Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Senát schválil úspory: Na čem se bude šetřit?

Senát schválil vládní škrty ještě ve starém složení.
Senát schválil vládní škrty ještě ve starém složení.  (Autor: Martin Přibyl)
Autor: ČTK, rvs - 
12. listopadu 2010
18:13

Senátoři ve zkráceném jednání schválili novelu, která snižuje státní podporu stavebního spoření. Předloha přinese státu příští rok zhruba šest miliard korun. Novela nyní míří k podpisu prezidentovi. Senát schválil i další úsporná opatření, navrhovaná vládou.

Stavební spoření

Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok bude zdaněna sazbou 50 procent. V dalších letech příspěvek státu klesne ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Vláda v roce 2012 plánuje na státní podpoře vyplatit místo plánovaných 11,4 miliardy pouze 6,5 miliardy korun.

Daně

Povodňová daň - snížení daňové slevy na poplatníka o 1200 korun ročně, peníze mají být využity na odstraňování škod po záplavách. Opatření bude platit jen v roce 2011.

Zdanění přivydělávajících si důchodců - důchodcům, kteří si ročně přivydělají více než 840.000 korun ročně, se bude zdaňovat jejich důchod.

Zdanění výsluh pro vojáky - bývalým vojákům z povolání se budou zdaňovat výsluhy a odbytné srážkovou daní 15 procent. Aktivním vojákům se má zdaňovat příspěvek na bydlení.

Prezidentská daň - úřadující hlavě státu se bude zdaňovat její plat i paušální náhrada. Stejně tak se bude bývalým prezidentům zdaňovat jejich renta a peněžité náhrady.

Zdanění poslaneckých náhrad.

Zrušení slev za zaměstnávání postižených - ruší se daňová sleva pro firmy a podnikatele, kteří zaměstnávají víc než polovinu zdravotně postižených zaměstnanců.

Dávky a pojistné

Nemocenská se bude vyplácet po celou dobu nemoci ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu.

Stát bude nemocenskou proplácet až od 22. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti, namísto nynějšího 15. dne.

Změny v pobírání rodičovského příspěvku ve tříleté a čtyřleté variantě. Celková vyplacená částka se sjednotí na 216 000 korun.

Porodné se bude vyplácet pouze za první narozené dítě a výhradně těm rodinám, jejichž příjem nepřesáhne 2,4 násobek životního minima.

Lidé registrovaní na úřadu práce nebudou moci pobírat dávky a současně pracovat.

Podpora v nezaměstnanosti se bude vyplácet až po uplynutí doby, která odpovídá vyplacenému odstupnému nebo odchodnému.

Lidé, kteří odejdou ze zaměstnání po dohodě se zaměstnavatelem či na vlastní žádost, budou mít nárok pouze na nižší podporu v nezaměstnanosti, ve výši 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Odměňování státních zaměstnanců

Změna odměňování státních zaměstnanců - novela zákoníku práce umožňuje vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Možnost stanovit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let, se má týkat všech zaměstnanců ve státní a veřejné správě s výjimkou pedagogů.

Příspěvky politickým stranám

Postupné snižování státního příspěvku politickým stranám a hnutím za mandáty v parlamentu a krajských zastupitelstvech - od příštího roku dostanou strany a hnutí o pět procent méně, od roku 2012 půjde pak o deset procent (očekávaná úspora v roce 2011 více než 21 milionů korun).

cat99 ( 16. prosince 2011 11:16 )

Na platech darmožroutů z parlamentu a senátu se jako vždy šetřit nebude - ti se musí od 1989 v rozkradeném Absurdistánu nažrat vždy jako první !

xzdenulem ( 22. prosince 2010 21:42 )

Nechápu, proč páni politici chtějí šetřit na dětech?! Vždyť matky ty peníze potřebují. Já sama musím pobírat rodičovský příspěvěk 4.roky... (bohužel)... A už teďka vím, že po 9.měsíci mi ty peníze budou chybět. Oni si asi myslí,že dítě nosí plínky pouze 9 měsíců a poté začne samo chodit na nočník. Asi si myslí, že děti se oblíkat nemusí, že nemusí používat ani dětskou kosmetiku a to nemluvím o tom,co stojí, když dítě onemocní. Asi si myslí, že léky jsou zdarma. Měli by se zamyslet, co všechno tím způsobí. Hlavně, že oni si po Novém roce přilepší. Přiznám se, že politice nějak extra nerozumím, ale k čemu jsou takoví politici, když je ve skutečnosti život obyčejných lidí nezajímá?! Každý nemá tolik peněz jako oni! Ať se zkusí postarat o dítě za 3 800,- měsíčně!!!! Jim peníze nechybí. Oni si umí "přilepšit" , ale proč berou peníze tam, kde jsou třeba???

zorod ( 18. prosince 2010 02:52 )

asi udělaly doktorát v PLZNI tam se školila většina ODS ,POPLATKY VE ZDRAVOTNICTVÍ ATD,náhubkový zákon který striktně dodsržují jejich rozuměj ODESÁCTÍ soukmenovci vyškolení v plzni,většinou vedocí sdělovacích prostředků, redakcí,atd

annael ( 13. listopadu 2010 16:44 )

Váš přistup mi připadá hodně ubohý. Také jsem vždy pomáhala a nejen finančně a kvůli stokoruně měsíčně s tím nepřestanu. Nedokázala bych nechat ve štychu ty potřebné, jenom proto, že se politici zachovali zhůvěřivě.

gogo ( 13. listopadu 2010 15:20 )

Ano, máte naprostou pravdu. V tom tkví jedna z tragédií voleb. Znechutit voliče aby nešli volit a darebáci mají pak své jisté ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa