo našeho volebního programu a co je obsahem koaliční smlouvy, se neplnilo. Velmi bych uvítal, kdybych se dozvěděl, který článek v koaliční smlouvě je ten, že je vede do ulic. A velmi bych hlásil, že jsem osobní garant toho, že tyto změny proběhnou a samozřejmě bych velmi uvítal, kdyby mi někdo konkrétně řekl, v čem dělám chybu a jestli jsem jako garant nevěrohodný.

Blesk: Víte, kolik stojí čtvrtletní kupon na MHD pro středoškoláka?

B.S.: Ne.

Blesk: Máte v plánu jízdné zvyšovat nebo naopak udržovat na současné hladině?

B.S.: V koaličním prohlášení je napsáno, že se nebude zvyšovat cena předplatného jízdného.

Blesk: Toto hodláte tedy dodržet do puntíku?

B.S.: Ano.

Blesk: Jak budete postupovat proti nepoctivým taxikářům?

B.S.: Jsem přesvědčen o tom, že se problematika nepoctivých taxikářů v Praze významně zlepšila. Dneska každý, kdo je nucen užívat taxíky, dobře ví, že jsou firmy se solidním jednáním.

Blesk: Jenže jsou i nesolidní dopravci.

Proti nepoctivým podnikatelům to zakročení musí mít charakter ne penalizační ve smyslu nějakých finančních pokut. Musí to být zákonná úprava, která takovému člověku znemožní vykonávat to povolání.

Blesk: Přesto je tu stále mnoho stokorunových taxikářů…

B.S.: To je věc, která se opakovaně povídá. Ale já se s takovými věcmi nesetkávám. S tím, že by taxíkář řekl v noci, dejte mi 500 a vezl mě sto metrů, to už jsem nezažil hrozně dlouho. Čili já svoji osobní zkušenost mám, že ta situace se skutečně změnila k lepšímu.

Blesk: Chcete provést audity kontroverzních zakázek, smluv atd. Dozví se i veřejnost výsledky těchto auditů?

B.S.: Veškeré jednání magistrátu bude mít svůj veřejný výstup. To znamená, bude
zveřejněno „Ano, byl proveden audit a nebylo zjištěno nic“ stejně tak jako „Byl proveden audit a na jeho základě bylo zahájeno řízení orgánů činných v trestním řízení“ nebo „bylo zahájeno správní řízení.“

Blesk: Knihovna na Letné. Ano nebo ne?

B.S.: Protože knihovna není věc, kterou zadává město. To je státní zakázka. Knihovna může být v okamžiku, kdy na ni stát bude mít peníze a pro Státní knihovnu tu budovu vystaví. Čili když teď odpovídám, je to pouze teoretická úvaha o tom, jestli v Praze má nebo nemá být moderní architektura.

Blesk: Takže jste pro Kaplického blob…

B.S.: Jestli prostě stavba funkčně vyhovuje té knihovně a jestli je to dílo světového architekta a odborníci mi řeknou, že to je stavba, která je výrazem kultury tohoto tisíciletí, pak ano. Každý architekt maluje to, co maluje jenom do jednoho prostoru. Kaplického knihovna není kačer Donald, kterého za sebou táhnete na provázku na kolečkách a někde prostě ten provázek pustíte a on tam zůstane. To je prostě namalované na jedno jediné místo. Protože kdyby to maloval někam jinam, tak to bude vypadat jinak.

Blesk: Ale jako primátor byste výstavbě v cestě nestál.

B.S.: Na Praze se jenom chtělo, jestli ten pozemek poskytne nebo ne. A já kdybych za Prahu mluvil, tak bych vždycky, když by šlo o stavbu něčeho mimořádného a významného a viselo to na tom, jestli pozemek Praha dá nebo nedá, tak bych vždycky hlasoval pro to, aby ten pozemek dala.

Blesk: Ministerstvo řeklo, že na blob peníze nedá. Byl byste příznivcem toho začít
vystavovat moderní architekturu, třeba ten takzvaný blob na Letné, a najít na to peníze třeba z pražského rozpočtu?

B.S.: Zcela zaručeně ne. Ten náklad je pro tu Prahu v tuto chvíli neúnosný. Praha má limitovaný objem prostředků, který se v současné době snižuje a bude významně snižovat díky rozpočtovým škrtům a díky celému vývoji ekonomiky. Praha životně nutně potřebuje dokončit své dopravní projekty, které jsou rozestavěné a nemůže si dovolit vzít pět miliard z těch 15 nebo 14, které bude mít a stavět něco jiného. Praha si jenom může myslet, že by to bylo hezké, kdyby to měla, ale nemá.sou tak významné, že si nedovedu představit, že
by se jedna z nich zastavila a tím se to řešilo.

Blesk: Co říká vaše rodina na to, že jste vstoupil do politiky už v poměrně úctyhodném věku? Nebojí se o Vás?

B.S.: No tak rodina je na světě od toho, aby se o své lidi bála. Čili moje rodina se samozřejmě o mě bojí, jestli ten tlak a všechny ty ataky mediální, osobní a jiné prostě zvládnu. Řekli mi: „Když nepřijdeš o tu úctu, kterou k tobě lidi mají a myslíš si, že tomu prospěješ, tak máš naši podporu,“ a mám ji. Přestože má rodina k tomu nikdy závratně neinklinovala, tak teď se stala kritikem a podporovatelem toho, co dělám. Takže mám i tu opozici, i tu koalici doma.

Blesk: Přece jenom budete nejstarším primátorem od 1989. jak jste na tom zdravotně?

B.S.: Z hlediska medicínských parametrů není žádný parametr, který bych neměl v normě. Já mám za sebou dlouhou sportovní minulost. Život vrcholového sportovce a život profesionálního chirurga vyžaduje trénované tělo. Stále platí to, že v mnoha ohledech vydržím víc než moji mladí kolegové.

Blesk: Jaké máte vztahy se svým synem? Tím, který byl odsouzen za pojistný podvod.

B.S.: Já se v prvé řadě se dívám velmi negativně na to, že to je věc, kterou někdo rozebírá. Mému synovi je, nemýlím-li se, 38 let. Nejsem přesvědčen o tom, že otec nese zodpovědnost za syna, kterému je 38 a není fér vtahovat jeho život do mého života. Domnívám se, že to se mnou nemá nic společného.

Blesk: Ale je to Váš syn…

B.S.: Posledních 20 let se vídáme tak jednou za rok, protože to je syn z rozvedeného manželství. Já jsem ho nevychovával, trávil se mnou prázdniny a nějaký čas ve věku školního dítěte a pak si žil svůj život. Nemyslím si, že by byl jakýkoliv důvod, proč se na toto téma bavit, protože znovu říkám, je to dospělý člověk a žije svůj život, mimo můj život a nechápu, co to má společného se mnou jako politikem. Nechápu. Já jsem o jeho problému nevěděl, to mě sdělily až sdělovací prostředky.

Blesk: Máte bohatou minulost. Kde je ten váš kostlivec ve skříni?

B.S.: Můj kostlivec ve skříni? Můj kostlivec ve skříni je, že celý život mám málo času na ty své blízké. To je můj kostlivec ve skříni.

susanah ( 29. listopadu 2010 23:04 )

Skutečný pan lékař, který miluje své povolání se nezaplete s žádnými politiky a nemá zapotřebí partajničit v jakékoliv partaji. Svoboda se totálně zesměšnil a bohužel zdiskreditoval. Je to smutné na konci profesní kariéry, ale je to tak.

amanda25 ( 29. listopadu 2010 22:48 )

Pro koryto udělá cokoliv

snejks ( 29. listopadu 2010 19:28 )

pan Svoboda, když nikoho nezná, s nikým a ničím se nesetkal, nikam nechodí, u ničeho nebyl, vlastně nic neví?? ptám se k čemu tedy takový človek pražanům bude??

husqarnowicz ( 29. listopadu 2010 19:17 )

Nadšenej z něj nijak zvlášť nejsem, ale pokud zabrání stavbě chrchlu na Letné,bude mít u mě bod.

jsva ( 29. listopadu 2010 18:23 )

Doc.Svoboda není hloupý a je mně sympatický, protože ustal ty útoky,místy věcné,místy vulgární. Aby se některým diskutérům zalíbil musel by vstoupit do TOP.Hodnotím kladně,že nepřebíhal mezi stranami, to by pro TOP kvalifikace nebyla.Rozhodně to není dědek,ale člověk s dobrými předsevzetími a snad i s dobrými předpoklady. Koalici podvodnou nedělal, protože ta svatá TOP chtěla uzavřít koalici s ČSSD o několi hodin později a to ty pany Laudáty naštvalo, že je ODS předběhlo. Recyklace není očištění, ten kdo se jako pan Laudát nejméně pět roků podílel na politice hospodářského zázraku Prahy 5,vedle JUDr.Jančíka, ten by se zrovna neměl předvádět a napadat ODS za korupci,když tu stranu reprezentují již jiní. Nikdy jsem nevolil ODS ani KDU, tak asi nejsem pro TOP öbjektivní, ale zatím moc nepředvedli kromě touhy po moci, zvláště v Praze. Koalice v Praze 1 i jinde byla upečena hned po volbách TOP 09 s VV a ČSSD, to nebyla zrada na voličích,když ODS obešli? Nevím kdo byl falešný, ale znovu říkám, že ta koalice jen nevyhovuje TOP a demonstrantům, ale odpovídá možnému. Jinak bychom museli volby opakovat tak dlouho, až by TOPáci byli spokojeni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa